E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αλλαγή «σκυτάλης» ‑ Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και τυπικά ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα της ορκωμοσίας μπροστά στο Καπιτώλιο

Δημοσίευση 20/1/2017 | 17:52

Αλλαγή «σκυτάλης» ‑ Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και τυπικά ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Έχει φτάσει η ιστορική αυτή για την παράδοση της εξουσίας από τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα και την ανάληψή της από τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ. 

19:36 Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τη σύζυγό του, αναχωρούν με ελικόπτερο από το χώρο της ορκωμωσίας. Μέχρι το ελικόπτερο τους συνόδευσε ο πρόεδρος Τράμπ. Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπαΐντεν με τη σύζυγό του θα αναχωρήσουν με τρένο προς την πολιτεία του Ντέλαγουερ, από όπου κατάγονται.

19:28 Μετά και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, ολοκληρώθηκε η ορκομωσία του Ντόναλντ Τράμπ. Ο νέος πρόεδρος και αντιπρόεδρος καθώς και οι επίσημοι αποχωρούν από την εξέδρα μπροστά στο Καπιτώλιο.

19:19 Ολοκληρώθηκε η πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τράμπ. "Σήμερα η εξουσία επιστρέφει στον αμερικανικό λαό" δήλωσε ενώ τόνισε ότι θα ενώσει τον κόσμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Η εποχή των κούφιων λόγων έχει παρέλθει, τώρα είναι η εποχή για δράσεις, συνέχισε.

19:00 Ο Ντόναλντ Τζον Τραμπ μόλις ορκίστηκε 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ και δίνει την πρώτη του ομιλία υπό τη νέα του ιδιότητα. Και συμπτωματικά μόλις άρχισε να βρέχει. Όλοι οι επίσημοι στην εξέδρα άρχισαν να χρησιμοποιούν τα ειδικά διαφανή αδιάβροχα.

18:53 Είναι ώρα για την ορκομωσία του Μαΐκ Πενς ως αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

18:38 Η ορκωμωσία του 45ου προέδρου βρίσκεται σε εξέλιξη με κάποιες προκαταρκτικές ομιλίες. Ο 70χρονος δισεκατομμυριούχος θα ορκιστεί ακριβώς στις 12:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδος) να τηρήσει, να προστατεύσει και να υπερασπιστεί το Σύνταγμα.

18:32 Τελευταίος σύμφωνα με το πρωτόκολλο παίρνει τη θέση του στην εξέδρα ο Ντόναλντ Τράμπ, ενώ λίγο νωρίτερα εμφανίστηκε και ο Μαΐκ Πένς. Εισερχόμενος, ο Ντόναλντ Τραμπ σταμάτησε στην κεφαλή των σκαλιών και σήκωσε το χέρι ψηλά. Χαμογέλασε και κατέβηκε τα σκαλιά για να χαιρετήσει τους Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το σημείο όπου βρισκόταν η οικογένειά του. Αμερικανικά και βρετανικά ΜΜΕ σχολιάζουν καυστικά ότι… αγνόησε την Μελάνια όταν πέρασε από δίπλα της.

18:28 Παράλληλα με την ορκωμωσία του 45ου προέδρου, στην Ουάσιγκτον είναι σε εξέλιξη επεισόδια από διαδηλωτές.

18:25 Είναι ώρα για να βγει στο χώρο της ορκομωσίας ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπαΐντεν.
18:22 Τις θέσεις τους παίρνουν η Μελάνια Τραμπ και η Κάρεν Πενς, ενώ λίγο νωρίτερα είχαν φτάσει στο χώρο η Μισέλ Ομπάμα και η Τζιλ Μπαΐντεν.
18:10 Στο χώρο εισέρχονται τα παιδιά και τα εγγόνια του νέου προέδρου και του νέου αντιπροέδρου.

18:00 Στην ειδική εξέδρα όπου θα λάβει χώρα η ορκομωσία, κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ: Τζίμι Κάρτερ με τη σύζυγό του, Μπίλ Κλίντον με τη Χίλαρι Κλίντον, Τζώρτζ Μπους ο νεότερος με την σύζυγό του Λώρα. Στο χώρο του Καπιτωλίου έχουν φτάσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο επόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Αναχώρησαν μαζί από τον Λευκό Οίκο, μέσα στη θωρακισμένη προεδρική λιμουζίνα.

17:05 Το ζεύγος Τραμπ έφτασε στον Λευκό Οίκο, στην είσοδο του οποίου τους υποδέχτηκαν ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα τα δύο ζευγάρια θα πιούν τσάι πριν ξεκινήσουν για το Καπιτώλιο. Η Μελάνια Τραμπ έφτασε κρατώντας στα χέρια της ένα δώρο για το ζεύγος Ομπάμα. Επρόκειτο για ένα μεγάλο κουτί από το πασίγνωστο κατάστημα Tiffany & Co της Νέας Υόρκης. Το δώρο προκάλεσε αμηχανία, καθώς ήταν μια χειρονομία εκτός πρωτοκόλλου και για αυτόν τον λόγο δεν υπήρχε κανείς για να πάρει το κουτί από τα χέρια της Μισέλ Ομπάμα. Οι δύο πεζοναύτες που φρουρούν την είσοδο οφείλουν να παραμείνουν στη θέση τους και δεν μπορούσαν να βοηθήσουν την πρώτη κυρία. Παρενέβη έτσι ο Μπαράκ Ομπάμα, που πήρε το κουτί και το μετέφερε στο χολ, μέσα στον Λευκό Οίκο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ξεκίνησε την ημέρα του παρακολουθώντας, μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια, τη λειτουργία στην επισκοπική εκκλησία του Αγίου Ιωάννου.

Νωρίς το πρωί ο Μπαράκ Ομπάμα με το τελευταίο του tweet αποχαιρέτισε τον Αμερικανικό λαό γράφοντας: «Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να σας υπηρετήσω. Με κάνατε ένα καλύτερο ηγέτη κι ένα καλύτερο άνθρωπο. Δεν θα σταματήσω. Θα βρίσκομαι εδώ κοντά σας ως πολίτης, εμπνεόμενος από τη θέλησή σας για αλήθεια, δικαιοσύνη, καλή διάθεση και αγάπη. Κοιτώντας προς το μέλλον, θέλω τα πρώτα μας βήματα να έχουν σημασία για εσάς. Σας ζητώ να πιστέψετε - όχι στην ικανότητά μου να φέρω την αλλαγή, αλλά στη δική σας. Πιστεύω στην αλλαγή γιατί πιστεύω σε εσάς.»  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πως έφτασαν Pfizer και Moderna στα δικαστήρια

Κόσμος 24.04.2024
Μάχη δισεκατομμυρίων

Ο πολιτικός φορέας Κόσμος ζητά την κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης

Πολιτική Χτες
Με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας Έκθεσης για το κλίμα της Ευρώπης το 2023

Η Αφρικάνική σκόνη έστειλε πολύ κόσμο στα Επείγοντα: Οι οδηγίες των πνευμονολόγων

Ελλάδα Χτες
Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ποια τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Στεφανάκης

Ελλάδα Χτες
Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα

Αφρικανική σκόνη: «Πορτοκαλί» ουρανός και στην Αττική

Ελλάδα Χτες
Η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει τον Αττικό ουρανό

Θύμωσε στον «αέρα» ο Γιάννης Καλλιάνος: «Λυπάμαι αλλά οφείλω να σεβαστώ την Επιστήμη που υπηρετώ»

Καιρός Χτες
Σχολίασε συναδέλφους του που επιχειρούν να κάνουν μακροπρόθεσμες προγνώσεις

Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφησε 5χρονη στις τουαλέτες σχολείου: «Δεν έκανα κάτι κακό»

Ελλάδα Χτες
Η μητέρα περιγράφει σοκαρισμένη όσα συνέβησαν στο σχολείο με την καθαρίστρια και την κόρη της

Τραγωδία στην Καλαμάτα: Nεκρός άνδρας που έπεσε από τον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας

Ελλάδα Χτες
Ο άτυχος άνδρας παρελήφθη χωρίς τις αισθήσεις του από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο

«Έπεσε» το Χ

Tech + Science Χτες
Προβλήματα σε αρκετές περιοχές του πλανήτη παρουσιάζει η πλατφόρμα «Χ»

Γάζα: Βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι στο νοσοκομείο Νάσερ ‑ Διαψεύδει το Ισραήλ

Κόσμος Χτες
«Ο ισχυρισμός ότι ο ισραηλινός στρατός έθαψε πτώματa Παλαιστινίων στερείται βάσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού