E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eπιστήμονες ισχυρίζονται πως η διαδικασία γήρανσης μπορεί να είναι αναστρέψιμη

Μήπως βρέθηκε η απάντηση στην μάχη κατά των ρυτίδων και της φθοράς;

Δημοσίευση 15/12/2016 | 22:48

Eπιστήμονες ισχυρίζονται πως η διαδικασία γήρανσης μπορεί να είναι αναστρέψιμη

Δυστυχώς «το γήρας ου γαρ έρχεται μόνον». Φαίρνει μαζί του κάποια σημάδια του χρόνου, όπως ρυτίδες, άσπρα μαλλιά αλλά και ενοχλητικούς πόνους. Όμως τώρα οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως η συνιθισμένη αυτή διαδικασία, μπορεί και να είναι αναστρέψιμη.

Μια νέα μορφή γονιδιακής θεραπείας προκάλεσε μια αξιοσημείωτη αναζωογονητική επίδραση στα ποντίκια στα οποία έγινε η δοκιμή. Μετά από έξι εβδομάδες θεραπείας, τα ζώα έδειχναν νεότερα στην όψη, είχαν πιο ίσια σπονδυλική στήλη, καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, εμφάνιζαν ταχύτερη επούλωση τραυμάτων και έζησαν 30% περισσότερο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian.

O Juan Carlos Izpisua Belmonte, ο οποίος ηγήθηκε των δοκιμών στο Ινστιτούτου Salk στη Λα Χόγια στη Καλιφόρνια, δήλωσε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι η γήρανση δεν είναι μονόδρομος και πως με προσεκτική ρύθμιση μπορεί να γίνει αναστρέψιμη». Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως οι γενετικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται δεν προσφέρονται για άμεση χρήση στον άνθρωπο και η ομάδα προβλέπει ότι οι κλινικές εφαρμογές δεν θα γίνουν νωρίτερα από μια δεκαετία.

Όμως, τα ευρήματα αυξάνουν την προοπτική μιας νέας προσέγγισης για την υγειονομική περίθαλψη αντιμετώπισης της γήρανσης. Τα ευρήματα αμφισβητούν επίσης την άποψη ότι η γήρανση είναι απλά το αποτέλεσμα της φυσικής φθοράς που φέρνει το πέρασμα των ετών. Αντ' αυτού, ενισχύουν τη θεωρία που θέλει τη γήρανση να είναι μερικώς - ίσως κυρίως - καθοδηγούμενη από ένα εσωτερικό γενετικό ρολόι που ενεργοποιεί την κατάσταση παρακμής και φθοράς του οργανισμού. Οι επιστήμονες δεν ισχυρίζονται ότι η γήρανση μπορεί να εξαλειφθεί, αλλά ότι στο εγγύς μέλλον θεραπείες μπορεί να σχεδιαστούν θεραπείες για να επιβραδύνουν τη λειτουργία αυτού του εσωτερικού ρολογιού και αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση δεν θα οδηγήσει στην αθανασία», δήλωσε ο Belmonte. «Στόχος μας είναι όχι μόνο η επέκταση της διάρκειας ζωής, αλλά μια πιο υγιής ζωή», πρόσθεσε. Ο Wolf Reik, καθηγητής επιγενετικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα περιέγραψε τα ευρήματα ως «καταπληκτικά» και συμφώνησε ότι η ιδέα των θεραπειών που παρατείνουν τη ζωή ήταν εύλογη. «Αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία», είπε. Η αναζωογονητική θεραπεία δοκιμάστηκε σε ποντικούς και βασίστηκε σε μια τεχνική που έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για «επαναφορά» ενήλικων κυττάρων, όπως τα κύτταρα του δέρματος, σε ισχυρά βλαστικά κύτταρα.

Αυτά τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται και να μετατρέπονται σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρου στο σώμα και έχουν ήδη δοκιμαστεί σε δοκιμές για να παρέχουν «ανταλλακτικά» σε ασθενείς. Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που δείχνει ότι η ίδια τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον «πόλεμο» στο γήρας.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τη θεραπεία σε ποντικούς με γενετική διαταραχή, που ονομάζεται προγηρία, η οποία συνδέεται με επιταχυνόμενη γήρανση, βλάβη του DNA, δυσλειτουργία οργάνων και δραματικά συντομευμένη διάρκεια ζωής. Μετά από έξι εβδομάδες θεραπείας, τα ποντίκια είχαν ορατά πιο νεανική όψη, το δέρμα και ο μυϊκός ιστός τους είχαν βελτιωθεί και έζησαν 30% περισσότερο. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Cell.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι 25.04.2024
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style 25.04.2024
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Body+Mind 25.04.2024
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Food 25.04.2024
Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Style Χτες
Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει

Ταξίδια Χτες
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις

Cocktail trends για το 2024

Food Προχτές
Ο κόσμος της mixology συνεχίζει να εξελίσσεται

Όλες οι αλλαγές στο dating, που ίσως να μην γνωρίζεις

Σχέσεις Προχτές
Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που γνωρίζουμε κόσμο

Τι είναι τα προβιοτικά καλλυντικά και γιατί γίνεται τέτοιος χαμός;

Body+Mind Προχτές
Τα προβιοτικά συμβάλλουν σε μια πιο λαμπερή και νεανική επιδερμίδα