E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Financial Times: Η κρίση δεν άλλαξε το δημόσιο στην Ελλάδα

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο δημόσιος τομέας παρέμεινε κομματικοποιημένος

Δημοσίευση 9/8/2018 | 19:34

Financial Times: Η κρίση δεν άλλαξε το δημόσιο στην Ελλάδα

«Τι άλλαξε και τι δεν άλλαξε η κρίση στην Ελλάδα». Σε αυτό το ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν οι Financial Times, ενόψει του τέλους του προγράμματος.

Το δημοσίευμα επισημαίνει τις αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα, αλλά υπογραμμίζει και το γεγονός ότι ο δημόσιος τομέας παρέμεινε κομματικοποιημένος.

«Η Ελλάδα έχει βιώσει οχτώ χαμένα χρόνια. Από το 2010, η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο και το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων κατά ένα τρίτο. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι μετανάστευσαν», σημειώνει στον πρόλογο το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι το ερώτημα είναι αν τα χρόνια του τραύματος λειτούργησαν ως εξυγίανση, εξαγνίζοντας την Ελλάδα από τα προβλήματα που συνέβαλαν στην κρίση.

Ομως, παρατηρούν οι Financial Times, ενώ ο ιδιωτικός τομέας γίνεται πιο εξωστρεφής, το δημόσιο παραμένει βαθιά πολιτικοποιημένο.

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πείσει το ίδιο το κόμμα του ότι οι ημέρες του πελατειακού κράτους έχουν τελειώσει. Περισσότερες από 30.000 προσλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες έγιναν υπό την πρωθυπουργία του, περιλαμβανομένων δεκάδων ειδικών συμβούλων που επέλεξαν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ξεπεράσει την ευρεία αντίσταση στην εφαρμογή ενός σχεδίου για την αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, πιο διαφανείς ανώτερους διορισμούς και τακτικές αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων», τονίζει το δημοσίευμα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και Βρυξέλλες συμφωνούν ότι ένα σημαντικό βαρόμετρο της όρεξης για αλλαγή θα είναι η τήρηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων, συνεχίζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν ότι παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει «υποτροπή» και παρά το σύστημα μεταμνημονιακής επιτήρησης, διπλωμάτες της ΕΕ τονίζουν ότι η πολιτική πίεση, σε ζητήματα όπως οι συντάξεις και οι διορισμοί, θα ενισχυθούν καθώς η χώρα θα πλησιάζει στις εκλογές.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, το δημοσίευμα σημειώνει ότι στόχος τους ήταν η αντιμετώπιση ενός καταστροφικού συνταξιοδοτικού συστήματος, της υπερβολικής γραφειοκρατίας και των προβλημάτων φοροδιαφυγής που είχαν βαθιές ρίζες. Επίσης σημειώνει την απελευθέρωση των εργασιακών και τους νέους κανονισμούς για την αδειοδότηση επιχειρήσεων.

Στον αντίποδα, στον δημόσιο τομέα, συνεχίζει το δημοσίευμα, η ανεπαρκής δημόσια διοίκηση και η εκπαίδευση που «τρίζει» αποδείχθηκαν ανθεκτικές ενάντια στις μεταρρυθμίσεις, προκαλώντας ερωτήματα για το αν οι περισσότεροι Ελληνες είναι δεσμευμένοι στις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για μία βιώσιμη ανάκαμψη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χαμός στον αέρα: Επεισοδιακή πτήση με οπαδό της Σέλτικ να γρονθοκοπεί αστυνομικό και πλήρωμα ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 23.04.2024
Το προηγούμενο Σάββατο σημειώθηκε το επεισόδιο, κατά την προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Αττάλειας

Κακοκαιρία Daniel: Σήμερα η πληρωμή αποζημιώσεων 38,5 εκατ. ευρώ στην Πελοπόννησο

Ελλάδα 23.04.2024
Το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel καταβάλλεται στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας

Καλλιακμάνης για δολοφονία Λυγγερίδη στου Ρέντη: «Ακούγονται στα τηλέφωνα να λένε «τα καταφέραμε, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός»

Ελλάδα 23.04.2024
Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας, αναφορικά με τις 67 συλλήψεις που σχετίζονται με την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη

Ροζ πανσέληνος του Απριλίου: Πότε θα τη δούμε στην Ελλάδα

Ελλάδα 23.04.2024
Η πανσέληνος του Απριλίου ή αλλιώς ροζ πανσέληνος ή Πασχαλινό φεγγάρι έχει πολλές ακόμα ονομασίες

Καιρός: Μέχρι πότε θα παραμείνει η χώρα σε κλοιό αφρικανικής σκόνης

Καιρός 23.04.2024
Η στροφή των ανέμων σε δυτικούς θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της σκόνης στα Δωδεκάνησα και την προοδευτική απομάκρυνσή της προς τα ανατολικά

Διαγράφονται φόροι και πρόστιμα

Οικονομία 23.04.2024
Για 1 στους 4 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές

Χαλκιδική: Η στιγμή της επίθεσης με φτυάρι σε δημοτικό υπάλληλο

Ελλάδα 23.04.2024
Ένας δημοτικός υπάλληλος στη Χαλκιδική δέχθηκε επίθεση με φτυάρι από καταστηματάρχες στα Νέα Μουδανιά

Στέφανος Κασσελάκης: «Καλά έκανα που διέγραψα τον Δημήτρη Παπανώτα»

Ελλάδα 23.04.2024
Σαφές μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη για την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το δόλωμα στη δολοφονία ήταν μια γυναίκα» ‑ Καταπέλτης η εισαγγελέας για τον φόνο εργάτη στη Μεσσηνία

Ελλάδα 23.04.2024
Ενώπιον της δικαιοσύνης οι κατηγορούμενοι για το έγκλημα στη Μεσσηνία