E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις ‑ 2,4 εκ. δεν έχουν υποβληθεί

Εννέα μέρες πριν την προθεσμία σχεδόν 4 στις 10 δηλώσεις δεν έχουν ακόμα υποβληθεί

Δημοσίευση 22/6/2017 | 20:40

Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις ‑ 2,4 εκ. δεν έχουν υποβληθεί

Οκτώ μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας στα συστήματα του Taxisnet και μόλις 3,75 εκατομμύρια δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έχουν υποβληθεί οριστικά. Υπολείπονται περίπου 2,4 εκατομμύρια δηλώσεις –και μάλιστα αυτές στις οποίες βεβαιώνεται ο περισσότερος φόρος- οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν σε εννέα ημέρες, επτά εργάσιμες και ένα Σαββατοκύριακο.

Με βάση τα δεδομένα προηγούμενων ετών, όπου ποτέ δεν υποβλήθηκαν πάνω από 250.000 δηλώσεις σε ημερήσια βάση, όλα δείχνουν ότι η 30η Ιουνίου θα μας βρει με «υπόλοιπο» έως και 700-800.000 δηλώσεων.

Με διάφορες αφορμές το υπουργείο Οικονομικών έχει εδώ και εβδομάδες καταστήσει σαφές ότι δεν θα δώσει παράταση. Όλοι όμως είναι σίγουροι ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα φανεί αν θα τηρήσει όσα είπε ή αν θα ανακοινώσει άλλη μια παράταση συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων 10ετιών.

Οι πιθανότητες γέρνουν προς το να υπάρξει παράταση. Άλλωστε, αυτή θα είναι «αναίμακτη» για το υπουργείο Οικονομικών καθώς όποτε και να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου.

Πέρυσι στις 22 Ιουνίου, είχαν υποβληθεί 3,9 εκατομμύρια δηλώσεις δηλαδή περισσότερες συγκριτικά με τη φετινή περίοδο. Κι όμως το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε τελικώς να προχωρήσει σε παράταση μέχρι τα μέσα Ιουλίου για να συγκεντρωθούν τα 6,15 εκατομμύρια δηλώσεις. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει το «θαύμα» για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Άλλωστε, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι το σύστημα του Taxis μπορεί να υποδεχτεί περισσότερες από 200.000 δηλώσεις σε ημερήσια βάση.

Δυστυχώς για τους φορολογούμενους, θα επαναληφθεί η περυσινή ιστορία. Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο θα πληρώνουν δύο ή και τρεις φόρους κάθε μήνα. Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος –και η διαδικασία με τα ανασφάλιστα ΙΧ που μπήκε εμβόλιμα και αυτή στον Ιούλιο- θα σταλούν και τα ειδοποιητήρια για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, τα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν στο Taxis μέσα στον Αύγουστο –θεωρείται πολύ δύσκολο να γίνει η ανάρτηση νωρίτερα λόγω φόρτου εργασίας της αρμόδιας Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΔΑΕ- κάτι που σημαίνει ότι ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 4-5 μηνιαίες δόσεις. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα:

1. Ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα υπολογιστεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και ο περυσινός και το μόνο που θα εξεταστεί είναι το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στην περιουσιακή κατάσταση του κάθε ιδιοκτήτη (αγορές, πωλήσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές κλπ)

2. Δεν θα επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια όπως ακριβώς συνέβη και πέρυσι κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες γης θα απαλλαγούν και φέτος από επιβαρύνσεις συνολικού ύψους τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ.

3. Θα εξεταστεί την τελευταία στιγμή το ενδεχόμενο να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που θα πληρώνουν ταυτόχρονα και ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τέλη κυκλοφορίας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ενοχή του οδηγού του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της Ντόρας Μπακογιάννη για τον θάνατο του Ιάσονα πρότεινε ο εισαγγελέας

Ελλάδα Χτες
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΗΣΑΠ: Ατομα έχουν μπει στις γραμμές ‑ Ακινητοποιήθηκαν οι συρμοί

Ελλάδα Χτες
Πρόβλημα στην κυκλοφορία του ηλεκτρικού

Βασίλης Γραμμένος: «Προσπάθησε να με πνίξει»

Πολιτική Χτες
«Ο θεσμός της οικογένειας και της μητέρας είναι ιερός»

Ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές στο φετινό «Καλάθι του Πάσχα» δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης

Ελλάδα Χτες
Η τιμή του αρνιού στα σούπερ μάρκετ κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»

Κόσμος Χτες
Εντυπωσιακή ανατροπή στην θεμελιώδη υπόθεση της εποχής του #MeToo

FT: Δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ευρωζώνη η Ελλάδα, παρά την ανάκαμψη

Οικονομία Χτες
Μειωμένοι κατά 30% οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μετά την κρίση

Τέλος τα Αρλεκιν μετά από 45 χρόνια: Η συγκινητική ανακοίνωση του εκδότη

Paper Χτες
Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης