LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φουντώνει η «μάχη της Καταλονίας» ‑ Η αστυνομία απέκλεισε 1300 εκλογικά κέντρα

Διχασμένη η Ισπανία για το αυριανό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/9/2017 | 20:33

Φουντώνει η «μάχη της Καταλονίας» ‑ Η αστυνομία απέκλεισε 1300 εκλογικά κέντρα

Ο Μαριάνο Ραχόι φαίνεται να οδηγείται προς σε επικίνδυνα μονοπάτια, καθώς έχει περάσει εδώ και εβδομάδες από τα λόγια στην πράξη ώστε να εμποδίσει με κάθε τρόπο το δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Οι ενέργειες του ισπανού πρωθυπουργού έχουν αφήσει έκπληκτη την Ευρώπη καθώς μετά τις συλλήψεις 14 αξιωματούχων της τοπικής κυβέρνησης, δίνει τώρα εντολή να βγει η αστυνομία στους δρόμους, να κλείσει τα εκλογικά κέντρα και να εμποδίσει όσους θέλουν να ψηφίσουν. 

Η αστυνομία της Ισπανίας πραγματοποίησε σήμερα επιδρομή κατά του κέντρου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της κυβέρνησης στην Καταλονία. Ένας δικαστής χθες, διέταξε την Google να κατεβάσει την εφαρμογή που έδινε πληροφορίες σχετικές με το απαγορευμένο από την ισπανική κυβέρνηση δημοψήφισμα, για την ανεξαρτησία, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί αύριο στην Καταλονία.

Μετά τις εφόδους και συλλήψεις πολιτικών από την εθνοφυλακή, η γενική εισαγγελία έδωσε εντολή στην τοπική αστυνομία να αποκλείσει όλα τα σημεία όπου θα στηθούν τα εκλογικά κέντρα και να μην επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν! Οι Καταλανοί όμως δηλώνουν αποφασισμένοι να ψηφίσουν.

Ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζεμόν, ο οποίος δηλώνει ότι περιμένει όλα να διεξαχθούν ομαλά και ειρηνικά την Κυριακή στο δημοψήφισμα. Δήλωσε μάλιστα στο πρακτορείο Reuters τα εξής: «Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει κάποιος που θα χρησιμοποιήσει βία ή που θα θελήσει να προκαλέσει βία η οποία θα αμαυρώσει την ανεπίληπτη εικόνα του κινήματος της καταλανικής ανεξαρτησίας ως ειρηνικού».

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στην ισπανική αστυνομία, χιλιάδες μέλη της οποίας στέλνονται στην περιφέρεια της Καταλονίας για να εμποδίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, να ενεργήσουν με την επαγγελματική μάλλον παρά με πολιτική ιδιότητα όταν θα εκτελούν την Κυριακή τα καθήκοντά τους.

«Θα ήθελα να χρησιμοποιήσουν τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιεί η καταλανική περιφερειακή αστυνομία. Όχι πολιτικά κριτήρια, όχι βάσει πολιτικών εντολών, αλλά με κριτήρια αστυνόμευσης και επαγγελματικά», δήλωσε.

Η τοπική αστυνομία Mossos d’ Esquadra απάντησε στην εισαγγελία πως δεν μπορεί τεχνικά να καλύψει όλο το εύρος της αποστολής. Η εντολές που έχουν δοθεί αναφέρουν πως θα πρέπει να προχωρήσει στον αποκλεισμό εκείνων «των σημείων και κτηρίων» που έχουν ορισθεί ως εκλογικά τμήματα για την 1η Οκτωβρίου, «απομακρύνοντας, ανάλογα, και όποια πρόσωπα» βρίσκονται εκεί και να «ταυτοποιήσει τους υπεύθυνους και όσους συμμετέχουν στην κατάληψή τους».

Επιπλέον, καθήκον τους είναι σύμφωνα με τη διαταγή της εισαγγελίας να κατασχέσουν ο,τιδήποτε είναι χρήσιμο για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα: κάλπες, υπολογιστές, ψηφοδέλτια και προεκλογικό υλικό.

Όπως προστίθεται στη διαταγή, ο αποκλεισμός θα πρέπει να είναι εμφανής και αποτελεσματικός, με τη χρήση υλικού που θα εγγυάται το απαραβίαστο και επιγραφές που θα προειδοποιούν για την ποινική ευθύνη» που θα φέρει όποιος τον παραβιάζει. Καθώς τα περισσότερα από τα εκλογικά τμήματα είναι σχολικές μονάδες, η αστυνομική επιχείρηση θα πρέπει να ξεκινήσει την Παρασκευή, αμέσως μετά τη λήξη του ωραρίου μαθημάτων και να έχει περαιωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Επίσης τους διατάσσει να αποτρέψουν τη συγκρότηση εκλογικών τμημάτων για την ψηφοφορία, που έχει ορισθεί να ξεκινήσει στις 07.30, τοπική ώρα (08.30) την 1η Οκτωβρίου, παρεμποδίζοντας την είσοδο στους υπευθύνους και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας ισπανικές σημαίες, διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις για να υπερασπιστούν την ενότητα της Ισπανίας. Στη Μαδρίτη, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Θιμπέλες όπου βρίσκεται η δημαρχία, στην καρδιά της πρωτεύουσας. Διαδηλώσεις υπέρ της ενότητας πραγματοποιήθηκαν επίσης στη νότια Ισπανία, στη Σεβίλλη και τη Μάλαγα, το Αλικάντε και τη Βαλένθια (νοτιοανατολικά), το Σανταντέρ και το Βαγιαδολίδ (βόρεια) και στη Γαλικία, στο Σαντγιάγκο ντε Κομποστέλα και τη Λα Κορούνια (βορειοδυτικά).

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλβανικά ΜΜΕ για Μπελέρη ‑ Δήμα: Το κόμμα Μητσοτάκη έβαλε στο ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές δύο Αλβανούς

Κόσμος 16.04.2024
Ο Πύρρος Δήμας «προκάλεσε αναφέροντας τον όρο `Βόρεια Ήπειρος`» - Βουλευτής σχολίασε «είναι να αυτοκτονείς με την κατάντια της Ελλάδας, που έβαλε υποψήφιο έναν καταδικασμένο»

Λονδίνο: Επισκέπτες σε πάρκο προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Κόσμος 16.04.2024
Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία

Αυτό είναι το κτίριο που κατέρρευσε στο Πασαλιμάνι

Ελλάδα 16.04.2024
Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες

Σάλος σε δίκη: Επιτέθηκε στον δολοφόνο της αδερφής του και τον ακινητοποίησαν με τέιζερ

Κόσμος 16.04.2024
Όλα έγιναν μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του δράστη

Σταρ του TikTok πέθανε σε ηλικία 36 ετών – «Θέλετε περισσότερα; Θα σας δώσω περισσότερα»

Κόσμος 16.04.2024
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα η αιτία θανάτου της

Ραγδαία αλλαγή στο σκηνικό του καιρού: Αφρικανική σκόνη και «βουτιά» του υδράργυρου

Καιρός 16.04.2024
Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Ποιος; Αυτός! ‑ Η στιγμή της έντασης κατά τις δηλώσεις του Γιώργου Μπαρτζώκα ‑ Δείτε βίντεο

Αθλητισμός 16.04.2024
Ο προπονητής του Ολυμπιακού ήταν φανερά εκνευρισμένος μετά το παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό

Τραγωδία στον Πειραιά: Κατέρρευσε κτήριο στο Πασαλιμάνι ‑ Ένας νεκρός

Ελλάδα 16.04.2024
Τραγική κατάληξη είχε η κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Μέση Ανατολή: Αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Κόσμος 16.04.2024
Οι πιθανοί στόχοι εν αναμονή του «άρξατε πυρ»