E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρέγκλινγκ: Υπό στενή εποπτεία η Ελλάδα και μετά το πρόγραμμα

«Με δάνεια διάσωσης ύψους 204 δισ. ευρώ, είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας» ανέφερε ο επικεφαλής του ESM

Δημοσίευση 14/8/2018 | 13:21

Ρέγκλινγκ: Υπό στενή εποπτεία η Ελλάδα και μετά το πρόγραμμα

Υπό την στενή εποπτεία του ESM θα παραμείνει η Ελλάδα, ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μηχανισμός Σταθερότητας αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας.

«Με δάνεια διάσωσης ύψους 204 δισ. ευρώ, είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας» ανέφερε ο επικεφαλής του ESM, μιλώντας στο Spiegel.

«Λόγω των μακροχρόνιων προθεσμιών λήξης και των χαμηλών επιτοκίων, η Ελλάδα εξοικονομεί περίπου 12 δισ. ευρώ από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στον προϋπολογισμό της κάθε χρόνο. Επιπλέον, υπάρχει η ελάφρυνση του χρέους, η οποία έρχεται χωρίς περικοπές στο χρέος ή το κόστος για άλλους φορολογούμενους» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι μειώσεις μισθών και η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ήταν μονόδρομος.

«Οι μισθοί και οι συντάξεις έπρεπε να μειωθούν κατά 30%. Ο αριθμός των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα έπρεπε επίσης να μειωθεί σημαντικά. Εύχομαι αυτή η προσαρμογή να είχε εκτιμηθεί περισσότερο στη Γερμανία» είπε χαρακτηριστικά ενώ συμπλήρωσε:

«Αυτές οι περικοπές ήταν απαραίτητες για την αποκατάσταση υγιών δημόσιων οικονομικών και ανταγωνιστικότητας. Οι Έλληνες τις έχουν αποδεχθεί επειδή θέλουν να μείνουν στη ζώνη του ευρώ».

«Θα ήμουν αλαζόνας αν έλεγα ότι τα κάναμε όλα σωστά στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε εγχειρίδιο γι’ αυτή την κρίση, την χειρότερη από την Μεγάλη Ύφεση» δήλωσε.

«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, για παράδειγμα, στην οποία οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έπρεπε να παραιτηθούν από 100 δισ. ευρώ το 2012, θα έπρεπε να είχε έρθει νωρίτερα» είπε. «Αλλά, κατ ‘αρχήν, ενεργήσαμε σωστά: ακολουθώντας το παράδειγμα του ΔΝΤ, οι χώρες του ευρώ χορήγησαν δάνεια διάσωσης, τα οποία συνδέονταν με αυστηρές απαιτήσεις μεταρρύθμισης. Εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχίσουν, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Οι άλλες χώρες του προγράμματος, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Κύπρος, είναι ήδη επιτυχημένες. Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ο καλύτερος οικονομικός συντονισμός στην Ευρώπη, η δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης και ο ESM έχουν κάνει τη νομισματική ένωση πιο ανθεκτική».

Όσον αφορά την αιτία της κρίσης στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι μετά την ένταξή στη ζώνη του ευρώ, οι μισθοί αυξήθηκαν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η παραγωγικότητα. Ως αποτέλεσμα, η οικονομία της Ελλάδας έχασε την ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με άλλες χώρες του ευρώ, είπε.

Επιπλέον, επισήμανε, «υπήρχε μια αδύναμη δημόσια διοίκηση με αργή νομική εφαρμογή, αργές δικαστικές αρχές και ένα υποβαθμισμένο κτηματολόγιο.Όταν έγινε φανερό το 2009 ότι η Αθήνα είχε «πειράξει» τα ελλείμματά της, η χώρα έχασε απότομα την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές και έπρεπε να ζητήσει δάνεια διάσωσης».

Ωστόσο ο κ. Ρέγκλινγκ κατέστησε σαφές ότι η κρίση στην Ελλάδα έχει παρέλθει και το τέλος του προγράμματος ESM για την Ελλάδα στις 20 Αυγούστου είναι ο επίλογος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ενοχή του οδηγού του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της Ντόρας Μπακογιάννη για τον θάνατο του Ιάσονα πρότεινε ο εισαγγελέας

Ελλάδα Χτες
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΗΣΑΠ: Ατομα έχουν μπει στις γραμμές ‑ Ακινητοποιήθηκαν οι συρμοί

Ελλάδα Χτες
Πρόβλημα στην κυκλοφορία του ηλεκτρικού

Βασίλης Γραμμένος: «Προσπάθησε να με πνίξει»

Πολιτική Χτες
«Ο θεσμός της οικογένειας και της μητέρας είναι ιερός»

Ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές στο φετινό «Καλάθι του Πάσχα» δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης

Ελλάδα Χτες
Η τιμή του αρνιού στα σούπερ μάρκετ κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»

Κόσμος Χτες
Εντυπωσιακή ανατροπή στην θεμελιώδη υπόθεση της εποχής του #MeToo

FT: Δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ευρωζώνη η Ελλάδα, παρά την ανάκαμψη

Οικονομία Χτες
Μειωμένοι κατά 30% οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μετά την κρίση

Τέλος τα Αρλεκιν μετά από 45 χρόνια: Η συγκινητική ανακοίνωση του εκδότη

Paper Χτες
Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης