LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γενική απεργία και ημέρα κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας την Τρίτη

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαδηλώσεις σε όλη την Καταλονία

Δημοσίευση 2/10/2017 | 19:26

Γενική απεργία και ημέρα κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας την Τρίτη

H Καταλονία δεν κοιμήθηκε χτες βράδυ. Ξενύχτησε στις πλατείες της τραγουδώντας τον καταλανικό ύμνο και φωνάζοντας ρυθμικά “independenzia”. Τα δυσκολα ξεκινάνε σήμερα, που μέσα από ένα κλίμα εξαιρετικά πολωμένο α η Μαδρίτη και η κυβέρνηση της Καταλονίας πρέπει να αποφασίσουν για την επόμενη ημέρα τους.

Στις ομιλίες του και ο Ισπανός πρωθυπουργός και ο καταλανός πρόεδρος πανηγύρισαν για τη νίκη της Δημοκρατίας, χωρίς να αφήνουν περιθώρια για οποιαδήποτε μεταξύ τους συνομιλία. Ο Μαριάνο Ραχόι συγχαίροντας του Καταλανούς που δεν ψήφισαν και τους αστυνομικούς που υπερασπίστηκαν με τις επεμβάσεις τους τη Δημοκρατία σήμερα ξεκινά να εργάζεται, όπως χαρακτηριστικά είπε, για την «αποκτάσταση της καθεστωτικής κανονικότητας».

Ο Κάρλες Πούτζεμοντ λίγο πριν τα μεσάνυχτα ανήγγειλε, περιστοιχισμένος από τους υπουργούς του, χωρίς περιστροφές : «έχουμε το δικαίωμα να αποκτήσουνε το δικό μας κράτος» ανοίγοντας τη πόρτα στην ανεξαρτησία της Καταλονίας. Τις προσεχείς μέρες η καταλανική κυβέρνηση αναμένεται να φέρει την εντολή του 90% ύπερ της απόσχισης (7,8% είπαν όχι και 2% ψήφισαν λευκό) στο καταλανικό κοινοβούλιο και βάσει του Νόμου για το Δημοψήφισμα να κηρύξει την ανεξαρτησία της χώρας.
Μια μέρα πριν το Δημοψήφισμα σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο News 24/7 o Aντριά Αλσίνα, εκπρόσωπος του National Catalan Assembly (Eθνική Καταλανική Κυβέρνηση), βασικού συμμάχου της καταλανική κυβέρνησης, αποκάλυψε ότι ο Πούτζεμοντ αν λάβει εντολή για ανεξαρτησία την επομένη του Δημοψηφίσματος θα συναντηθεί με τον ισπανό βασιλιά και αξιωματούχους της Ε.Ε για να δρομολογηθεί η απόσχιση της χώρας.

Τα ερωτήματα είναι πολλά,πέρα από γιατί η καταλανική κυβέρνηση αποφεύγει (μέχρι την ωρα που γράφονται αυτές οι λέξεις, γιατί οι εξελίξεις τρέχουν) να ανακοινώσει το ποσοστό της συμμετοχής. Θα καταφέρει όντως να γυρίσει η Καταλονία σελίδα στην ιστορία της; Με ποιο κόστος; Ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης Ραχόι και η στάση των Βρυξελλών; Οι Καταλανοι πάντως πολίτες αισθάνονται ότι ζούνε «μια ιστορική στιγμή». «Είναι ιστορική γιατί σε πείσμα της βίας τελικά ψηφίσαμε αυτό που θέλαμε και η Ευρώπη είδε το αληθινό πρόσωπο της ισπανικής κυβέρνησης. Δεν ξέρω όμως τι θα γίνει αύριο», διαπίστωνε χτες βράδυ η Αίντα στην Πλάθα Καταλούνια, ανάμεσα σε χιλιάδες νεαρούς κυρίως καταλανούς που πανηγύριζαν, περιμένοντας το διάγγελμα του προέδρου τους.

Η Σίλβια τη διακόπτει για να κάνει την πρόβλεψη: «Θα μας τιμωρήσει η ισπανική κυβέρνηση».Με ποιο τρόπο; «Ίσως με νέες επιθέσεις της αστυνομίας στους καταλανικούς θεσμούς». Στο μεταξύ, η ισπανική αστυνομία Guardia Civil , πρωταγωνίστρια στα χθεσινά έκτροπα, παραμένει προσαραγμένη στα τρία πλοία που είναι δεμένα στο λιμάνι της Βαρκελώνης.

Ο Τζόρντι περιφέρεται ανάμεσα από πιτσιρικάδες με την καταλανική σημαία. Ρωτάει ένα νεαρό ποια είναι η σημαία που κρατά. Του απαντά «της Βενετίας». Χτες βραδυ στην πλάθα Καταλούνια ξεμύτισαν και άλλες αποσχιστικές επιθυμίες: δίπλα στη βενατσιάνικη, μια σημαία της Κορσικής και μια της Βρετάνης. Το πάρτυ παρόντων των τηλεοπτικών συνεργείων της υφηλίου (ακόμη και από το Κουρδιστάν!) που ήταν παρόντα, κράτησε μέχρι τα ξημερώματα. «Όλη η βδομάδα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη», εκτιμά ο Τζόρντι. «Η σύγκρουση με τη Μαδρίτη θα κορυφωθεί. Οι Καταλανοί είμαστε όμως ένας ειρηνικός λαός . Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε προς το μέλλον μας χωρίς πισωπατήματα στο παρελθόν. Κάτι νέο γεννιέται σήμερα».

Η Νούρια είναι σίγουρη ότι εντός των ημερών θα αναγγελθεί η ανεξαρτησία της χώρας «Το περιμέναμε χρόνια». Ο ηλικιωμένος κ.Πιέντρο που ήρθε αυθόρμητα μαζί με τη σύζυγό του στην Πλάθα Καταλούνια έχοντας ζήσει το καθεστώς Φράνκο το συγκρίνει με την κυβέρνηση Ραχόι «Η απολυταρχία δεν τέλειωσε ποτέ στην Ισπανία».

Ο Μιγκέλ δεν πήγε να ψηφίσει. «Δεν έχει νόημα. Δεν θα λυθεί η οικονομική κρίση της Καταλονίας με την αυτονομία μας.».Και ο οδηγός ταξί που με οδήγησε στο press center στην Diagonal γύρισε την πλάτη στο Δημοψήφισμα. «Το που πετυχαίνει είναι να μας διχάσει».

Ενώ αναμένονται οι ανακοινώσει από τις δυο κυβερνήσεις, ξεκινούν οι έρευνες για την ευθύνη των βίαιων επεισοδίων σε βάρος καταλανών πολιτών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα 19.04.2024
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα 19.04.2024
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα 19.04.2024
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος 19.04.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος 19.04.2024
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Ελλάδα 19.04.2024
Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος 19.04.2024
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες

Πρόστιμα σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ σε 11 μεγάλες επιχειρήσεις για παραπλανητικές εκπτώσεις

Οικονομία 19.04.2024
Σκρέκας: Αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι έλεγχοι που διεξάγονται είναι καθολικοί, εντατικοί και αποτελεσματικοί