E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πολιτική κρίση στη Βρετανία λόγω Brexit

Διχόνοια, συγκρούσεις, αβεβαιότητα

Δημοσίευση 27/6/2016 | 08:12

Πολιτική κρίση στη Βρετανία λόγω Brexit

Σε τρικυμιώδη κατάσταση βρίσκεται η πολιτική σκηνή της Βρετανίας ύστερα από την επικράτηση της επιλογής Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Και δεν είναι μόνο η κυβερνώσα παράταξη των Συντηρητικών που βυθίζονται σε κρίση ηγεσίας λόγω της παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον από την πρωθυπουργία.

Οι Εργατικοί, το κόμμα που συνιστά το αντίπαλο δέος στους Συντηρητικούς, αποτελώντας τον πυλώνα του δικομματισμού στον οποίον θεμελιώνεται κατά παράδοσιν το πολίτευμα της Βρετανίας, έχουν περιέλθει και αυτοί σε κρίση. Ένδεκα μέλη της «σκιώδους κυβέρνησης» και βασικοί συνεργάτες του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, έχουν υποβάλει την παραίτησή τους. Πιέσεις ασκούνται στον ίδιο τον Κόρμπιν να αποχωρήσει και αυτός, εκείνος όμως ανθίσταται και υιοθετεί μαχητική στάση, απειλώντας με εκκαθαρίσεις και εκ βάθρων αναδιάρθρωση του κόμματος. Και έτσι πιστεύει ότι ξορκίζει το «Jexit», δηλαδή την προσπάθεια ανατροπής του από την ηγεσία των Εργατικών, αμέσως μετά από το Brexit. Η χαρακτηριστική δήλωσή του μετά τις παραιτήσεις στελεχών του ήταν: «Λυπάμαι που υπήρξαν παραιτήσεις σήμερα από την σκιώδη κυβέρνησή μου. Αλλά δεν πρόκειται να προδώσω την εμπιστοσύνη εκείνων που με ψήφισαν ή τα εκατομμύρια των υποστηρικτών μου στη χώρα οι οποίοι χρειάζονται να εκπροσωπούνται από το Εργατικό Κόμμα. Εκείνοι που θέλουν να αλλάξουν την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος θα πρέπει να θέσουν υποψηφιότητα σε δημοκρατικές εκλογές, στις οποίες θα είμαι και εγώ υποψήφιος».

Ο Κόρμπιν -ο οποίος προσφάτως είχε ζητήσει και τη συνδρομή του Έλληνα πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη- κατηγορείται ότι τήρησε μια επαμφοτερίζουσα στάση και κατ' ουσίαν υπήρξε ο «νεκροθάφτης» της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Ο Κόρμπιν, όμως, απαντά στους επικριτές του με μια πρόκληση, ανακοινώνοντας ότι στις εσωτερικές εκλογές του κόμματος, θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Ο «BoJo» τα γυρίζει

Αλλά και στο στρατόπεδο των Συντηρητικών, τα πράγματα δεν μοιάζουν πολύ καλύτερα μετά από το Brexit. Θεωρητικά, ένας από τους νικητές του δημοψηφίσματος είναι ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, ο Μπόρις Τζόνσον, φανατικός υπέρμαχος της αντι-ευρωπαϊκής πορείας που κατά την άποψή του οφείλει να χαράξει η Βρετανία για το μέλλον της.

Ωστόσο, σε μια αποστροφή που μόνο σύγχυση και απορία θα μπορούσε να προκαλέσει, ο «BoJo» δήλωσε ότι «η Βρετανία είναι κομμάτι της Ευρώπης -και έτσι θα παραμείνει για πάντα. Νομίζω ότι δεν μπορώ να το τονίσω αυτό παραπάνω». Διεκδικώντας το χρίσμα της διαδοχής του Κάμερον, ως ηγέτης των Συντηρητικών αλλά και ως επόμενος πρωθυπουργός, ο Τζόνσον θέλησε να φανεί ενωτικός, υπενθυμίζοντας στους συμπατριώτες του ότι «όσοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην ΕΕ είναι 16 εκατομμύρια. Αυτοί είναι αδέλφια και γείτονές μας. Στη δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία, η ψήφος καθενός μας, όμως, έχει ίση αξία». Και για να ενισχύσει την εικόνα του ως ηγέτη όλων των Βρετανών, ανεξαρτήτως του τι επέλεξαν στο δημοψήφισμα, ο Μπόρις Τζόνσον πρότεινε για τη θέση του υπουργού Οικονομικών ή Εξωτερικών στη μελλοντική κυβέρνηση (που θα οδηγήσει την Βρετανία εκτός ΕΕ) τον Τζον Όσμπορν, έναν από τους βασικούς κήρυκες υπέρ του «Remain», στο πλευρό του Ντέιβιντ Κάμερον.

Οικονομικοί παρατηρητές, πάντως, προβληματίστηκαν έντονα με το όραμα του BoJo για το μέλλον της Βρετανίας, ιδιαίτερα όταν ο ιδιόρρυθμος πολιτικός δήλωσε ότι «οι εμπορικές σχέσεις μας με την ΕΕ θα συσφιχθούν ακόμη περισσότερο, παρά το Brexit». Αυτό σημαίνει ότι ο Τζόνσον φαντάζεται μια Βρετανία που θα συμμετέχει, ενδεχομένως, στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών, μαζί με την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό είχαν στο μυαλό τους οι Βρετανοί πολίτες όταν πείθονταν από τους πύρινους λόγους που εκφωνούσε ο Τζόνσον κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, ύστερα από την σχετική «κωλοτούμπα» του Νάιτζελ Φάραντζ για το κονδύλι των 350 εκατ. λιρών που εκταμιεύεται ετησίως από τα κρατικά βρετανικά ταμεία προς την ΕΕ, ο Τζόνσον αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Αρκείται σε γενικόλογες εξαγγελίες, του τύπου «θα υπάρχει εξοικονόμηση πόρων και, αντί για την Ευρώπη, θα ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα που στήθηκε στο διαδίκτυο για επανάληψη του Βremain/Brexit φάνηκε προβληματικό με άκυρες υπογραφές. Δείτε περισσότερα εδώ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χαμός στον αέρα: Επεισοδιακή πτήση με οπαδό της Σέλτικ να γρονθοκοπεί αστυνομικό και πλήρωμα ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 23.04.2024
Το προηγούμενο Σάββατο σημειώθηκε το επεισόδιο, κατά την προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Αττάλειας

Κακοκαιρία Daniel: Σήμερα η πληρωμή αποζημιώσεων 38,5 εκατ. ευρώ στην Πελοπόννησο

Ελλάδα 23.04.2024
Το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel καταβάλλεται στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας

Καλλιακμάνης για δολοφονία Λυγγερίδη στου Ρέντη: «Ακούγονται στα τηλέφωνα να λένε «τα καταφέραμε, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός»

Ελλάδα 23.04.2024
Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας, αναφορικά με τις 67 συλλήψεις που σχετίζονται με την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη

Ροζ πανσέληνος του Απριλίου: Πότε θα τη δούμε στην Ελλάδα

Ελλάδα 23.04.2024
Η πανσέληνος του Απριλίου ή αλλιώς ροζ πανσέληνος ή Πασχαλινό φεγγάρι έχει πολλές ακόμα ονομασίες

Καιρός: Μέχρι πότε θα παραμείνει η χώρα σε κλοιό αφρικανικής σκόνης

Καιρός 23.04.2024
Η στροφή των ανέμων σε δυτικούς θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της σκόνης στα Δωδεκάνησα και την προοδευτική απομάκρυνσή της προς τα ανατολικά

Διαγράφονται φόροι και πρόστιμα

Οικονομία 23.04.2024
Για 1 στους 4 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές

Χαλκιδική: Η στιγμή της επίθεσης με φτυάρι σε δημοτικό υπάλληλο

Ελλάδα 23.04.2024
Ένας δημοτικός υπάλληλος στη Χαλκιδική δέχθηκε επίθεση με φτυάρι από καταστηματάρχες στα Νέα Μουδανιά

Στέφανος Κασσελάκης: «Καλά έκανα που διέγραψα τον Δημήτρη Παπανώτα»

Ελλάδα 23.04.2024
Σαφές μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη για την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το δόλωμα στη δολοφονία ήταν μια γυναίκα» ‑ Καταπέλτης η εισαγγελέας για τον φόνο εργάτη στη Μεσσηνία

Ελλάδα 23.04.2024
Ενώπιον της δικαιοσύνης οι κατηγορούμενοι για το έγκλημα στη Μεσσηνία

Φωτιά στον Ναύσταθμο Κρήτης: Οι φλόγες πλησιάζουν στα σπίτια ‑ Μήνυμα από το 112 για εκκένωση

Ελλάδα 23.04.2024
Μήνυμα του 112 για εκκένωση του οικισμού Ναύσταθμου στη Σούδα Χανίων μετά τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε και απειλή σπίτια