LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Η ΕΡΤ είναι δημόσια κοινωνική περιουσία, δεν είναι το αμπέλι του παππού κανενός»

Τι δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 13/6/2013 | 00:00

«Η ΕΡΤ είναι δημόσια κοινωνική περιουσία, δεν είναι το αμπέλι του παππού κανενός»

Κριτική στη απόφαση της κυβέρνησης άσκησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αναγνώρισε την ανάγκη της εξυγίανσης, όμως ανέφερε πως δεν είναι δυνατόν η χώρα να μην έχει δημόσια τηλεόραση.

«Η ΕΡΤ όντως χρειάζεται εξυγίανση και εξορθολογισμό, αυτό είναι παγκοίνως γνωστό – αφού έτσι την κατάντησαν οι κυβερνώντες τα τελευταία 30 χρόνια. Όμως, το ίδιο χρειάζεται όλος ο δημόσιος τομέας, και πάντα με κριτήρια μεταρρυθμιστικά: με αξιοκρατία, μείωση της γραφειοκρατίας, αύξηση της αποτελεσματικότητας, αξιολόγηση των δομών και περιορισμό του κόστους.

Πάντως, δεδομένου ότι η ΕΡΤ χρηματοδοτείται αυτοτελώς μέσα από το Ανταποδοτικό Τέλος, το κλείσιμό της δεν έχει δημοσιονομικό όφελος – προφανώς, όμως, η κυβέρνηση υπήρξε απρόθυμη να υποδείξει από πού θα προκύψουν οι 2.500 απολύσεις που έχει ζητήσει η Τρόικα από πριν το Πάσχα, προκειμένου να μην τιναχθεί στον αέρα το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας.

Πρόκειται πάντως για αδιανόητη κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν η χώρα να μείνει χωρίς δημόσια ραδιοτηλεόραση, ο ρόλος της οποίας είναι η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και των ειδικών ομάδων του, γεγονός που, με όρους ιδιωτικού τομέα και αγοράς, θα ήταν ασύμφορο. Ειδικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που πλήττει σφοδρά και τα ΜΜΕ, ο ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην ενημέρωση των πολιτών και κατΆ επέκταση στη δημοκρατία γίνεται ακόμη πιο κρίσιμος.

Επιπλέον, η ΕΡΤ είναι δημόσια κοινωνική περιουσία, δεν είναι το αμπέλι του παππού κανενός, δεν μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να κλείνει με συνοπτικές διαδικασίες.

Και φυσικά υπάρχουν και οι εργαζόμενοι. Θα αποζημιωθούν, ακούω να λέγεται, αλλά δεν έχει ξαναγίνει τέτοια απόλυση σε τόσο στενό χρονικό διάστημα και χωρίς την απαραίτητη προειδοποίηση.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, είναι προφανής η χρησιμότητα της ΕΤ3 ως καναλιού για όλη την ελληνική περιφέρεια και σ' αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να ενισχυθεί. Η όλη ιστορία δείχνει μια τρομερή προχειρότητα, ενώ και η ασάφεια για το πότε θα λειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι απίστευτη.

Εμείς στο επίπεδο της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης, η οποία επίσης κόστιζε δυσανάλογα πολλά χρήματα (χρήματα των δημοτών, υπενθυμίζω) για το προϊόν που παρήγε, προχωρήσαμε στην εξυγίανσή της. Πήραμε την πολιτική απόφαση, και τη στηρίζουμε έως σήμερα, να μην στερήσουμε την πόλη και τον δήμο από ένα εργαλείο ενημέρωσης των πολιτών, να μην την κλείσουμε, παρόλο που τα χρήματα της Τ.Α. όλο και λιγοστεύουν. Γι' αυτό, άλλωστε, προσπαθούμε να της δώσουμε διαδημοτική βάση».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα Χτες
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα Χτες
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα Χτες
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα Χτες
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Ελλάδα Χτες
Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες