E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η αντίδραση της Ευρώπης μετά το «ναι» στο δημοψήφισμα

Αυστηρά τα μηνύματα προς Τουρκία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/4/2017 | 10:46

Η αντίδραση της Ευρώπης μετά το «ναι» στο δημοψήφισμα

Η Ευρώπη κάνει μουδιασμένη τα πρώτα της σχόλια μετά την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα και ενώ η Τουρκία φαίνεται να διχάζεται.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φερχόφσταντ σε ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε την οριακή επικράτηση του «ναι». Ο Φερχόφσταντ εξέφρασε την άποψη ότι εάν ο Ερντογάν επιμείνει στις απόψεις περί συνταγματικής αναθεώρησης, τότε η ΕΕ θα πρέπει να διακόψει τις όποιες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Να σκεφτεί σοβαρά η τουρκική ηγεσία τα επόμενα βήματά της επισήμανε το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεδομένης της μικρής διαφοράς στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το εκλογικό σώμα της Τουρκίας ψήφισε για τη συνταγματική αναθεώρηση. Μπροστά στη μικρή διαφορά που καταγράφηκε στο αποτέλεσμα η τουρκική ηγεσία πρέπει να εξετάσει με προσοχή τα επόμενα βήματά της» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ σε μια ανακοίνωση, που μετέδωσε το Reuters.

«Είναι ύψιστης σημασίας να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας σε πλήρη ευθυγράμμιση με την αρχή του κράτους δικαίου όπως κατοχυρώνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου η Τουρκία είναι πλήρες μέλος, είναι πανέτοιμο να στηρίξει την χώρα σε αυτή τη διαδικασία» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Ψυχραιμία συνέστησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Φαίνεται πως το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο, όπως αναμενόταν. Όποιο κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα της ψήφου των Τούρκων πολιτών, θα ήταν καλό να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να προχωρήσουμε με λογικό και συνετό τρόπο. Είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία, που διεξήχθη σε τόσο πικρό κλίμα, ακόμα κι εδώ στη Γερμανία, έχει πλέον τελειώσει» υπογράμμισε.

«Τώρα που η Τουρκία έχει προφανώς πάρει λάθος δρόμο όσον αφορά την ευρωπαϊκή άποψη, πρέπει να επανεκτιμήσουμε τη σχέση μας, και συγκεκριμένα αυτό σημαίνει ότι οι ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με την Τουρκία τις οποίες διεξάγουμε ακόμη δεν μπορούν πλέον να συνεχίζονται» είπε ο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Εμείς επιθυμούμε να επικρατήσει ομαλότητα στην Τουρκία, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις που πρέπει, για το Κυπριακό», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στην Αθήνα η πρώτη αντίδραση ήταν από το Ποτάμι. «Ελπίζουμε να μην διολισθήσει σε πιο αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης αλλά προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή» σημείωναν συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη.

«Προσβλέπουμε σε μια Τουρκία που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας, προσβλέπουμε σε μια Τουρκία που, όχι μόνον θα διατηρήσει, αλλά και θα μπορέσει να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Ευρώπη» σημείωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές

Πολιτική 24.04.2024
Ο τραγουδιστής ανάμεσα στα ονόματα που θα κατέβουν υποψήφια

Συντάξεις Μαΐου 2024: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές

Οικονομία 24.04.2024
Νωρίτερα θα πληρωθούν οι συντάξεις Μαΐου - λόγω του Πάσχα - σύμφωνα με την απόφαση που πήρε η Διοίκηση του ΕΦΚΑ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων του

Θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία: Βρέθηκε νεκρός υπαξιωματικός μέσα στη μονάδα

Ελλάδα 24.04.2024
Ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αναφέρει πως διερευνώνται τα αίτια του θανάτου του

Μείωση εισοδημάτων και αύξηση των ανισοτήτων έφερε η οικονομική κρίση

Οικονομία 24.04.2024
Ποιοι πληρώνουν το 80% των άμεσων φόρων

Ηράκλειο: Νεαροί ξυλοκόπησαν άγρια 19χρονο και η ανήλικη αδερφή τους τραβούσε βίντεο

Ελλάδα 24.04.2024
Eίχαν δώσει ραντεβού όλοι για να λύσουν τις διαφορές τους

Για ποιες συναλλαγές με POS αλλάζουν οι προμήθειες τραπεζών

Οικονομία 24.04.2024
Οι νέες χρεώσεις και οι κλάδοι

Λούκα Βιλντόζα: Διέρρηξαν το σπίτι του στην Κηφισιά

Ελλάδα 24.04.2024
Οι δράστες άρπαξαν λεφτά και ένα πανάκριβο Rolex

Κάμερα σε κουδούνι σπιτιού κατέγραψε καρέ‑καρέ την αρπαγή γυναίκας

Κόσμος 24.04.2024
Ανατριχιαστικό βίντεο - «Παρακαλώ βοηθήστε με» ούρλιαζε η γυναίκα λίγο πριν απαχθεί

Πως έφτασαν Pfizer και Moderna στα δικαστήρια

Κόσμος 24.04.2024
Μάχη δισεκατομμυρίων

Ο πολιτικός φορέας Κόσμος ζητά την κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης

Πολιτική Χτες
Με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας Έκθεσης για το κλίμα της Ευρώπης το 2023