E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

POLITICO: Σχεδιάζουν επαναφορά της βίζας για τους Έλληνες προς τις ΗΠΑ

Yπό αίρεση η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα «Visa Waiver»

Δημοσίευση 28/1/2016 | 19:23

POLITICO: Σχεδιάζουν επαναφορά της βίζας για τους Έλληνες προς τις ΗΠΑ

Με την κατάσταση των χαμένων ή κλεμμένων διαβατηρίων να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο στην ΕΕ, οι ΗΠΑ έδωσαν σε πέντε χώρες μία προθεσμία μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να κάνουν κάτι δραστικό για να μην χάσουν το δικαίωμα στην είσοδο στις ΗΠΑ χωρίς την ανάγκη έκδοσης βίζας.

Η απειλή από τους Αμερικανούς έρχεται ως απάντηση σε έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ταξιδιωτικών εγγράφων που έχουν χαθεί στην ΕΕ και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που σχεδόν διπλασιάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση με τα παράτυπα διαβατήρια που προέρχονται από την Μέση Ανατολή, με την Ιντερπόλ να κάνει λόγο για πάνω από 250.000 τέτοια έντυπα τα οποία κλαπηκαν από τις Συριακές και Ιρακινές υπηρεσίες και ιδιώτες.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, το ειδικό τμήμα του υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ έδωσε διορία μέχρι την 1η Φεβρουαρίου στην Γαλλία, το Βέλγιο, την Γερμανία, την Ιταλία και βέβαια την Ελλάδα για να κλείσουν τις «τρύπες» στην ασφάλειά τους, αλλιώς θα χάσουν την πρόσβαση στο πρόγραμμα Visa Waiver. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιτρέπει σε πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους από 38 χώρες, οι περισσότερες από αυτές στην Ευρώπη, να μπουν στις ΗΠΑ για εργασία ή τουρισμό χωρίς να υπάρχει η ανάγκη έκδοσης βίζα.

Για την Ελλάδα αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα σημαντικό πισωγύρισμα σε μία διαδικασία που έχει περάσει από «σαράντα κύματα» για να φθάσουμε στην σημερινή κατάσταση. Η χώρας μας βρίσκεται σ' αυτό το ειδικό καθεστώς ελέγχου από τα τέλη του 2014, παρά το ότι το 2008, όταν η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, μας είχαν αποβάλλει από αυτή την διαδικασία. Κατά την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ το 2010 ο Ομπάμα μας έβαλε και πάλι σ' αυτό το ειδικό καθεστώς, από το οποίο όπως φαίνεται μάλλον θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγουμε και πάλι την αποβολή.

Σε ότι αφορά τα πλαστά διαβατήρια, όπως αναφέρει το POLITICO, οι αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στην Ελλάδα και την Ιταλία. Μάλιστα έλληνας αξιωματούχος παραδέχθηεκ στο POLITICO ότι «κάπου 5% με 7% των ελληνικών διαβατηρίων βασίζονται σε πλαστά στοιχεία ταυτότητας ή πλαστά πιστοποιητικά γέννησης, τα οποία είναι πολύ εύκολο να τα προμηθευτεί κανένας στην χώρα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έχει φέρει προς συζήτηση το πρόβλημα με τους Έλληνες αρμόδιους, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το POLITICO, δέκα ημέρες μετά, ο Έλληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης και η ΕΛΑΣ δημιούργησαν μία υπηρεσία η οποία είχε ως στόχο να φέρει μέχρι τον Φεβρουάριο ένα πλάνο με το οποίο θα αντικατασταθούν οι κλασικές ελληνικές ταυτότητες με άλλες ηλεκτρονικές οι οποίες θα διαθέτουν και ένα τσιπάκι.

Πάντως δεν είναι μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία που έχουν πρόβλημα. Όπως αναφέρει ένας ευρωπαίος αξιωματούχος σχετικός με την ασφάλεια, υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες, όπως η Σουηδία, όπου μπορείς να χάσεις το διαβατήριό σου πέντε ή έξι φορές και να το ξαναβγάλεις άλλες τόσες. Μέχρι σήμερα, λέει ο ίδιος, υπάρχουν τουλάχιστον 20.000 διπλά διαβατήρια στην συγκεκριμένη χώρα.

Τα ψεύτικα ή πλαστά ευρωπαϊκά διαβατήρια είναι πολύ πιο ακριβά στην μαύρη αγορά από αυτά που ανήκουν σε χώρες της Μέσης Ανατολής, επειδή προφανώς περνούν λιγότερους ελέγχους. Όπως αναφέρουν στοιχεία της Ιντερπόλ, ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο κοστίζει από 2.000 έως 7.000 ευρώ ανάλογα την χώρα από την οποία προέρχεται.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο πολιτικός φορέας Κόσμος ζητά την κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης

Ελλάδα 23.04.2024
Με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας Έκθεσης για το κλίμα της Ευρώπης το 2023

Η Αφρικάνική σκόνη έστειλε πολύ κόσμο στα Επείγοντα: Οι οδηγίες των πνευμονολόγων

Ελλάδα 23.04.2024
Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ποια τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Στεφανάκης

Ελλάδα 23.04.2024
Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα

Αφρικανική σκόνη: «Πορτοκαλί» ουρανός και στην Αττική

Ελλάδα 23.04.2024
Η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει τον Αττικό ουρανό

Θύμωσε στον «αέρα» ο Γιάννης Καλλιάνος: «Λυπάμαι αλλά οφείλω να σεβαστώ την Επιστήμη που υπηρετώ»

Καιρός 23.04.2024
Σχολίασε συναδέλφους του που επιχειρούν να κάνουν μακροπρόθεσμες προγνώσεις

Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφησε 5χρονη στις τουαλέτες σχολείου: «Δεν έκανα κάτι κακό»

Ελλάδα 23.04.2024
Η μητέρα περιγράφει σοκαρισμένη όσα συνέβησαν στο σχολείο με την καθαρίστρια και την κόρη της

Τραγωδία στην Καλαμάτα: Nεκρός άνδρας που έπεσε από τον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας

Ελλάδα 23.04.2024
Ο άτυχος άνδρας παρελήφθη χωρίς τις αισθήσεις του από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο

«Έπεσε» το Χ

Tech + Science 23.04.2024
Προβλήματα σε αρκετές περιοχές του πλανήτη παρουσιάζει η πλατφόρμα «Χ»

Γάζα: Βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι στο νοσοκομείο Νάσερ ‑ Διαψεύδει το Ισραήλ

Κόσμος 23.04.2024
«Ο ισχυρισμός ότι ο ισραηλινός στρατός έθαψε πτώματa Παλαιστινίων στερείται βάσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού

Χαϊδάρι: Μπετονιέρα τούμπαρε στη Λεωφόρο Αθηνών – Βίντεο από τη στιγμή της ανατροπής

Ελλάδα 23.04.2024
Βίντεο από την ανατροπή της μπετονιέρας στο Χαϊδάρι, στη Λεωφόρο Αθηνών βλέπει το «φως» της δημοσιότητας