LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απαλλαγή Μπουτάρη‑Κουράκη για τις παράλληλες κτηματογραφήσεις

Η υπόθεση αφορά τους τέως δήμους Εγνατίας και Αρέθουσας

Δημοσίευση 24/7/2017 | 18:21

Απαλλαγή Μπουτάρη‑Κουράκη για τις παράλληλες κτηματογραφήσεις

Την απαλλαγή του δήμαρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και του πρώην αντιδημάρχου Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού Ανδρέα Κουράκη για την υπόθεση των παράλληλων κτηματογραφήσεων στους τέως δήμους Εγνατίας και Αρέθουσας, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Με βούλευμα το οποίο δημοσιεύτηκε, οι Γιάννης Μπουτάρης και Ανδρέας Κουράκης απαλλάσσονται για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, το οποίο τούς είχε αποδοθεί. Το ίδιο αποφασίστηκε για τέσσερις ανώτερους υπαλλήλους του δήμου Θεσσαλονίκης και ειδικότερα των διευθύνσεων Πολεοδομίας, Αστικού Σχεδιασμού & Αρχιτεκτονικών Μελετών, όπως επίσης Δόμησης & Πολεοδομικών Εφαρμογών που περιλαμβάνονταν στην ίδια δικογραφία.

Στον πυρήνα της η υπόθεση συνδέεται με τις αναθέσεις επέκτασης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), με παράλληλες κτηματογραφήσεις στους τέως δήμους Εγνατίας και Αρέθουσας (σημερινός δήμος Βόλβης), για την οποία η χώρα μας παραπέμφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο δήμος Θεσσαλονίκης ενεπλάκη καθώς με τον «Καλλικράτη», η Διεύθυνση Πολεοδομίας (του κεντρικού δήμου) κλήθηκε να συνδράμει τους ΟΤΑ που δεν διέθεταν οργανωμένες πολεοδομικές υπηρεσίες.

Τα έξι εμπλεκόμενα πρόσωπα κατηγορούνταν ότι παρέλειψαν να προβούν σε ενέργειες ανακλητικές των διοικητικών πράξεων των στελεχών της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης για τον καθορισμό της συμβατικής αμοιβής των μελετών και σε εκκαθάριση του τεχνικού και οικονομικού αντικειμένου των συμβάσεων που αφορούσαν το δήμο Βόλβης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως αποφάνθηκε το Δικαστικό Συμβούλιο, η διεύθυνση Πολεοδομίας του δήμου Θεσσαλονίκης δεν ήταν στην πραγματικότητα διευθύνουσα υπηρεσία των επίμαχων συμβάσεων των τέως δήμων Εγνατίας και Αρέθουσας, στους οποίους παρείχε απλώς εκ του νόμου διοικητική υποστήριξη στον μετέπειτα (καλλικρατικό) δήμο Βόλβης, δεδομένου ότι δεν διέθετε δική του υπηρεσία Πολεοδομίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες απάλλαξε τους κατηγορούμενους για την πράξη της παράβασης καθήκοντος. Να σημειωθεί δε, ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα είχαν απαλλαγεί για την ίδια υπόθεση με προγενέστερο βούλευμα (μαζί με άλλα 40 πρόσωπα), κατά του οποίου όμως είχε ασκήσει αναίρεση ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (στο σκέλος του δημάρχου, του αντιδημάρχου και των τεσσάρων υπαλλήλων), με συνέπεια το Συμβούλιο Εφετών να εξετάσει εκ νέου την περίπτωσή τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παπανώτας για Κασσελάκη: «Καλό παιδί για καμιά μπίρα σε μπαρ, για ηγέτης δεν κάνει»

Πολιτική 20.04.2024
Ο δημοσιογράφος εξαπέλυσε πυρά εναντίον του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ

Θλίψη στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο γνωστός «ροκάς» Αλέξανδρος Πέρρος

Ελλάδα 20.04.2024
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα

Βίντεο: Του πήραν πίσω το χρυσό ‑ Ακυρώθηκε ο Κινέζος που άφησαν οι Αφρικανοί να κερδίσει στον ημιμαραθώνιο του Πεκίνου

Αθλητισμός 20.04.2024
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε οι Κινέζοι αποφάσισαν να μην μετρήσουν τη νίκη του Χε Τζίε

Κανσέλο: «Εύχονται θάνατο ακόμα και στην αγέννητη κόρη μου»

ΝΕΑ 20.04.2024
Ο Ζοάο Κανσέλο παραδέχτηκε ότι περνάει άσχημες στιγμές εξαιτίας των ανώνυμων απειλών που δέχεται η οικογένειά του μέσω social media

Δείτε βίντεο: Αποδοκίμασαν τον Κυμπουρόπουλο στον Βόλο ‑ «Δεν έχουν καμιά σχέση με δημοκρατία»

Ελλάδα 20.04.2024
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ δεν κατάφερε να προσεγγίσει την αίθουσα στον Βόλο όπου θα γινόταν εκδήλωση για τη βία και τον εκφοβισμό

Κακοκαιρία: Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Ποιες περιοχές θα πληγούν

Καιρός 20.04.2024
Η κακοκαιρία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Τροχαίο στον περιφερειακό με έναν νεκρό

Ελλάδα 20.04.2024
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο άνδρας εξετράπη της πορείας του και ανετράπη

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα Χτες
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα Χτες
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα