LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο λογοτέχνης και δημοσιογράφος Γιώργος Ματζουράνης

Αίτιο του θανάτου του, πνευμονικό οίδημα

Δημοσίευση 27/8/2017 | 20:24

Πέθανε ο λογοτέχνης και δημοσιογράφος  Γιώργος Ματζουράνης

Ένας από τους ευγενέστερους της ελληνικής πεζογραφίας και της δημοσιογραφίας, ο Γιώργος Ματζουράνης, που τίμησε και τις δυο ιδιότητες με το έργο και την πολύχρονη θητεία του ως υπεύθυνος των σελίδων του βιβλίου στην «Αυγή» από το 1974 ως τη δεκαετία του '90, άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, Σάββατο, το πρωί, από πνευμονικό οίδημα, στην αγαπημένη του Σίφνο όπου περνούσε τις καλοκαιρινές διακοπές του.

Έκλεισε τα μάτια του έχοντας τη φροντίδα και την αγάπη της οικογένειάς, της συντρόφου του και συνοδοιπόρου στην περιπέτεια της ζωής Ρίας, της κόρης τους Ροδιάς, του Θύμιου, των εγγονιών του. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις 5μ.μ. στην Απολλωνία.

O Γιώργος Ξ. Mατζουράνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια τόσο στην Αφρική όσο και, κυρίως, στη Γερμανία βίωσε την αγωνία και τον αγώνα του μετανάστη, και με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1974, επικέντρωσε τη συγγραφική του δραστηριότητα στα θέματα του απόδημου ελληνισμού και ιδιαίτερα των Ελλήνων της Γερμανίας.

Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1964 με τη συλλογή διηγημάτων «Σημείον επαφής» η οποία γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία στην Ελλάδα, σημειώνοντας πέντε εκδόσεις αλλά και στο εξωτερικό.

Τα πεζογραφημάτα του βιβλίου, με θέμα τους αγώνες των Αφρικανών για την ανεξαρτησία τους, εμπνεύστηκε το διάστημα που έζησε στην Αφρική. Tην ίδια θεματολογία είχαν και τα διηγήματα της συλλογής Uhuru-Eλευθερία, που εκδόθηκε λίγους μήνες πριν από την πτώση της χούντας.

Έγραψε επίσης τα βιβλία «Ανάμεσα σε δύο κόσμους» στο οποίο ανθολογεί «Συγγραφείς στη Γερμανία με ελληνικό διαβατήριο», «Όπου κι αν είμαι ξένος» (εκδ. Καστανιώτης) και ¨Τα παιδιά του Νότου. Μας λένε Γκαστερμπάιτερ ...Και στην πατρίδα Γερμανούς" (εκδ. Gutenberg).

Ήταν μέλος της ΕΣΗΕΑ και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Συλλυπητήριο μήνυμα ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο του Γιώργου Ξ. Ματζουράνη

Σημαντική απώλεια για την οικογένεια της «Αυγής» και την ελληνική Αριστερά είναι ο θάνατος του Γιώργου Ξ. Ματζουράνη, που άφησε την τελευταία του πνοή Σάββατο πρωί, στη Σίφνο. Ο Γιώργος Ματζουράνης υπηρέτησε με αφοσίωση τα ελληνικά γράμματα, τόσο από τη θέση του δημοσιογράφου και κριτικού, όσο και από αυτήν του λογοτέχνη.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935 και σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Συνέδεσε τη ζωή του με τη λογοτεχνία και την Αριστερά, αλλά και, λόγω των προσωπικών του βιωμάτων, με την εμπειρία της ξενιτιάς και της μετανάστευσης.

Η ζωή του στην Αφρική τον έφερε σε επαφή με τα απελευθερωτικά κινήματα τον Αφρικανών και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τις δύο πρώτες συλλογές διηγημάτων του, «Σημείο επαφής» (1964) και «Uhuru-Eλευθερία» (1974).

Από το 1974 που επέστρεψε στην Ελλάδα, ανέλαβε την επιμέλεια των σελίδων για το βιβλίο στην «Αυγή», θέση την οποία διατήρησε μέχρι τη δεκαετία του ’90, ενώ η λογοτεχνική του παραγωγή αλλά και η ερευνητική του εργασία επικεντρώθηκε σε θέματα απόδημου ελληνισμού, κυρίως στους Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία.

Συγκέντρωσε και παρουσίασε μαρτυρίες Ελλήνων «γκασταρμπάιτερ», έγραψε ο ίδιος διηγήματα εμπνευσμένα από τη ζωή τους, ανέδειξε Έλληνες συγγραφείς που ζούσαν στη Γερμανία, μελέτησε τις συνθήκες ζωής των Ελλήνων μεταναστών εργατών.

Η ιδιαίτερη ευαισθησία του, η σπάνια ευγένεια και γενναιοδωρία του και η αταλάντευτη στράτευσή του στην Αριστερά συνοδεύονταν από ένα οξύ κριτικό βλέμμα, που δεν χαριζόταν ποτέ και μπορούσε πάντα να διακρίνει το σημαντικό και το ουσιώδες.

Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στο πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ματζουράνη και εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα Χτες
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα Χτες
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα Χτες
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα Χτες
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Ελλάδα Χτες
Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες