LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι αδικίες που μπλοκάρουν τις αιτήσεις στο κοινωνικό μέρισμα

Οι μεγάλες πληγές και τα προβλήματα

Δημοσίευση 30/11/2017 | 14:04

Οι αδικίες που μπλοκάρουν τις αιτήσεις στο κοινωνικό μέρισμα

Τέσσερις ημέρες έχει ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα και ήδη έχουν καταγραφεί σημαντικά προβλήματα αλλά και αδικίες για χιλιάδες πολίτες.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) (30/11/2017, 07:30 π.μ.), οι εγκεκριμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 641.494, ποσοστό 42,97%.
Συνολικά, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν, είναι 1.492.916, οι ακυρωμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 128.995, ποσοστό 8,64%, οι μη εγκεκριμένες αιτήσεις αριθμούν 301.628, ποσοστό 20,20%, ενώ οι μη ολοκληρωμένες αιτήσεις (πιθανές μη εγκρίσεις, αναμονή συναίνεσης) είναι 364.924, ποσοστό 24,44%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, η μέση ενίσχυση -το μέσο ποσό ανά αίτηση- ανέρχεται στα 574,55 ευρώ.
Οι αδικίες

Υπάρχει μείζον θέμα με τους φιλοξενούμενους οι οποίοι δε μπορούν να αιτηθούν, εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλο φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2016 ακόμα και εάν τώρα δε διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει.

Επίσης, από το μέρισμα αποκλείονται φορολογούμενους που έχουν μεν χαμηλό δηλωθέν εισόδημα αλλά υψηλότερο τεκμαρτό, ενώ από τους αδικημένους είναι και οι συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών καθώς οι τόκοι που είναι προσυμπληρωμένοι στη φορολογική δήλωση αφορούν το σύνολο του κατατεθειμένου ποσού.
Και μερικές «διοθρώσεις»

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να γίνουν βελτιώσεις στις περιπτώσεις χηρείας που αφορούν το 2017 και δεν μπορούν ακόμη να υποβάλλουν την αίτηση. Προχώρησε αυτόματα η αντιστοίχιση σε μεγάλους αριθμούς ΑΜΚΑ με τα ΑΦΜ ειδικά για ένα αριθμό υπερήλικών συνταξιούχων, οι οποίοι όταν κάνουν την αίτηση δεν θα χρειαστεί να πάνε για διόρθωση στα ΚΕΠ.

Αναφορικά με τους ανέργους που είχαν μείνει άνεργοι για έξι συνεχείς μήνες το 2017 θα αφαιρεθεί από το εισόδημά τους -του έτους 2016 - ένα ποσό της τάξεως των 9.000,00 (συν 1.500,00 ανά επιπλέον μήνα άνω των 6 μηνών) έτσι ώστε να καταστούν δικαιούχοι.

Να σημειωθεί ότι όποιος έχει κάνει λάθος στην αίτησή του, μπορεί να την ακυρώσει και να υποβάλλει νέα αίτηση.
Τα βήματα

Ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr και στο http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/Polites/merisma.html, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis.

Με την είσοδό στο σύστημα ζητείται επιβεβαίωση του ΑΜΚΑ του ενδιαφερόμενου και συνεναιση του ιδίου στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά του/της, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων).

Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία (το ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κτλ), οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα), περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων) και μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού.

Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο ο ενδιαφερόμενους είναι δικαιούχος ή συν-δικαιούχος. Προσοχή! Θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να εισάγει ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Σε περίπτωση που το νοικοκυριό έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληρεί τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την ΑΑΔΕ. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροί ο ενδιαφερόμενος τα κριτήρια ή όχι.

Για να καταστεί δικαιούχος πρέπει να πατήσει το κουμπί [Έγκριση -Συναίνεση]. Εάν πληροί τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος 2017, εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι αναλυτικά.
Στις 12 Δεκεμβρίου εκπνέει η προθεσμία

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος στο διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr, ο οποίος άνοιξε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 και θα παραμείνει ανοιχτός, μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου 2017.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό του κοινωνικού μερίσματος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα 19.04.2024
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα 19.04.2024
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα 19.04.2024
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα 19.04.2024
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος 19.04.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος 19.04.2024
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Ελλάδα 19.04.2024
Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος 19.04.2024
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες