LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Άραβες ηγέτες επέκριναν το Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο

Τι αναφέρει η ανακοίνωσή τους, μετά το πέρας της ετήσιας συνόδου τους

Δημοσίευση 30/3/2017 | 15:02

Άραβες ηγέτες επέκριναν το Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο

Οι Άραβες ηγέτες απέρριψαν χθες Τετάρτη τις ξένες παρεμβάσεις στις εσωτερικές τους υποθέσεις, σε μια έμμεση αναφορά στο Ιράν, και ζήτησαν να επιλυθούν οι συγκρούσεις που σπαράσσουν την περιοχή.

Στην τελική τους ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της ετήσιας συνόδου τους που πραγματοποιήθηκε στο Σουέιμεχ επί της Νεκράς Θάλασσας στην Ιορδανία, ζήτησαν επίσης «την επανέναρξη σοβαρών και παραγωγικών ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων», επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή τους στη λύση των δύο κρατών.

Όπως και στις προηγούμενες συνόδους τους, οι Άραβες ηγέτες επέκριναν, αυτή τη φορά χωρίς να το κατονομάσουν, το Ιράν, τον μεγάλο περιφερειακό αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας.
«Απορρίπτουμε κάθε επέμβαση στις αραβικές εσωτερικές υποθέσεις και κάθε απόπειρα που έχει στόχο να πλήξει την ασφάλεια, να σπείρει τη διαδογματική διχόνοια και να τροφοδοτήσει τις συγκρούσεις (…), σε παραβίαση των σχέσεων καλής γειτονίας και των διεθνών κανονισμών», τονίζουν στην τελική τους ανακοίνωση.

Τη Δευτέρα οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών είχαν αναφερθεί ξεκάθαρα σε ένα προσχέδιο απόφασης «στην επέμβαση του Ιράν», ζητώντας από την Τεχεράνη «να σταματήσει τις προκλητικές της δραστηριότητες». Όμως στην ανακοίνωση της συνόδου δεν υπήρξε ευθεία αναφορά στο Ιράν.

Το Ιράν μάχεται στο πλευρό του συριακού στρατού, ενώ η Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες υποστηρίζουν τους Σύρους αντάρτες. Επίσης η Τεχεράνη κατηγορείται ότι στηρίζει τους σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, όπου επεμβαίνει στηρίζοντας τον κυβερνητικό στρατό ένας σουνιτικός συνασπισμός υπό το Ριάντ.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός ότι «κάποιες δυνάμεις εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να επεκτείνουν τον ρόλο τους στις αραβικές χώρες στο πολιτικό και στρατιωτικό πεδίο και στον τομέα της ασφάλειας».

Αναφορικά με την απειλή των τζιχαντιστών ο Σίσι δήλωσε ότι «η τρομοκρατία» εκμεταλλεύτηκε «την αποδυνάμωση των αραβικών χωρών, τις διαδογματικές συγκρούσεις και την ενίσχυση των ξένων παρεμβάσεων».

Σχετικά με τον εμφύλιο ο οποίος μαίνεται στη Συρία εδώ και έξι χρόνια η τελική ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου τονίζει την ανάγκη να «ενισχυθούν οι προσπάθειες να βρεθεί μια ειρηνική λύση, η οποία θα διατηρήσει την ενότητα της χώρας, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της και θα τερματίσει την παρουσία των τρομοκρατικών ομάδων».
Το υπουργικό συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου ανέλαβε εξάλλου το καθήκον «να βρει έναν μηχανισμό που θα επιτρέψει να στηριχθούν οι αραβικές χώρες που δέχονται εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες», όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία.
Παρών στη σύνοδο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκτίμησε ότι «οι διχασμοί» στο εσωτερικό του αραβικού κόσμου «άνοιξαν τον δρόμο στις ξένες επεμβάσεις, την αστάθεια, τις διαδογματικές συγκρούσεις και την τρομοκρατία».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα Χτες
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα Χτες
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα Χτες
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα Χτες
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Ελλάδα Χτες
Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες