E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής η ψηφοφορία

Δημοσίευση 8/11/2013 | 00:00

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Πέμπτης. Η απόφαση ελήφθη λίγες ώρες μετά την εκκένωση της ΕΡΤ από την Αστυνομία, παρουσία εισαγγελέα.

«Η κυβέρνηση εξαπάτησε τον λαό» κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή».

Η συζήτηση στη Βουλή θα αρχίσει στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ψηφοφορία, σύμφωνα με απόφαση του Σώματος.

Οι βουλευτές που επιθυμούν να λάβουν τον λόγο θα εγγραφούν μέχρι τις 10 το βράδυ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσει τώρα η «συρρίκνωση» και η «απαξίωση» της δημοκρατίας.

Επικαλέσθηκε την πλειοψηφία όπως είπε του λαού, εκτιμώντας ότι «ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του προκειμένου να σταματήσει η καταστροφική πορεία του τόπου και να επιτευχθεί ένα καλύτερο αύριο».

Στην παρέμβασή του στη Βουλή ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μέγιστη θεσμική εκτροπή» την οποία όπως τόνισε «δεν διανοούμαστε να αποδεχθούμε» προσθέτοντας ότι «η ευθύνη είναι βαριά και ιστορική, βαραίνει όλα τα κόμματα και ο καθένας πρέπει να αναλάβει αυτό που το αναλογεί».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για την οικονομική της πολιτική. «Η πορεία προς την οικονομική καταστροφή πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Οφείλουμε να σταματήσουμε την συρρίκνωση και απαξίωση της Δημοκρατίας μας. Εμείς θα εμποδίσουμε αυτή την πορεία για να ελπίσουμε σε καλύτερο αύριο».

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του κατηγόρησε την κυβέρνηση για πλήρη υποταγή στην τρόικα.

«Εχουν περάσει 15 μήνες μετά την ετυμηγορία του λαού που έδωσε εντολή επαναδιαπραγμάτευσης και είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση Σαμαρά απέτυχε να αξιοποιήσει τη λαϊκή εντολή και να επαναδιαπραγματευθεί, να χαράξει στρατηγική εξόδου προκειμένου να συγκρατήσει την οικονομική κατάρρευση, να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση εκατομμυρίων συμπολιτών μας» τόνισε.

«Ακόμη και όταν οι εταίροι παραδέχθηκαν την λάθος συνταγή, η κυβέρνηση έλεγε για success story» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ακόμη και όταν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ είπαν για διαγραφή χρέους, η κυβέρνηση σιώπησε. Ακόμη και όταν το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε εξεταστική, η κυβέρνηση συγκάλυπτε την αποτυχία των επιλογών της.

«ΣΆ αυτές τις επιλογές δεν έχετε κανένα λαϊκό έρεισμα, καμία λαϊκή νομιμοποίηση. Μόνος σας σύμμαχος είναι μία μικρή ολιγαρχία προνομιούχων και ευνοημένων διαπλεκόμενων επιχειρηματιών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τους πολιτικούς του αντιπάλους τους χαρακτήρισε επικίνδυνους για τον τόπο, την κοινωνία και τη δημοκρατία.

«Μετά την ΕΡΤ θα μπείτε νύχτα στα σπίτια των πολιτών»

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.

«Πριν από πέντε μήνες αποφασίσατε πραξικοπηματικά και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) να βάλετε λουκέτο στην ΕΡΤ. Επί μήνες αρνηθήκατε να συμμορφωθείτε με την απόφαση του ΣτΕ και επιμένετε να παρανομείτε και να γράφετε το Σύνταγμα στα παλαιότερα των υποδημάτων σας» είπε.

Σχολίασε δε την απόφαση στη Βουλή την Τρίτη όπου με κυβερνητική πλειοψηφία, όπως είπε, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει δωρεά την ψηφιακή εκπομπή. Και δύο μέρες μετά ολοκληρώνοντας πλήρως την θεσμική εκτροπή, εισέβαλαν αστυνομικές δυνάμεις στην ΕΡΤ.

«Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Σαμαρά ετοιμάζεται να μπήξει το μαχαίρι στην πληγή, να φορολογήσει τις στάνες και τις αγροικίες, χαρίζετε για χάρη της διαπλοκής (….) φιμώνετε την ΕΡΤ» είπε και τόνισε πως οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν νύχτα στο Ραδιομέγαρο όπως νύχτα θα μπουν και στα σπίτια των πολιτών που χρωστούν για να τους τα πάρουν.

«Αυτή την μέγιστη θεσμική εκτροπή δεν δικαιούμαστε να την ανεχτούμε. Δεν το δικαιούμαστε. Η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο εμάς. Η ευθύνη είναι βαριά και ιστορική. Ας την αναλάβει ο καθένας καθΆ όπως του αναλογεί» είπε.

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο παριστάμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «δίνεται έτσι η ευκαιρία να αποδειχθεί ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρή και αρραγής».



Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση μομφής

Η πρόταση δυσπιστίας περιγράφεται στο άρθρo 142 του Κανονισμού της Βουλής:

«1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.

3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών».

 

Πηγή: Τα Νέα

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το taxisnet ‑ Διαδικασία εξπρές η επιστροφή φόρου

Οικονομία 25.04.2024
Πότε ανοίγει το taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Οι αλλαγές στα έντυπα Ε1 και Ε3

Αυστραλία: Δεκάδες μαύρα δελφίνια βρέθηκαν σε ακτή – Μεγάλη κινητοποίηση για τη σωτηρία τους

Κόσμος 25.04.2024
Από δεκάδες μαύρα δελφίνια γέμισε ακτή στο νοτιοδυτικό άκρο της Αυστραλίας και οι πιθανότητες να επιβιώσουν είναι ελάχιστες σύμφωνα με τις τοπικές αρχές

Φωτιά στη Λακωνία ‑ Στη μάχη και εναέρια μέσα

Ελλάδα 25.04.2024
Καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αγιος Στέφανος - Πνέουν ισχυροί άνεμοι, δεν απειλούνται κατοικίες

Νέο περιστατικό βίας: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο του δήμου Νίκαιας

Ελλάδα 25.04.2024
Ο αντιδήμαρχος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη διεκομίσθη στο νοσοκομείο «Τζάνειο» με αιμορραγία στο μέτωπο

Πλακιάς κατά Φλέσσα για τα Τέμπη: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα, με το πιο ασφαλές μέσο»

Ελλάδα 25.04.2024
Η αρχή της θεραπείας είναι να μην μας εκπροσωπούν άτομα σαν εσένα πουθενά, γράφει ο πατέρας που έχασε τα παιδιά του στα Τέμπη

Παρίσι: Έπεσαν τα φτερά του Moulin Rouge

Κόσμος 25.04.2024
Αγνωστη η αιτία

Θεσσαλονίκη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο που ρύθμιζε την κυκλοφορία

Ελλάδα 25.04.2024
Ο τροχονόμος διακομίστηκε προληπτικά στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου

Ελλάδα 25.04.2024
Σε ηλικία 79 ετών

Αφρικανική σκόνη: Πώς δημιουργήθηκε το πορτοκαλί απόκοσμο χρώμα στον ουρανό

Tech + Science 25.04.2024
Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης που τράβηξε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας