E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κλείνει οριστικά η πόρτα της ΕΕ στην Τουρκία του Ερντογάν

Ευρωπαίοι ηγέτες και ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζουν πλέον αδύνατη μια τέτοια προοπτική

Δημοσίευση 4/9/2017 | 18:53

Κλείνει οριστικά η πόρτα της ΕΕ στην Τουρκία του Ερντογάν

Κλείνει -και μάλιστα οριστικά όπως όλα δείχνουν- η ευρωπαϊκή πόρτα για την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς με ομοβροντία δηλώσεων τους ευρωπαίοι ηγέτες και ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζουν πλέον αδύνατη μια τέτοια προοπτική.

Οι ενέργειες των τουρκικών αρχών καθιστούν «αδύνατο» για τη χώρα να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ η οποία κάλεσε να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Επικαλούμενος δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα, πριν από τη δήλωση αυτή που έκανε η Μέρκελ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου: «Η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρώπη και αυτό καθιστά αδύνατο για την Τουρκία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε, ωστόσο, πως οποιαδήποτε απόφαση για το κατά πόσον θα σταματήσει επίσημα η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης και όχι από την Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι μια ημέρα νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του debate ενόψει των γερμανικών εκλογών η καγκελάριος δήλωσε ότι η Άγκυρα «δεν πρέπει να γίνει μέλος της Ένωσης». Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα, επανέλαβε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς ο οποίος δεσμεύθηκε να σταματήσει την προσπάθεια της Άγκυρας να γίνει μέλος της ΕΕ, αν εκλεγεί καγκελάριος.

«Τα λόγια της καγκελαρίου μιλούν από μόνα τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν είναι καθόλου σε θέση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πραγματικότητα, οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή είναι εν υπνώσει», είπε, και πρόσθεσε πως οι ηγέτες της ΕΕ θα ασχοληθούν με το θέμα όταν συναντηθούν τον Οκτώβριο.

Άμεση ήταν βεβαίως και η απάντηση της Άγκυρας, με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί τους γερμανούς ηγέτες για λαϊκισμό και να εκφράζει την ίδια στιγμή την ελπίδα ότι οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα βελτιωθούν. «Ελπίζουμε πως η προβληματική ατμόσφαιρα που έκανε τις τουρκο-γερμανικές σχέσεις θύμα αυτού του στενού πολιτικού ορίζοντα θα τελειώσει», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν.

Οποιαδήποτε συζήτηση για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση ισοδυναμεί με «επίθεση κατά των θεμελιωδών αρχών της Ευρώπης», δήλωσε από τη μεριά του ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ απαντώντας στην καγκελάριο της Γερμανίας

«Υψώνουν ένα Τείχος του Βερολίνου με τούβλα λαϊκισμού», έγραψε στο Twitter ο τούρκος υπουργός. Η Τουρκία «θα συνεχίσει με το κεφάλι ψηλά ως ευρωπαϊκή χώρα και ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Η δήλωση Μέρκελ συνιστά, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, μια αλλαγή στη στάση ως προς την προσπάθεια της Άγκυρας να γίνει μέλος της ΕΕ, ενώ έρχεται να προστεθεί σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο παρελθόν των τουρκο-γερμανικών σχέσεων τους τελευταίους μήνες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για την επίθεση στον Γραμμένο

Ελλάδα Χτες
Βρίσκεται στον ανακριτή και αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί

Ο Μπάιντεν επικύρωσε τους νόμους για παροχή βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ καθώς και την απαγόρευση του TikTok

Κόσμος Χτες
To TikTok απαντά «δεν πάει πουθενά» καθώς πιστεύει ότι θα δικαιωθεί στα δικαστήρια και θα μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου

Βίκυ Φλέσσα για Τέμπη: «Τα παιδιά αυτά τα σκοτώσαμε όλες και όλοι μαζί»

Ελλάδα Χτες
Αντιδράσεις για τη κυνική δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ

Αφρικανική σκόνη: Ποιες χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στην Αττική

Καιρός Χτες
Η ΕΑΓΜΕ συνέλεξε και ανέλυσε δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική τις τελευταίες ημέρες

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia μετά τις συλλήψεις φοιτητών

Πολιτισμός Χτες
Η ανάρτηση του τραγουδοποιού για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο Columbia μετά τις κινητοποιήσεις φοιτητών που αντιδρούν με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

Νέο ξέσπασμα Καλλιάνου: Ο Γιαννάκης το καλό παιδί τελείωσε – Δεν σκαμπάζω από γλυκανάλατες ανακοινώσεις του «Αττικόν»

Ελλάδα Χτες
Οργισμένος και δακρυσμένος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απαντά στην ανακοίνωση του νοσοκομείου

Ευρωεκλογές: Αυτά είναι τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν

Πολιτική Χτες
Κόπηκαν 15 κόμματα, μεταξύ των οποίων οι «Σπαρτιάτες»

Φλώρος: «Μου έβρισε τη μητέρα, έκανε χειρονομίες. Δεν μετανιώνω»

Πολιτική Χτες
Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, έδωσε την δική του εκδοχή

Σπαρτιάτες: «Κόπηκαν» από τον Αρειο Πάγο

Πολιτική Χτες
Δεν θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές