E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ομοβροντία προκλήσεων Ερντογάν κατά της Ελλάδας μετά το «στρίμωγμα» στην Αγκυρα

Η τριπλή πρόκληση από την Τουρκία

Δημοσίευση 8/6/2018 | 08:29

Ομοβροντία προκλήσεων Ερντογάν κατά της Ελλάδας μετά το «στρίμωγμα» στην Αγκυρα

Κορυφώνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας μετά τα «χτυπήματα» που δέχεται η Άγκυρα από τους οίκους αξιολόγησης εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την δυσπιστία των αγορών, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να αυξήσει την ένταση με την Ελλάδα με σειρά προκλητικών δηλώσεων.

Άλλωστε μόλις χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε και έθεσε υπό παρακολούθηση για περαιτέρω υποβάθμιση τα αξιόχρεα 17 τουρκικών τραπεζών, ενώ έθεσε επίσης σε παρακολούθηση για υποβάθμιση τα αξιόχρεα δύο χρηματοπιστωτικών εταιρειών.

«Οι υποβαθμίσεις αντανακλούν την άποψη του Moody's ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Τουρκία έχει επιδεινωθεί, με αρνητικές επιπτώσεις για τα χρηματοδοτικά προφίλ των ιδρυμάτων», αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του. Αημειώνει ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Τουρκία, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρηματοδότηση από την αγορά, έχει επιδεινωθεί από την τελευταία αξιολόγησή του για τις τουρκικές τράπεζας τον Μάρτιο του 2018. Αυτές οι δυσμενείς εξελίξεις φαίνονται στην πρόσφατη διάβρωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η οποία αντανακλά κυρίως τη διογκούμενη αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της μακροοικονομικής πολιτικής, σημειώνει ο οίκος.

Το κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων
Σε κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων εναντίον της Ελλάδας προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας σε σύναξη του κόμματός του, δήλωσε: «Ο γείτονάς μας, η Ελλάδα, χρεοκόπησε, τελείωσε, παρόλα αυτά ανέβασαν βαθμολογία (οι οίκοι αξιολόγησης). Αυτοί έχουν βουλιάξει, έχουν καταρρεύσει, μπορείτε να τους σώσετε ανεβάζοντας τη βαθμολογία. Κοιτάξτε τους δρόμους τους και κοιτάξτε πόσο χάλια είναι τώρα».

Ο Ερντογάν θέλει να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον και μετά τις δηλώσεις του για τα... ψυγεία και την ευημερία, αντέδρασε στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για τους «8» αξιωματικούς και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα μετά τις απειλές πως θα τους εντοπίσει και θα τους πακετάρει.

Αύξησε την ετοιμότητα των τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο, κινητοποίησε τις ειδικές της δυνάμεις και «πάγωσε» τη συμφωνία για τους πρόσφυγες.

Μετά τις απειλές Μποζντάγ τη σκυτάλη πήρε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανακοίνωσε πως η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέδωσε την εμπλοκή με τους «8» σε πιέσεις από τη Δύση: «Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να λύσει αυτήν την κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρές πιέσεις από τη Δύση. Πόσο μάλλον οι Έλληνες δικαστές».

Ταυτόχρονα μιλώντας για πιθανή πρόκληση από πλευράς Ελλάδας, μία φρεγάτα και δύο πυραυλάκατοι στο Αιγαίο, τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και δόθηκαν ειδικές εντολές σε μονάδες υποβρύχιων καταστροφών (SAT). Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εφαρμόζει μέτρα αυξημένης ετοιμότητας απέναντι στην Ελλάδα μετά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Το σύνολο των θεμάτων αυτών έθεσε στη σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ ο Πάνος Καμμένος.

Λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι ενημέρωσε τους υπουργούς Άμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για τη συνεχιζόμενη παράνομη κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών για 99η μέρα. «Ζήτησα από τον τούρκο ομόλογό μου ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών να δώσει απάντηση και να εξηγήσει τι σήμαινε η δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, ότι θα "πακετάρουν" τους 8 αξιωματικούς, οι οποίοι έχουν αιτηθεί ασύλου στην Ελλάδα», ανέφερε ο Π. Καμμένος.

Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε επίσης ότι ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του να διευκρινίσει, ενώπιον των υπουργών του ΝΑΤΟ, αν επιβεβαιώνει και αν στηρίζει τη δήλωση του αναπληρωτή τούρκου πρωθυπουργού. «Όπως συνήθως κάνει η Τουρκία, ο τούρκος υπουργός μίλησε για άλλα αντί άλλων», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Η απάντηση που έδωσε για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται παράνομα και χωρίς καν να υπάρξουν κατηγορίες, ήταν ότι η Τουρκία εξετάζει τα ψηφιακά δεδομένα».

Ο Π. Καμμένος συνέχισε λέγοντας ότι «τέτοιου είδους παλικαρισμοί ενόψει των εκλογών, τέτοιου είδους ανακοινώσεις για το εσωτερικό, η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται και όταν έρχεται στις Βρυξέλλες να κάνει τον καλό σύμμαχο». Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ότι οι απειλές για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών έχουν το κόστος τους και τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σέβεται το διεθνές δίκαιο, θέλει καλή γειτονία, επιδιώκει τις καλές σχέσεις, αλλά δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε τέτοιου είδους προκλήσεις».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά στον Ναύσταθμο Κρήτης: Οι φλόγες πλησιάζουν στα σπίτια ‑ Μήνυμα από το 112 για εκκένωση

Ελλάδα 23.04.2024
Μήνυμα του 112 για εκκένωση του οικισμού Ναύσταθμου στη Σούδα Χανίων μετά τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε και απειλή σπίτια

Αλεκ Μπάλντουιν: Έσπασε το κινητό γυναίκας που του ζητούσε επίμονα να πει «ελευθερώστε την Παλαιστίνη»

Κόσμος 23.04.2024
«Ελευθερώστε την Παλαιστίνη, Αλεκ, μόνο μια φορά και μετά σε αφήνω. Θα σε αφήσω, το ορκίζομαι» είπε η γυναίκα στον 66χρονο ηθοποιό

Ελικόπτερα συγκρούστηκαν στον αέρα σε στρατιωτική πρόβα ‑ Νεκροί και οι 10 επιβαίνοντες

Κόσμος 23.04.2024
Το ένα από τα ελικόπτερα κατέπεσε σε γήπεδο και το δεύτερο σε πισίνα

Ιρανός αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και μετά τον λίντσαραν οι θεατές

Κόσμος 23.04.2024
«Πεδίο μάχης» έγινε ο αγωνιστικός χώρος μετά τον αγώνα

Στη κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Αθλητικά Νέα Χτες
Πρωταθλητής Ευρώπης με το σπαθί του

Πάτρα: Χειροπέδες σε 38χρονο για συμμετοχή στην οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξη Εκδίκησης»

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθη μετά από επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στην αχαϊκή πρωτεύουσα

Καλύτερη η εικόνα από τη φωτιά στην Πάρο

Ελλάδα Χτες
Έκαιγε κοντά σε σπίτια, μήνυμα από το 112

Θεσσαλονίκη: Χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου ο 17χρονος ποδηλάτης που παρασύρθηκε από ΙΧ

Ελλάδα Χτες
Μετά το τρομακτικό τροχαίο, ο ανήλικος μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο και διασωληνώθηκε επιτόπου

Κωνσταντοπούλου σε Μπέο: «Γεια σου κούκλε, τι κάνεις;» ‑ Η αντίδραση του δήμαρχου Βόλου

Ελλάδα Χτες
«Σeξουαλική παρενόχληση» καταγγέλλει ότι δέχθηκε ο Αχιλλέας Μπέος από τη Ζωή Κωνσταντοπουλου

«Οι πιστοί χριστιανοί άρχισαν να μοιράζουν σφαλιάρες στις εκκλησίες» – Σάλος στη Βουλή από τη δήλωση βουλευτή της Νίκης

Ελλάδα Χτες
Αναφερόταν στη χειροδικία εις βάρος της βουλευτού, Αγγελικής Δεληκάρη