LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μπροστά η ΝΔ με 13 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Γενικευμένη αίσθηση ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση

Δημοσίευση 30/10/2017 | 20:57

Μπροστά η ΝΔ με 13 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Η γενικευμένη αίσθηση ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση για τη χώρα αλλά και ότι τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν σε επίπεδο νοικοκυριών τους επόμενους 12 μήνες αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονία για λογαριασμό του ΣΚΑΙ. Εξαιρετικά χαμηλά το ποσοστό ικανοποίησης από την κυβέρνηση μόλις στο 6,5% και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ 16,5%.

Η ΝΔ εμφανίζεται με προβάδισμα 13 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου και συγκεντρώνει 65,5% στην παράσταση νίκης. Ο Κ. Μητσοτάκης και ο «κανένας» ισοβαθμούν σε ποσοστό ( 37%) στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με τον Τσίπρα στο 22%.

Το 36% θέλει κυβέρνηση την ή με κορμό ΝΔ, το 23,5 % θέλει κυβέρνηση τον ή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και το 30% δεν ξέρει ή δεν απαντά τι θέλει! Το ταξίδι του πρωθυπουργού και η συνάντηση με τον Τραμπ προκάλεσε σύγχυση στους ψηφοφόρους και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ!  Το 44,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε πως το ταξίδι ήταν επωφελές για τη χώρα και το 59,6% των ψηφοφόρων της ΝΔ  ότι δεν είναι! Ωστόσο το 43% θεωρεί πως το ταξίδι ενίσχυσε το ηγετικό προφίλ του Τσίπρα.   

Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το ΠΑΜΑΚ. 

Αναλυτικά τα στοιχεία της δημοσκόπησης                  

Ειδικότερα, στο ερώτημα αν τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνσης το 75,5% θεωρεί ότι τα πράγματα πάνε προς την λάθος κατεύθυνση 

Ενώ ένας στους δυο θεωρεί ότι τον επόμενο χρόνο η κατάσταση του νοικοκυριού του σίγουρα ή μάλλον θα χειροτερέψει. 

Γενικευμένη δυσαρέσκεια καταγράφεται και για τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ καθώς μόνο το 6,5% δηλώνει ικανοποιημένο ενώ και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 16,5%. Ωστόσο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ, η κυβέρνηση «τσίμπησε» μισή μονάδα.

Το 35,5% στο σύνολο των ψηφοφόρων θεωρεί ότι δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές και το 56% πιστεύει ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές. 

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μεταξύ 24-25 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει και το διάστημα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.  Το 46,5% θεωρεί ότι οι συμφωνίες που κλείστηκαν δεν είναι προς όφελος της χώρας σε αντίθεση με το 31% που πιστεύει πως είναι προς όφελός μας. 

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 44,5% απαντούν ότι το ταξίδι είναι προς όφελος και το 34% πως δεν είναι.  Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ. Η πλειοψηφία 59,6% λένε ότι δεν είναι προς όφελος και το 23% μόνο βρίσκει πως οι συμφωνίες είναι επωφελείς για την Ελλάδα. 

Στο ερώτημα αν το ταξίδι στις ΗΠΑ ενίσχυσε το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού το 43,3% λέει πως ναι και το 47% Οχι. 

 

Τι απαντούν οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το ταξίδι Τσίπρα
Τι απαντούν οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το ταξίδι Τσίπρα

Τι κυβέρνηση θέλετε να προκύψει στις εκλογές, ανεξαρτήτως τι κόμμα επιλέγετε; 

Το πλέον ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης είναι πως ένα πολύ μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων δεν ξέρει τι κυβέρνηση θέλει να προκύψει μετά τις εκλογές. Κι αυτό διότι ενώ το 23,5% θέλει είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και το 36% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ ή κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, ένα ποσοστό  30% λέει «δεν ξέρω δεν απαντώ». Ενώ οικουμενική κυβέρνηση προκρίνει μόνο ένα 10% των ερωτηθέντων. 

Τσίπρας, Μητσοτάκης και ...κανένας           

Οι πολίτες ρωτήθηκαν ποιον θεωρούν καλύτερο από τους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη να χειριστούν τα θέματα της οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερέχει και στις δυο κατηγορίες αλλά η αυθόρμητη απάντηση «Κανένας» παίρνει εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό.

Στο ευρύτερο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο κ.Μητσοτάκης ισοβαθμεί με τον ....κανένα και ποσοστό 37% . Ενώ ο νυν πρωθυπουργός συγκεντρώνει 22%. 

Πρόθεση ψήφου     

Η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 13 μονάδες.

Συγκεκριμένα συγκεντρώνει ποσοστό 31% έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7% η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,5% το Ποτάμι με 1,5% οι ΑΝ.ΕΛ με 2,5% η Ενωση Κεντρώων με 3% η Πλεύση Ελευθερίας με 2%. Δεν ξέρω δεν απαντώ 16%.

Στην παράσταση νίκης, το δείκτη που καταγράφει την απάντηση ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, το 65,5% απαντά η ΝΔ , το 19,5% ο ΣΥΡΙΖΑ και στο «δεν ξέρω δεν απαντώ» κινείται ένα ποσοστό 13%.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία: Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Ποιες περιοχές θα πληγούν

Καιρός 20.04.2024
Η κακοκαιρία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Τροχαίο στον περιφερειακό με έναν νεκρό

Ελλάδα 20.04.2024
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο άνδρας εξετράπη της πορείας του και ανετράπη

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα Χτες
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα Χτες
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα Χτες
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα Χτες
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι