Τι να προσέξετε στα ξύλα που καίτε στο τζάκι και στις σόμπες
Συμβουλές για να κάνετε τις σωστές επιλογές
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 12/1/2013 | 00:00
Είστε ανάμεσα σε αυτούς που για οικονομία ανάβετε τζάκι ή σόμπα για να ζεσταθείτε; Τότε διαβάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές.
Να ξέρετε πως δεν είναι όλα τα ξύλα κατάλληλα για καύσιμη ύλη! ¶λλα είδη είναι κατάλληλα για προσάναμμα και άλλα είδη είναι κατάλληλα για την καύση που κρατά ώρες.
Προσέξτε τα ξύλα σας να μην είναι βρεγμένα, ούτε καν υγρά. Τα πιο συνηθισμένα στη χώρα μας είδη καυσόξυλου είναι η δρυς, η ελιά και η οξιά.
Ορισμένα είδη ξύλου παράγουν πολύ καπνό και έχουν δυσάρεστη οσμή.
Για τη δική σας προστασία φροντίστε να κλείνετε τα τζάκια σας με κάποιο ειδικό πλέγμα. Δεν αφήνουμε ποτέ χωρίς επίβλεψη τη φωτιά!
Δεν είναι λίγοι οι συνάνθρωποί μας που καταφεύγουν στην καύση παλιών επίπλων ή συγκολλημένης ξυλείας, π.χ. μοριοπλακών, ινοπλακών (MDF), κόντρα πλακέ ή επενδεδυμένων προϊόντων - κάτι αυστηρά τοξικό, διότι περιέχουν ρητίνες, συνθετικά υλικά και χημικές ουσίες, που όταν καίγονται παράγουν βλαβερές αναθυμιάσεις και επικίνδυνα καυσαέρια.
Ένα τζάκι ή μία ξυλόσομπα αφήνει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα σωματίδια από ότι ένας καυστήρας πετρελαίου ή υγραερίου. Είναι πολύ επικίνδυνη λοιπόν για την ατομική, αλλά και τη δημόσια υγεία μας η καύση βαμμένων με λαδομπογιά ή βερνικωμένων ξύλων, καθώς και κάθε είδους πλαστικού.
Στην αγορά κυκλοφορούν επίσης χημικά προσανάμματα και ξυλεία που είναι εμποτισμένη με χημικά, ώστε τα ξύλα να ανάβουν ευκολότερα. Μην τα προτιμάτε. Οι αναθυμιάσεις που καλύπτουν, ειδικά τις νύχτες, τον ουρανό, μακροχρόνια μπορεί να αποβούν καρκινογόνες, ενώ δημιουργούν αναπνευστικά προβλήματα σε όσους υποφέρουν από άσθμα.