LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο πιο κρύος Ιανουάριος με 7,6 βαθμούς

Ήταν ο πιο κρύος Ιανουάριος των τελευταίων δεκαετιών

Δημοσίευση 27/3/2017 | 12:05

Ο πιο κρύος Ιανουάριος με 7,6 βαθμούς

Τσουχτερό ήταν το κρύο τον φετινό χειμώνα, ιδίως τους δύο πρώτους μήνες του, αναδεικνύοντάς τον στον πιο παγωμένο χειμώνα των μνημονιακών χρόνων. Οι μέσες θερμοκρασίες Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου έπεσαν αρκετά κάτω από τους μέσους όρους των τελευταίων δεκαετιών, ενώ παρά την άνοδο του θερμομέτρου τον Φεβρουάριο, ο συνολικός απολογισμός του χειμώνα τον κατατάσσει μεταξύ των πιο ψυχρών των τελευταίων ετών. Ο ερχομός της άνοιξης φέρνει στο προσκήνιο τις «τρέλες» της, δηλαδή την αστάθεια και την εναλλαγή των καιρικών φαινομένων.

Ο πιο κρύος μήνας του φετινού χειμώνα στην Αθήνα και όχι μόνον ήταν ο Ιανουάριος, που η μέση θερμοκρασία διαμορφώθηκε στους 7,6 βαθμούς Κελσίου, 1,7 βαθμούς κάτω από τον μέσο όρο της 30ετίας 1961-1990, που είναι 9,3° C. «Από το 2009 και μετά, σύμφωνα με τα στοιχεία του σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, μόνο ο Ιανουάριος του 2012 ήταν πιο κρύος, με 7,3° C», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Χάρης Καμπεζίδης, διευθυντής Ερευνών στο Αστεροσκοπείο. 

Ισχυρό ψύχος επικράτησε και τον Δεκέμβριο του 2016 στην Αθήνα, με μέση θερμοκρασία 8,7 βαθμούς Κελσίου, μειωμένη κατά 2,4° C από την μέση τιμή 1961-90 για τον μήνα (11,1° C). Οι θερμοκρασίες ανέβηκαν τον Φεβρουάριο, όπου η μέση θερμοκρασία έφτασε τους 11,4° C, υψηλότερη κατά 1,6 βαθμούς από τον μέσο όρο της 30ετίας (9,8° C). Συνολικά, ο φετινός χειμώνας είχε μέση θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας 9,2° C, έναντι μέσου όρου 1980-2009 10,1° C.

Μάλιστα, είκοσι μέρες τον φετινό χειμώνα, σύμφωνα με τον κ. Καμπεζίδη, η κατώτερη θερμοκρασία στην Αθήνα έπεσε κάτω από τους 4 βαθμούς Κελσίου, τρεις μέρες μάλιστα κάτω από το μηδέν, σημειώνοντας μερικό παγετό τις νυκτερινές ώρες. Πρόκειται για το τριήμερο 8-10 Ιανουαρίου, όταν η χιονισμένη «Αριάδνη» πάγωνε τη χώρα (κατώτερες θερμοκρασίες εκείνες τις μέρες: 8/1 -1,6° C, 9/1 -1,5° C, 10/1 -0,6° C).

Στην Αθήνα ο παγετός δεν κράτησε ολόκληρο το 24ωρο, αλλά σε μία σειρά πόλεων της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, ακόμα και πεδινές ή και παραλιακές, σημειώθηκε ολικός παγετός για αρκετές μέρες. Η Θεσσαλονίκη μπήκε στην κατάψυξη για πέντε μέρες (τότε που πάγωσαν και οι... αλατιέρες), ενώ η Λάρισα έμεινε παγωμένη έξι μέρες!

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου από παραθαλάσσιες πόλεις. «Πρόκειται για πόλεις που συνήθως δεν πέφτουν πολύ χαμηλά οι θερμοκρασίες», σχολιάζει ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο. Στην Αρτα η μέση θερμοκρασία τον Δεκέμβριο του 2016 ήταν 9° C, η χαμηλότερη από το 2006 που λειτουργεί ο σταθμός. Τον Ιανουάριο έπεσε στους 6,9° C. Στην Αλεξανδρούπολη, η μέση θερμοκρασία ήταν 3,3° C τον Δεκέμβριο και μόλις 1,5° C τον Ιανουάριο! Και οι δύο ήταν οι χαμηλότερες από το 2009, που λειτουργεί ο σταθμός, ενώ 40 μέρες στο δίμηνο αυτό η ελάχιστη θερμοκρασία έπεσε κάτω από το 0° C!

Ο ερχομός της άνοιξης ανοίγει μια νέα περίοδο, που χαρακτηρίζεται από την αστάθεια. «Ο ανοιξιάτικος καιρός είναι ευμετάβλητος και ασταθής. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια πολλά περιστατικά μεταφοράς σκόνης από την Αφρική, ενώ τον Μάιο έχουν εκδηλωθεί πολλές καταιγίδες, σε συνδυασμό με την αυξημένη θερμοκρασία εδάφους. Ενώ φαίνεται πως πλησιάζουμε το καλοκαίρι, ξεσπούν έντονες καταιγίδες. Χρειάζεται προσοχή, καθώς τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκαν και αρκετά πλημμυρικά φαινόμενα, με καταστροφές», λέει στην «Κ» ο κ. Λαγουβάρδος.

Χαρακτηριστικό των μεταπτώσεων της περιόδου είναι πως πριν από τον αίθριο καιρό των τελευταίων ημερών είχε προηγηθεί στα μέσα Μαρτίου διάστημα με πτώση των θερμοκρασιών, δυνατές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα 19.04.2024
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα 19.04.2024
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα 19.04.2024
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα 19.04.2024
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος 19.04.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος 19.04.2024
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Ελλάδα 19.04.2024
Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος 19.04.2024
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες