LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γαλλικές φρεγάτες: Επιμένει ο Κουβέλης, διαψεύδει η Γαλλία

Ενώ αναμένονται απαντήσεις από τον Καμμένο

Δημοσίευση 25/4/2018 | 09:10

Γαλλικές φρεγάτες: Επιμένει ο Κουβέλης, διαψεύδει η Γαλλία

Πλήρης είναι η σύγχυση που επικρατεί σχετικά με την παραχωρήση, υπό μορφή leasing, στην Ελλάδα των δύο γαλλικών φρεγατών.

Παρά τα κωμικοτραγικά που προηγήθηκαν με την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη, την διάψευση από το γαλλικό Τύπο, το «άδειασμα» του Τζανακόπουλου στον Κουβέλη και τα «καρφιά» από την αντιπολίτευση για το θέμα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε συνέχεια στο αλλαλούμ!

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το περιβάλλον του κ. Κουβέλη, επιμένει για την εγκυρότητα των δηλώσεών του περί μίσθωσης δύο φρεγατών τύπου FREMM από τη Γαλλία έως το καλοκαίρι.

Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού επέμεναν πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την χρονομίσθωση των φρεγατών, εκτιμώντας μάλιστα πως στις 3 Μαΐου θα έρθει στην Αθήνα γαλλική αντιπροσωπεία, για να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Η Αθήνα εξετάζει επίσης αγορά δύο έως τεσσάρων γαλλικών φρεγατών BELH@RRA, σε δύο φάσεις, ελπίζοντας πως δύο από τα πλοία θα ναυπηγηθούν στον Σκαραμαγκά.

Να θυμίσουμε ότι το πρωί της Παρασκευής 20 Απριλίου ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε αν το δημοσίευμα της Καθημερινής για απόκτηση δύο φρεγατών από την Γαλλία με χρονομίσθωση είναι ακριβές και απάντησε: «Είναι ακριβές. Είναι γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλήσει στο πρόσφατο παρελθόν με τον κ. Μακρόν και υπήρξε συνεννόηση για να πάρει η Ελλάδα δύο φρεγάτες. Οι δύο φρεγάτες που δεν είναι χθεσινή απόφαση καθώς έχει προηγηθεί μια διαδικασία είναι δυνατόν να πλεύσουν και σε σύντομο διάστημα μέσα στο καλοκαίρι αλλά θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες διαδικασίες».

Προφανώς ο Φώτης Κουβέλης είχε υποβαθμίσει (ή αγνοούσε) το γεγονός ότι ο φιλόδοξος στόχος να ενταχθούν οι δύο γαλλικές φρεγάτες στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Αύγουστο, είναι δύσκολο να επιτευχθεί προτού διευθετηθούν σύνθετες λεπτομέρειες και συμβατικές δυσκολίες σχετικά με τον επιμερισμό των κινδύνων που κρύβει το πρόγραμμα leasing για τις οποίες συνήθως απαιτούνται διαπραγματεύσεις μηνών.

Σε αυτό το πλαίσιο με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη τύπου το πρωί της Τετάρτης του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Γαλλικός Τύπος: Δεν υπάρχει συμφωνία

Τα πρώτα «σύννεφα» για τις δηλώσεις Κουβέλη προέκυψαν από δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου το Σάββατο, που εμφανίζουν την υπουργό Άμυνας της χώρας, Φλοράνς Παρλί, να διαψεύδει μια τέτοια συμφωνία με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδιδε ότι επιβεβαιώνεται η ελληνογαλλική συμφωνία για τις φρεγάτες, επικαλούμενο μάλιστα πηγή του υπουργείου Άμυνας που έκανε λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μακρόν, μετά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Φώτη Κουβέλη πως «οι γαλλικές φρεγάτες θα είναι στην Ελλάδα τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο».

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, δημοσίευμα της ιστοσελίδας Mer et Marin, που ειδικεύεται σε θέματα Ναυτικού, σημειώνει πως η Φλοράνς Παρλί έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της παραχώρησης των δύο φρεγατών, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε την επιχειρησιακή επάρκεια του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το τηλεοπτικό δίκτυο France 3, που μετέδωσε-επικαλούμενο την γαλλίδα υπουργό- πως δεν τίθεται θέμα χρονομίσθωσης δύο φρεγατών, ενώ σε δημοσίευμα της εφημερίδας La Tribune γίνεται λόγος για παρανόηση μεταξύ Παρισιού και Αθήνας.

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα νοικιάσει αυτό το καλοκαίρι για πέντε χρόνια δύο φρεγάτες από τη Γαλλία, είπε την Παρασκευή το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, στηριζόμενο σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. “Η Γαλλία μας έδωσε με leasing δύο φρεγάτες”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας πως η συμφωνία οριστικοποιήθηκε στο τηλεφώνημα Τσίπρα-Μακρόν», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα πάντα με την La Tribune, θέση πήρε και η γαλλίδα υπουργός Άμυνας, η οποία σημείωσε πως «δεν υπάρχει είδηση», τονίζοντας πάντως πως «φυσικά είμαστε στη διάθεση των Ελλήνων φίλων μας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ακόμη πιο στενά».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ για τη γρίπη των πτηνών: Ο ένας στους δύο που κολλάει, πεθαίνει

Κόσμος Χτες
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι κατέγραψε σε 23 χώρες συνολικά 889 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους και 463 θανάτους

Ανω κάτω η Μπριζ λίγες ώρες πριν το ματς με τον ΠΑΟΚ

Αθλητισμός Χτες
Ο Σκοβ-Όλσεν έφυγε από την Ελλάδα και πήγε στη Δανία!

Καιρός: Χάρτες με τις περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία

Καιρός Χτες
Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες

Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους

Ελλάδα Χτες
Χρειάστηκαν 14 δευτερόλεπτα από την άφιξη του δράστη μέχρι την επίθεση

Τουρκία: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ κοντά στην Αγκυρα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση ταρακούνησε περισσότερο τις πόλεις Τοκάτ και Σεβάστεια, οι οποίες βρίσκονται στην κεντρική Τουρκία

Το βίντεο – ντοκουμέντο που έφερε την ανατροπή στην υπόθεση του θανάτου του Γερμανού στην Κρήτη

Ελλάδα Χτες
Ο Γερμανός είχε στην κατοχή του 100.000 ευρώ από σπίτι που είχε πουλήσει στη Γερμανία

Καιρός: SOS για Θεσσαλία από Τσατραφύλλια ‑ Σε λιγότερο από 20 ώρες θα πέσει το νερό που πέφτει σε τρεις μήνες

Καιρός Χτες
Θα πέσει μεγάλη ποσότητα νερού - Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι έως το Σάββατο

Τροχαίο ατύχημα στη Βασιλίσσης Σοφίας – Ένας τραυματίας

Ελλάδα Χτες
Από το τροχαίο προήλθε ο τραυματισμός ενός άνδρα.

Πότε κάνουν «πρεμιέρα» τα εορταστικά «καλάθια» του Πάσχα

Ελλάδα Χτες
Πόσο θα διαρκέσουν και τι περιλαμβάνουν

Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο εν διαστάσει ζευγάρι αστυνομικών

Ελλάδα Χτες
Θεσσαλονίκη: Κατέληξαν στο δικαστήριο έπειτα από εκατέρωθεν καταγγελίες

Ο αντικαταστάτης του Δημήτρη Παπανώτα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Χτες
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα