LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χωρίς ιατρικές εξετάσεις οι οροθετικοί: Κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία

Τι αναφέρει η «Θετική Φωνή»

Δημοσίευση 25/5/2018 | 10:22

Χωρίς ιατρικές εξετάσεις οι οροθετικοί: Κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία

Εδώ και 2,5 χρόνια τα πανεπιστημιακά εργαστήρια των τεσσάρων Κέντρων Αναφοράς της χώρας έχουν εκτεταμένες ελλείψεις ελλείψεων αντιδραστηρίων.

Αυτό έχεις ως συνέπεια, χιλιάδες οροθετικά άτομα να μην γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση της υγείας τους και οι γιατροί να χορηγούν θεραπευτικά σχήματα χωρίς να γνωρίζουν αν ανταποκρίνονται οι ασθενείς στην αντιρετροϊκή θεραπεία. Επίσης, πολλοί γιατροί ξεκινούν στα «τυφλά» την αγωγή χωρίς να έχει προηγηθεί η διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων, όπως ορίζεται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, παρουσία εκπροσώπου του Συνηγόρου του Πολίτη, ότι οι επί διετίας προσπάθειες του για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα έχουν πέσει στο κενό, εισπράττοντας μόνον υποσχέσεις.

«Τόσο το Υπουργείο Υγείας, όσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν κατ’ επανάληψη δεσμευθεί για την αποκατάσταση της πρόσβασής μας στις εξετάσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής», εξήγησε ο πρόεδρος της «Θετική Φωνή», Νίκος Δέδες εξηγώντας ότι «πρόκειται για ένα ζήτημα με προεκτάσεις όχι μόνο για την υγεία των ίδιων των ανθρώπων που ζουν με HIV, αλλά συνολικά για την αναχαίτιση της επιδημίας στην Ελλάδα. Τα οροθετικά άτομα που λαμβάνουν επιτυχώς αντιρετροϊκή αγωγή και επιτυγχάνουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δε μπορούν να μεταδώσουν τον ιό HIV σε άλλους ανθρώπους. Επομένως είναι αναγκαία η επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας της αγωγής για την πρόληψη νέων μεταδόσεων».

Το χρονικό του προβλήματος
Θύματα της ελληνικής γραφειοκρατίας θεωρούν τους εαυτούς τους οι οροθετικοί, καθώς όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η απουσία διαγωνισμού για την προμήθεια των αντιδραστηρίων είναι αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα, ενώ τα κονδύλια υπάρχουν.

Όπως εξήγησε ο κ. Δέδες, «είναι μεν καλό που το υπουργείο αποφάσισε το 2015 να ξεκινήσει έλεγχο της διαδικασίας προμήθειας των αντιδραστηρίων και της νομιμότητας της αλλά δυστυχώς, η γραφειοκρατία μπαίνει εμπόδιο στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού».

Να σημειωθεί πάντως ότι, τα κονδύλια για την προμήθεια των αντιδραστηρίων υπάρχουν και η «Θετική Φωνή» αναμένει τον ορισμό συνάντησης για να ενημερωθεί για την πορεία διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού.

Μέχρι όμως να συμβεί αυτό, περισσότερα από 5.000 δείγματα αίματος βρίσκονται σε αναμονή προς εξέταση μόνο για το τρέχον έτος, καθώς οι οροθετικοί πρέπει ανά έξι μήνες να υποβάλλονται σε έλεγχο ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής.

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες εξετάσεις είναι δυνατόν να διενεργηθούν σε ιδιωτικές δομές υγείας συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ για τους οροθετικούς με ασφαλιστική κάλυψη, όχι όμως και για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Η «Θετική Φωνή» ζητά, λοιπόν, από την Πολιτεία τη νομοθέτηση της διεύρυνσης της δυνατότητας αποζημίωσης της εξέτασης για τη μέτρηση ιικού φορτίου σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα από τον ΕΟΠΥΥ, εκτός από τους ασφαλισμένους και για τους ανασφάλιστους οροθετικούς, με ταυτόχρονη διασφάλιση της ανωνυμίας και του απορρήτου.

Ακόμα, ζητά την υλοποίηση των δεσμεύσεων εκ μέρους της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για δημιουργία πλατφόρμας έκδοσης ηλεκτρονικών παραπεμπτικών (συνταγές), που θα προστατεύουν την ανωνυμία του ασθενή και θα είναι σε άμεση διασύνδεση με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πάντως, η προσπάθεια της ΗΔΙΚΑ για τη δημιουργία πλατφόρμας ειδικά για την περίπτωση των οροθετικών, ώστε να μην αναφέρεται ο ΑΜΚΑ του ασθενούς όταν παραλαμβάνει την αντιρετροϊκή αγωγή από ιδιωτικά ή νοσοκομειακά φαρμακεία, δεν έχει τελεσφορήσει μέχρι σήμερα, παρά τις υποσχέσεις ότι θα είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παπανώτας για Κασσελάκη: «Καλό παιδί για καμιά μπίρα σε μπαρ, για ηγέτης δεν κάνει»

Πολιτική 20.04.2024
Ο δημοσιογράφος εξαπέλυσε πυρά εναντίον του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ

Θλίψη στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο γνωστός «ροκάς» Αλέξανδρος Πέρρος

Ελλάδα 20.04.2024
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα

Βίντεο: Του πήραν πίσω το χρυσό ‑ Ακυρώθηκε ο Κινέζος που άφησαν οι Αφρικανοί να κερδίσει στον ημιμαραθώνιο του Πεκίνου

Αθλητισμός 20.04.2024
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε οι Κινέζοι αποφάσισαν να μην μετρήσουν τη νίκη του Χε Τζίε

Κανσέλο: «Εύχονται θάνατο ακόμα και στην αγέννητη κόρη μου»

Αθλητισμός 20.04.2024
Ο Ζοάο Κανσέλο παραδέχτηκε ότι περνάει άσχημες στιγμές εξαιτίας των ανώνυμων απειλών που δέχεται η οικογένειά του μέσω social media

Δείτε βίντεο: Αποδοκίμασαν τον Κυμπουρόπουλο στον Βόλο ‑ «Δεν έχουν καμιά σχέση με δημοκρατία»

Ελλάδα 20.04.2024
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ δεν κατάφερε να προσεγγίσει την αίθουσα στον Βόλο όπου θα γινόταν εκδήλωση για τη βία και τον εκφοβισμό

Κακοκαιρία: Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Ποιες περιοχές θα πληγούν

Καιρός 20.04.2024
Η κακοκαιρία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Τροχαίο στον περιφερειακό με έναν νεκρό

Ελλάδα 20.04.2024
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο άνδρας εξετράπη της πορείας του και ανετράπη

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα Χτες
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα Χτες
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα