LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς θα «ξεφουσκώσετε» τον ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια

Η δυνατότητα αυτή θα παρασχεθεί, εντός των προσεχών ημερών

Δημοσίευση 12/9/2018 | 14:03

Πώς θα «ξεφουσκώσετε» τον ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια

Τη σημαντική μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του τρέχοντος έτους για τα αγροτεμάχια που κατέχουν θα μπορούν, σύντομα, να εξασφαλίσουν όσοι φορολογούμενοι παρέλειψαν να δηλώσουν σωστά στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Εφορίας τυχόν υφιστάμενα εντός των αγροτεμαχίων κτίσματα που δεν είναι κατοικίες.

Η δυνατότητα αυτή θα παρασχεθεί, εντός των προσεχών ημερών, μέσω της ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής εφαρμογής του συστήματος TAXISNET για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων Ε9 και για το έτος 2018. Υποβάλλοντας τροποποιητικές- δηλώσεις Ε9 έτους 2018 με τις οποίες θα διορθώσουν τα στοιχεία για τα αγροτεμάχιά τους, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα καταφέρουν να «ξεφουσκώσουν» έστω και εκ των υστέρων τις συνολικές χρεώσεις του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου τα οποία έλαβαν πρόσφατα.

Πώς γίνεται η διόρθωση

Σύμφωνα τώρα με τις οδηγίες μηχανογραφικής επεξεργασίας των δηλώσεων Ε9 που έχει εκδώσει η πρώην Γ.Γ.Δ.Ε. και νυνΑ.Α.Δ.Ε, σε περίπτωση κατά την οποία στον πίνακα 2 του Ε9 έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο (η στήλη 17) αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου (στη στήλη 17α ή 17β ή 17γ) τότε θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία και ο φόρος πενταπλασιάζεται αυτόματα.

Συνεπώς, αν κάποιος φορολογούμενος έχει αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κάποιο κτίσμα, το οποίο δεν είναι κατοικία αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή κτίριο επαγγελματικής στέγης, πρέπει να ελέγξει εάν στην εικόνα περιουσιακής κατάστασης που έχει σχηματιστεί για το έτος 2018, με βάση τα υποβληθέντα κατά το παρελθόν έντυπα Ε9 των ετών 2010-2018, είναι συμπληρωμένη μία από τις στήλες 17β ή 17γ.

Αν αυτό δεν έχει συμβεί τότε το μηχανογραφικό σύστημα της Α.Α.Δ.Ε. έχει εκλάβει το κτίσμα που βρίσκεται μέσα στο δηλωθέν αγροτεμάχιο ως «κατοικία» και κατά τον υπολογισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. έχει πενταπλασιάσει τον φόρο του αγροτεμαχίου! Για να αντιμετωπιστεί μια τέτοια παράλειψη, η οποία έχει γίνει αιτία να «φουσκώσει» το εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝ.Φ.Ι.Α., ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική-διορθωτική δήλωση Ε9, στην οποία θα πρέπει να ξαναδηλώσει το αγροτεμάχιο και να συμπληρώσει κατά περίπτωση είτε τη στήλη 17β, αν πρόκειται για γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη, είτε τη στήλη 17γ, εάν πρόκειται για κτίριο επαγγελματικής στέγης ή για άλλο ειδικό κτίριο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η EasyJet αναστέλλει τις πτήσεις προς Τελ Αβίβ έως τα τέλη Οκτωβρίου

Κόσμος 16.04.2024
Νεότερη ενημέρωση της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας, για τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, στον απόηχο της ανάφλεξης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

Αποκαΐδια έγιναν 400 χρόνια ιστορίας στην Κοπεγχάγη – Συγκλονιστικές εικόνες

Κόσμος 16.04.2024
Τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί

Βραζιλία: Εντοπίστηκαν τουλάχιστον 20 πτώματa σε προχωρημένη σήψη σε πλοίο

Κόσμος 16.04.2024
Οι vεκροί εκτιμάται ότι δεν είναι υπήκοοι Βραζιλίας αλλά πιθανά από την Καραΐβική

Πασαλιμάνι: Θρήvος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκoτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο ‑ Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας

Ελλάδα 16.04.2024
Υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής - Το φορτηγό στο οποίο βρισκόταν καταπλακώθηκε από μπάζα

Παραιτήθηκε ο αμφιλεγόμενος εκλεκτός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Μάρκους Πίπερ

Πολιτική 16.04.2024
Αντιμέτωπη με πονοκεφάλους φαίνεται πως είναι η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενόψει των ευρωεκλογών 2024

Αλβανικά ΜΜΕ για Μπελέρη ‑ Δήμα: Το κόμμα Μητσοτάκη έβαλε στο ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές δύο Αλβανούς

Κόσμος 16.04.2024
Ο Πύρρος Δήμας «προκάλεσε αναφέροντας τον όρο `Βόρεια Ήπειρος`» - Βουλευτής σχολίασε «είναι να αυτοκτονείς με την κατάντια της Ελλάδας, που έβαλε υποψήφιο έναν καταδικασμένο»

Λονδίνο: Επισκέπτες σε πάρκο προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Κόσμος 16.04.2024
Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία