LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Deutsche Welle: Η Αθήνα νιώθει να επιβεβαιώνεται

Αναφορές στην Ελλάδα στα σχόλια του γερμανικού Τύπου για το Brexit

Δημοσίευση 27/6/2016 | 18:18

Deutsche Welle: Η Αθήνα νιώθει να επιβεβαιώνεται

Το Brexit ξύπνησε σε πολλούς δημοσιογράφους τις μνήμες του Grexit. Αναφορές στην Ελλάδα εντοπίζονται στα σχόλια του γερμανικού τύπου για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, παρατηρεί σήμερα η Deutsche Welle.

Τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού αναφορικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία σχολιάζει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν βιάστηκε να μιλήσει. Πολλοί ευρωπαίοι αρχηγοί κυβερνήσεων είχαν κάνει ήδη δηλώσεις για το Brexit όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μίλησε δημόσια. Αυτά που είπε ο ίδιος και οι υπουργοί του μπορεί να συμπυκνωθούν νοηματικά σε μια πρόταση: Εμείς τα λέγαμε! Ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελούμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ του ΑλέξηΤσίπρα και τους ΑΝΕΛ του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου αισθάνεται ότι επιβεβαιώθηκε από το Brexit και συμπεραίνει εμμέσως ότι θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί με τους χρηματοδότες».

Η εφημερίδα Tagesspiegel από την άλλη πλευρά προχωρά σε μια άμεση σύγκριση του βρετανού Μπόρις Τζόνσον, που έχει προκαλέσει τον τελευταίο καιρό με τη στάση του υπέρ της αποχώρησης της χώρας του από την ΕΕ και του έλληνα πρωθυπουργού. «Οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ο Μπόρις Τζόνσον ενδεχομένως να μην έχει ολοκληρώσει ακόμη το κακόβουλο παιχνίδι του δημοψηφίσματος. Η απλή αποχώρηση από την διαβολεμένη ΕΕ δεν του είναι και τόσο σημαντική. Αποφασιστικής σημασίας γι' αυτόν είναι ένα όσο το δυνατόν καλύτερο deal στις διαπραγματεύσεις του διαζυγίου. Ο Τζόνσον ποντάρει ίσως σε επαναδιαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ίσως σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Αυτό μοιάζει με τη συμπεριφορά του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πέρυσι, όταν εκείνος τραβούσε τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους στα άκρα μέχρι να φτάσει σχεδόν στην χρεοκοπία. Επειδή η Μ. Βρετανία έχει μεγαλύτερη βαρύτητα απ' ό,τι η Ελλάδα ο Τζόνσον και οι φίλοι του που στηρίζουν το Brexit θεωρούν ότι βρίσκονται σε ισχυρή θέση. Η Μέρκελ και οι ευρωπαίοι εταίροι της πάντως δεν θα έπρεπε να δεχθούν να συμμετέχουν σε μια τέτοια κερδοσκοπία».

Αναξιόπιστη η ΕΕ

«Η ανθυγιεινή ομφαλοσκόπηση της Ευρώπης ενδέχεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο μετά την βρετανική απόφαση για αποχώρηση»η ανθυγιεινή ομφαλοσκόπηση της Ευρώπης ενδέχεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο μετά την βρετανική απόφαση για αποχώρηση».

«Η ανθυγιεινή ομφαλοσκόπηση της Ευρώπης ενδέχεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο μετά την βρετανική απόφαση για αποχώρηση»η ανθυγιεινή ομφαλοσκόπηση της Ευρώπης ενδέχεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο μετά την βρετανική απόφαση για αποχώρηση».

Ανάλυση για την κατάσταση και την πορεία της ΕΕ με αφορμή την έξοδο της Μ. Βρετανίας δημοσιεύει σήμερα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο γόητρο της ΕΕ που πλήττεται από την εν λόγω εξέλιξη. «Με την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν πάλι την ΕΕ μετά από 43 χρόνια επιβεβαιώνεται κάθε επιφυλακτικότητα απέναντι στην ΕΕ. Οι Βρετανοί δεν είναι αξιόπιστοι, ούτε και η Ευρώπη». Σύμφωνα με την αρθρογράφο η κρίση που περνάει η ΕΕ οφείλεται μεταξύ άλλων και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις προκλήσεις: «Από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008 και τη μάχη για την Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, η ΕΕ ασχολείται κυρίως με τον εαυτό της. Με το να μην αποτύχουν τελείως οικονομικά οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με τη διαχείριση του προσφυγικού και με το να σκεπάσει τη διαφορά μεταξύ εκείνων που ζητούν περισσότερη κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών και προσφύγων εντός της ΕΕ και εκείνων που δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο. Αυτή η ανθυγιεινή ομφαλοσκόπηση της Ευρώπης ενδέχεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο μετά την βρετανική απόφαση για αποχώρηση».

«Η Ελλάδα θα ορθοποδήσει»

Στην κυριακάτικη έκδοσή της η Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει άρθρο για την μέχρι σήμερα πορεία και εξέλιξη της ελληνικής κυβερνητικής παράταξης. «Οι επαναστάτες έγιναν εκσυγχρονιστές» είναι ο τίτλος του άρθρου, στο οποίο επισημαίνεται:

«Εδώ και ενάμιση χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κυβέρνηση. Δεν είναι πλέον παράταξη αριστερών χαοτικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κερδίζει πόντους ως φρέσκια δύναμη που έχει ανοίξει μέτωπο εναντίον της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Ωστόσο οι Έλληνες συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζει και πολλά από οικονομικά είτε αναφορικά με τον δημόσιο είτε με τον ιδιωτικό τομέα».Το ρεπορτάζ που αναφέρεται και στην πολιτική κατάσταση και τα κακώς κείμενα των τελευταίων δεκαετιών καταλήγει πάντως αισιόδοξα αναφέροντας ότι «η Ελλάδα θα ορθοποδήσει, ίσως και με μια μεταρρυθμιστική παράταξη ονόματι ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ για τη γρίπη των πτηνών: Ο ένας στους δύο που κολλάει, πεθαίνει

Κόσμος Χτες
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι κατέγραψε σε 23 χώρες συνολικά 889 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους και 463 θανάτους

Ανω κάτω η Μπριζ λίγες ώρες πριν το ματς με τον ΠΑΟΚ

Αθλητισμός Χτες
Ο Σκοβ-Όλσεν έφυγε από την Ελλάδα και πήγε στη Δανία!

Καιρός: Χάρτες με τις περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία

Καιρός Χτες
Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες

Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους

Ελλάδα Χτες
Χρειάστηκαν 14 δευτερόλεπτα από την άφιξη του δράστη μέχρι την επίθεση

Τουρκία: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ κοντά στην Αγκυρα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση ταρακούνησε περισσότερο τις πόλεις Τοκάτ και Σεβάστεια, οι οποίες βρίσκονται στην κεντρική Τουρκία

Το βίντεο – ντοκουμέντο που έφερε την ανατροπή στην υπόθεση του θανάτου του Γερμανού στην Κρήτη

Ελλάδα Χτες
Ο Γερμανός είχε στην κατοχή του 100.000 ευρώ από σπίτι που είχε πουλήσει στη Γερμανία

Καιρός: SOS για Θεσσαλία από Τσατραφύλλια ‑ Σε λιγότερο από 20 ώρες θα πέσει το νερό που πέφτει σε τρεις μήνες

Καιρός Χτες
Θα πέσει μεγάλη ποσότητα νερού - Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι έως το Σάββατο

Τροχαίο ατύχημα στη Βασιλίσσης Σοφίας – Ένας τραυματίας

Ελλάδα Χτες
Από το τροχαίο προήλθε ο τραυματισμός ενός άνδρα.

Πότε κάνουν «πρεμιέρα» τα εορταστικά «καλάθια» του Πάσχα

Ελλάδα Χτες
Πόσο θα διαρκέσουν και τι περιλαμβάνουν

Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο εν διαστάσει ζευγάρι αστυνομικών

Ελλάδα Χτες
Θεσσαλονίκη: Κατέληξαν στο δικαστήριο έπειτα από εκατέρωθεν καταγγελίες

Ο αντικαταστάτης του Δημήτρη Παπανώτα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Χτες
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα