E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υπεγράφη η συμφωνία Vodafone ‑ Wind

Προχωρούν σε συμφωνία για μερική κοινή χρήση των δικτύων τους

Δημοσίευση 27/6/2013 | 00:00

Υπεγράφη η συμφωνία Vodafone ‑ Wind

Η Vodafone Group PLC ανακοίνωσε σήμερα ότι η Vodafone Greece και η Wind Hellas υπέγραψαν συμφωνία για την κοινή διαχείριση των δικτύων 2G και 3G στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Ειδικότερα, η Vodafone Greece και η Wind Hellas θα δημιουργήσουν μια νέα εταιρεία, για να διαχειρίζεται το δίκτυο ασύρματης πρόσβασης (radio access network).

Πηγές προσκείμενες στις δυο εταιρείες υπογραμμίζουν ότι κοινή συνισταμένη της συνεργασίας των δύο εταιρειών είναι η επίτευξη οικονομικών και τεχνολογικών συνεργιών με τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου λειτουργίας δικτύου, που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό ως προς το κόστος επένδυσης αλλά και ως προς τις επιδόσεις. Vodafone και Wind εξοικονομούν σημαντικούς πόρους από τη λειτουργία και διαχείριση του κοινού δικτύου, τους οποίους θα κατευθύνουν σε νέες τεχνολογίες, υπηρεσίες και προσφορές προς τους συνδρομητές.   

Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι σημαντική παράμετρος της συμφωνίας είναι η βελτίωση της εμπειρίας κάλυψης για τους συνδρομητές των δύο δικτύων, καθώς με το network sharing βελτιώνεται σημαντικά η χωρητικότητα και οι επιδόσεις των δύο δικτύων σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, καθώς και η κάλυψη στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Κατά συνέπεια, Vodafone και Wind αναμένουν ότι θα ενισχυθεί η χρήση φωνητικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δεδομένων, τονώνοντας και τα έσοδά τους που τα τελευταία χρόνια έχουν πτωτική πορεία. Σημειώνεται ότι ο κλάδος της κινητής έχει απολέσει το 50% των εσόδων του τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ το πρώτο τρίμηνο του έτους η αγορά της κινητής στην Ελλάδα είχε πτώση, που σύμφωνα με εκτιμήσεις έφτασε το 20%.

Η τεχνική υλοποίηση της συνεργασίας αυτής κρίνεται ιδιαίτερα πολύπλοκη, παρά το γεγονός ότι το μοντέλο του network sharing είναι πλέον αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη Βρετανία, στη Σουηδία, στην Ιρλανδία, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα, τη δημιουργία του κοινού δικτύου θα αναλάβει μία νέα εταιρεία, όπου  η Vodafone και η Wind θα μετέχουν με ποσοστό 50% έκαστη. Η νέα αυτή εταιρεία θα συσταθεί μετά και τη λήψη της τυπικής έγκρισης της συμφωνίας από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και θα στελεχωθεί από μηχανικούς των τμημάτων δικτύου των 2 εταιρειών, χωρίς να υπάρξει καμία απώλεια σε θέση εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα διατηρήσουν τα εργασιακά δικαιώματά τους, ενώ στη νέα εταιρεία θα απασχοληθούν περίπου 250–300 εργαζόμενοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη δημιουργία του μερικώς κοινού δικτύου, οι δύο εταιρείες αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι θα συνεχίσουν να επενδύουν και ανεξάρτητα στα δίκτυά τους, συγκεκριμένα η Vodafone στην αποκλειστική λειτουργία του 4G δικτύου της σε όλη την Ελλάδα, ενώ αντίστοιχα η Wind Ελλάς στο έργο εκσυγχρονισμού του δικτύου της στη χώρα, το οποίο έχει ήδη ολοκληρώσει κατά το 70% στις κύριες αστικές περιοχές.  Εκτιμάται, πάντως, ότι το νέο κοινό δίκτυο θα φέρει γρηγορότερα τις υπηρεσίες κινητής ευρυζωνικότητας στην ελληνική περιφέρεια, καθώς, όπως σημειώνουν πηγές προσκείμενες στις δυο εταιρειέες, με το μοντέλο συνεργασίας που επιλέχθηκε μπορούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, με εξορθολογισμένο πλέον κόστος.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires η συμφωνία έχει διάρκεια 15 ετών.

Πάνω από 650 θέσεις εργασίας

Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση των εκπροσώπων της Vodafone Greece, Γλαύκου Περσιάνη, και της Wind Hellas, Νάσου Ζαρκαλή, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, και του υφυπουργού Νότη Μηταράκη. Σύμφωνα με πηγές των δυο εταιρειών, η κυβέρνηση χαιρέτησε τη συμφωνία ως αναπτυξιακή τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε νέες θέσεις εργασίας.

"Σήμερα είχαμε ένα καλό νέο. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε και άλλα καλά νέα και από άλλους συγγενείς ή άλλους χώρους", δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ–ΜΠΕ. Σημείωσε, επίσης: "Αν επιμείνουμε στο δρόμο της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας, μπορούμε να μπούμε στη φάση της συγκομιδής και πως οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο".

"Η σημερινή συμφωνία αποτελεί παράδειγμα και για άλλες επενδύσεις, το επόμενο δάστημα", δήλωσε ο Ν. Μηταράκης.

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των δύο εταιρειών ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε συμφωνία για μερική κοινή χρήση των δικτύων τους και πως αυτή η επένδυση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα δημιουργήσει πάνω από 650 νέες θέσεις εργασίας.

"Αποτελεί σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία", τόνισαν στις δηλώσεις τους και οι δύο.

Η επίσημη κοινή ανακοίνωση

Στην επίσημη κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι δυο εταιρείες αναφέρουν τα εξής: "Η Vodafone Ελλάδας και η Wind Ελλάς  συμφώνησαν για τη μερική κοινή χρήση του δικτύου κινητής επικοινωνίας  2G/3G, κυρίως στην περιφέρεια και περιορισμένα σε μερικές αστικές περιοχές. Η συνεργασία αυτή  θα επιταχύνει τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες κινητής επικοινωνίας και θα επιτρέψει τη σημαντική αύξηση ευρυζωνικών ταχυτήτων μέσω κινητού δικτύου, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Η Vodafone Ελλάδας θα συνεχίσει να έχει την αποκλειστική λειτουργία του 4G δικτύου της σε όλη την Ελλάδα. Αντίστοιχα η Wind Ελλάς συνεχίζει σύμφωνα με τον προγραμματισμό της το έργο εκσυγχρονισμού του δικτύου της στη χώρα, έχοντας ήδη ολοκληρώσει το 70% στις κύριες αστικές περιοχές.  

Η συνεργασία των δύο παρόχων για τη μερική κοινή χρήση του δικτύου κινητής επικοινωνίας θα αποφέρει σημαντικά οφέλη  για τη χώρα, την οικονομία και τους συνδρομητές, ως αποτέλεσμα επενδύσεων που θα ξεπεράσουν τα 150  εκατομμύρια ευρώ στους κλάδους κατασκευών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, δημιουργώντας 650 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα. Το πρόγραμμα επενδύσεων θα έχει επιπλέον έμμεσα οφέλη και για άλλους κλάδους της οικονομίας που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.  

Η υλοποίηση της συμφωνίας περιλαμβάνει τη δημιουργία  νέας εταιρείας  υψηλής τεχνολογίας, η οποία θα αναλάβει το σχεδιασμό, ανάπτυξη και διαχείριση στο δίκτυο πρόσβασης, με ίσο ποσοστό μεριδίου για τα δύο μέρη, δηλαδή από 50%. Το προσωπικό της εταιρείας θα αποτελείται από εργαζόμενους και από τους δύο παρόχους, οι οποίοι  θα μεταφερθούν με τα υπάρχοντα εργασιακά τους δικαιώματα και τους όρους απασχόλησης.

Η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)".

Πηγή: www.capital.gr

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μείωση εισοδημάτων και αύξηση των ανισοτήτων έφερε η οικονομική κρίση

Οικονομία 24.04.2024
Ποιοι πληρώνουν το 80% των άμεσων φόρων

Ηράκλειο: Νεαροί ξυλοκόπησαν άγρια 19χρονο και η ανήλικη αδερφή τους τραβούσε βίντεο

Ελλάδα 24.04.2024
Eίχαν δώσει ραντεβού όλοι για να λύσουν τις διαφορές τους

Για ποιες συναλλαγές με POS αλλάζουν οι προμήθειες τραπεζών

Οικονομία 24.04.2024
Οι νέες χρεώσεις και οι κλάδοι

Λούκα Βιλντόζα: Διέρρηξαν το σπίτι του στην Κηφισιά

Ελλάδα 24.04.2024
Οι δράστες άρπαξαν λεφτά και ένα πανάκριβο Rolex

Κάμερα σε κουδούνι σπιτιού κατέγραψε καρέ‑καρέ την αρπαγή γυναίκας

Κόσμος 24.04.2024
Ανατριχιαστικό βίντεο - «Παρακαλώ βοηθήστε με» ούρλιαζε η γυναίκα λίγο πριν απαχθεί

Πως έφτασαν Pfizer και Moderna στα δικαστήρια

Κόσμος 24.04.2024
Μάχη δισεκατομμυρίων

Ο πολιτικός φορέας Κόσμος ζητά την κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης

Πολιτική Χτες
Με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας Έκθεσης για το κλίμα της Ευρώπης το 2023

Η Αφρικάνική σκόνη έστειλε πολύ κόσμο στα Επείγοντα: Οι οδηγίες των πνευμονολόγων

Ελλάδα Χτες
Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ποια τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Στεφανάκης

Ελλάδα Χτες
Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα