E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζώνη περιορισμένης πρόσβασης εισηγούνται για το Ναυάγιο οι επιστήμονες

Προτείνουν η αποβίβαση να γίνεται σε ένα μικρό μόνο τμήμα, της ακτής και για περιορισμένο χρονικό διάστημα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/9/2018 | 08:48

Ζώνη περιορισμένης πρόσβασης εισηγούνται για το Ναυάγιο οι επιστήμονες

Τις συνθήκες ευστάθειας των πρανών και συνθήκες ασφάλειας πρόσβασης των επισκεπτών στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου, μετά την κατολίσθηση της περασμένης εβδομάδας, διερεύνησε ειδική επιστημονική - τεχνική Ομάδα. Θυμίζουμε ότι η περιοχή έχει αποκλειστεί μετά την μεγάλη κατολίσθηση-κατάρρευση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνέψουν άμεσα τουρίστες που επισκέπτονται κατά χιλιάδες στην περιοχή.

Από την συνδυασμένη αξιολόγηση των μορφολογικών, γεωλογικών, τεκτονικών, γεωτεχνικών, σεισμοτεκτονικών και βραχομηχανικών δεδομένων η επιστημονική ομάδα κατέληξε στα ακόλουθα:

Α. Ανώτερο τμήμα του πρανούς: Στο ανώτερο τμήμα του πρανούς ο κίνδυνος ευστάθειας και υποχώρησης των βραχοτεμαχών είναι μικρός. Για τον λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμη η άρση απαγόρευσης΄εισόδου και παραμονής των επισκεπτών. Είναι αυτονόητο ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα πρέπει να σηματοδοτηθεί επαρκώς κυρίως ανάντη του χείλους του πρανούς προς αποφυγή ατυχημάτων. Επισημαίνεται ότι οι συνθήκες παραμονής, υγιεινής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών είναι απαράδεκτες και πρέπει να βελτιωθούν άμεσα.

Β. Κατώτερο τμήμα του πρανούς-Παραλιακή ζώνη: Το κατώτερο τμήμα του πρανούς-παραλιακή ζώνη χαρακτηρίζεται από υψηλότατο βαθμό κινδύνου κατάπτωσης, ανατροπής, κατάρρευσης και υψηλή τρωτότητα. Η αποβίβαση και παραμονή των επισκεπτών στην παραλία ενέχει υψηλότατο βαθμό διακινδύνευσης, για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμη η διατήρηση της απαγόρευσης.

Έως ότου πραγματοποιηθεί λεπτομερής επιστημονική ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, θα μπορούσε να επιτραπεί σε ένα μικρό μόνο τμήμα, σχήματος παραλληλογράμμου που ορίζεται από το ναυάγιο του πλοίου και την ακτογραμμή, η αποβίβαση για περιορισμένο χρονικό διάστημα ενώ παράλληλα να υπάρχει αυστηρό όριο στον αριθμό των επισκεπτών.

Η ομάδα των επιστημόνων είχε ως επικεφαλής τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα, Πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετείχαν οι κ.κ. MSc Σπυρίδωνας Μαυρούλης, MSc Ναυσικά-Ιωάννα Σπύρου, Δρ Ιωάννης Κοπανάς και Δρ Λάμπρος Πυργιώτης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παρίσι: Έπεσαν τα φτερά του Moulin Rouge

Κόσμος 25.04.2024
Αγνωστη η αιτία

Θεσσαλονίκη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο που ρύθμιζε την κυκλοφορία

Ελλάδα 25.04.2024
Ο τροχονόμος διακομίστηκε προληπτικά στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου

Ελλάδα 25.04.2024
Σε ηλικία 79 ετών

Αφρικανική σκόνη: Πώς δημιουργήθηκε το πορτοκαλί απόκοσμο χρώμα στον ουρανό

Tech + Science 25.04.2024
Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης που τράβηξε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας

Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα για άνδρα που έκλεβε χαλκό

Ελλάδα 25.04.2024
Ο άνδρας συνελήφθη μετά από μισή ώρα επικίνδυνων κινήσεων

Βουλή: Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος ‑ Καρέ καρέ το κεφαλοκλείδωμα στον Γραμμένο

Ελλάδα 25.04.2024
Η Εισαγγελία προχώρησε στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για βιαιοπραγία κατά βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του

Βενεζουέλα: H πιο αποτυχημένη απόδραση ‑ Έσκαψαν τούνελ και έπεσαν σε αστυνομικούς

Κόσμος 25.04.2024
Συνολικά 20 οι κρατούμενοι που προσπάθησαν να αποδράσουν - 30 οι αστυνομικοί που τους συνέλαβαν

Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς

Κόσμος 25.04.2024
Η χορήγηση της έκδοσης μεγάλου βεληνεκούς του οπλικού συστήματος βάζει τέλος σε μια μακρά διαφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου