E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ώρα μηδέν για Μαρινόπουλο και την ένταξη στον πτωχευτικό κώδικα

Ο ρόλος της 'Σκλαβενίτης' και οι εργαζόμενοι

Δημοσίευση 1/7/2016 | 10:51

Ώρα μηδέν για Μαρινόπουλο και την ένταξη στον πτωχευτικό κώδικα

Η κρίσιμη απόφαση για το μέλλον της εταιρείας Μαρινόπουλος και το αίτημα της για ένταξη στο άρθρο 99 από το πρωτοδικείο Αθηνών αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, ώστόσο οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.

Η δημοσιοποιήση της πρόθεσης της Σκλαβενίτης να διερευνήσει τις πιθανότητες συμμετοχής στις διαδικασίες εξυγίανσης της εταιρίας δημιουργεί νέα δεδομένα και προσδοκίες για τη διάσωση της μεγαλύτερης εταιρίας στον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Σε παζλ για γερούς λύτες με το διακύβευμα να ξεπερνά τα δύο δις ευρώ και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά να είναι ανυπολόγιστες εξελίσσεται το θέμα της Μαρίνοπουλος.

Τις τελευταίες ώρες υπήρξαν πυρετώδεις διαπραγματεύσεις και επαφές στο παρασκήνιο με όλους όσοι εμπλέκονται στο ζήτημα ή μπορούν να έχουν ρόλο με βασικό στόχο την αποφυγή της ολοκληρωτικής κατάρρευσης που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στην αγορά.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για μεγάλες αναταράξεις και τσουνάμι «λουκέτων» που θα ακολουθήσει αν δεν αποφευχθεί η κατάρρευση της Μαρινόπουλος. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του ΕΒΕΑ ότι «αν τυχόν "σκάσει" η αλυσίδα Μαρινόπουλος θα είναι σε αντιστοιχία η Lehman Brothers της Ελλάδας» αλλά και του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη ότι «η αγορά θα μπει σε αχαρτογράφητα νερά».

Πάντως οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι με των τραπεζών, του Δημοσίου, των εργαζομένων και μεγάλης μερίδας των προμηθευτών, η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι θετική, εκτός πολύ σημαντικού απροόπτου, παρά το γεγονός ότι ένα τμήμα των προμηθευτών έχει ήδη σπεύσει να καταθέσει αιτήσεις κύριας παρέμβασης, με αίτημα να απορριφθεί στο σύνολό της η αίτηση.

Ο ρόλος της Σκλαβενίτης

Η αλυσίδα Σκλαβενίτης επαναφέρει το ενδιαφέρον της για τον Μαρινόπουλο χωρίς να λαμβάνει καμία δέσμευση. Υπό την προϋπόθεση ότι σήμερα η Μαρινόπουλος θα λάβει από το δικαστήριο "παράταση ζωής” έως το Φθινόπωρο, οι επόμενες ημέρες μέχρι της εκδίκαση της κύριας προσφυγής θα είναι πολύ κρίσιμες, καθώς η έκβαση των διαπραγματεύσεων των επόμενων ημερών θα κρίνει αν τελικά η Σκλαβενίτης θα αναλάβει το ρίσκο για την εξυγίανση της εταιρίας.Η σχετική πρόταση της Σκλαβενίτης, θα κατατεθεί κατά την ακροαματική διαδικασία το πρωί της Παρασκευής. Οι προϋποθέσεις που βάζει είναι:

Διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τους υφιστάμενους μετόχους και τις τράπεζες
Η διενέργεια οικονομικού, νομικού και φορολογικού ελέγχου (due diligence)
Oι εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτών απορρέουσες ρυθμίσεις
Η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος
Λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν, είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.
Επισημαίνεται ακόμη ότι η συζήτηση της αιτήσεως είναι αδιανόητο να λάβει χώρα σε τόσο μακρινή δικάσιμο. Απαιτείται και επιβάλλεται η παρέμβαση του Προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών προκειμένου η δικάσιμος να ορισθεί το αργότερο στις αρχές του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Συμφωνία με τους εργαζόμενους

Η διοίκηση της εταιρίας «Μαρινόπουλος ΑΕ» δεσμεύτηκε να συνεχίσει την καταβολή των δεδουλευμένων και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρίας:

«Η διοίκηση της εταιρίας Μαρινόπουλος ΑΕ, μετά από σχετικό αίτημα των εργαζομένων της, δεσμεύτηκε προς το Πανελλαδικό Επαγγελματικό Σωματείο, «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA», ότι κατά την αυριανή εκδίκαση για το αίτημα υπαγωγής της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους θα προβεί στα ακόλουθα αιτήματα και δηλώσεις προς το Δικαστήριο:
α) Να εξαιρεθούν ρητά όλες οι απορρέουσες απαιτήσεις που προκύπτουν από σχέσεις εργασίας, τόσο των νυν εργαζομένων όσο και των απολυμένων ή με άλλο τρόπο αποχωρησάντων μέχρι σήμερα, αλλά και όσων τυχόν θα αποχωρήσουν από τώρα και στο εξής. Πιο συγκεκριμένα: όλες οι παραπάνω, ενδεικτικώς απαριθμούμενες γεγενημένες εργατικές απαιτήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σύμφωνα με τις επιμέρους ιδιωτικές συμφωνίες ή/και ρυθμίσεις σταδιακής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ή/και προκειμένου περί αποζημιώσεων λόγω καταγγελίας σύμβασης σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις περί σταδιακής καταβολής αποζημίωσης.
β) Οι εταιρίες της Μαρινόπουλος ΑΕ θα συνεχίσουν την καταβολή των πάσης φύσεως δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.
γ) Οι εταιρίες της Μαρινόπουλος ΑΕ δεσμεύονται ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθούν άπασες οι θέσεις εργασίας.
δ) Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν ως εύλογο και δίκαιο το δικαίωμα των εργαζομένων είτε ατομικά είτε συλλογικά, όπως εκπροσωπούνται από το Σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA», να ασκήσουν Αίτηση Ανάκλησης της χορηγηθείσας Προσωρινής Διαταγής εξαιτίας αυτών των παραβάσεων, στην δε αίτηση των εργαζομένων προς ανάκληση της προσωρινής διαταγής, οι δηλούσες Εταιρείες δεσμεύονται ότι δεν θα αντιλέξουν για οποιονδήποτε λόγο και αιτία».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για την επίθεση στον Γραμμένο

Ελλάδα Χτες
Βρίσκεται στον ανακριτή και αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί

Ο Μπάιντεν επικύρωσε τους νόμους για παροχή βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ καθώς και την απαγόρευση του TikTok

Κόσμος Χτες
To TikTok απαντά «δεν πάει πουθενά» καθώς πιστεύει ότι θα δικαιωθεί στα δικαστήρια και θα μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου

Βίκυ Φλέσσα για Τέμπη: «Τα παιδιά αυτά τα σκοτώσαμε όλες και όλοι μαζί»

Ελλάδα Χτες
Αντιδράσεις για τη κυνική δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ

Αφρικανική σκόνη: Ποιες χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στην Αττική

Καιρός Χτες
Η ΕΑΓΜΕ συνέλεξε και ανέλυσε δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική τις τελευταίες ημέρες

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia μετά τις συλλήψεις φοιτητών

Πολιτισμός Χτες
Η ανάρτηση του τραγουδοποιού για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο Columbia μετά τις κινητοποιήσεις φοιτητών που αντιδρούν με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

Νέο ξέσπασμα Καλλιάνου: Ο Γιαννάκης το καλό παιδί τελείωσε – Δεν σκαμπάζω από γλυκανάλατες ανακοινώσεις του «Αττικόν»

Ελλάδα Χτες
Οργισμένος και δακρυσμένος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απαντά στην ανακοίνωση του νοσοκομείου

Ευρωεκλογές: Αυτά είναι τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν

Πολιτική Χτες
Κόπηκαν 15 κόμματα, μεταξύ των οποίων οι «Σπαρτιάτες»

Φλώρος: «Μου έβρισε τη μητέρα, έκανε χειρονομίες. Δεν μετανιώνω»

Πολιτική Χτες
Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, έδωσε την δική του εκδοχή

Σπαρτιάτες: «Κόπηκαν» από τον Αρειο Πάγο

Πολιτική Χτες
Δεν θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές