E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φωτογραφίες σοκ από τον «Γολγοθά» 30 ατόμων με αυτισμό

Τους πήραν από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και τους δένουν στο Λοιμωδών

Δημοσίευση 1/3/2018 | 08:52

Φωτογραφίες σοκ από τον «Γολγοθά» 30 ατόμων με αυτισμό

Σοβαρές καταγγελίες για 30 άτομα με αυτισμό που μέχρι πρότινος νοσηλεύονταν στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και πλέον έχουν μεταφερθεί σε άλλες ακατάλληλες δομές με κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους έκανε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου «Οικογένεια» των Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά.


Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μπαλακτάρη τα άτομα αυτά φιλοξενούνταν από το 2009 στο κτήριο του θεραπευτηρίου που είχε χτιστεί ως φοιτητική εστία και είχε προσαρμοστεί στις ειδικές απαιτήσεις των ατόμων αυτών.

Σταδιακά, όμως, υπήρξε απαξίωση του θεραπευτηρίου καθώς οι υπεύθυνοι το εγκατέλειψαν ως κτήριο σταματώντας παράλληλα να το ενισχύουν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
«Τα παιδιά αυτά χρειάζονται κυρίως στοργή και προσωπική επφαή με τον νοσηλευτή. Ειδικοί λένε ότι η απότομη αλλαγή περιβάλλοντος οδηγεί σε κατάπτωση της ψυχικής και σωματικής τους υγείας και τελικά στο θάνατο» τόνισε ο κ. Μπαλακτάρης επικαλούμενος και το δυστυχές παράδειγμα οχτώ παιδιών που νοσηλεύονταν στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και τελικά έχασαν τη ζωή τους όταν μετακινήθηκαν σε άλλες δομές στην Ελλάδα από το 2009 και μετά.

Η πλειονότητα των 30 ατόμων που είχαν παραμείνει στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά μεταφέρθηκε, σύμφωνα με τον δικηγόρο, στο πρώην Λοιμωδών, στο παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής ενώ μια άλλη ομάδα μεταφέρθηκε σε άλλη παρόμοια ακατάλληλη δομή.

Επειδή όμως σε αυτές τις δομές αφενός φιλοξενούνται άποροι και ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να αντιληφθούν τις ειδικές ανάγκες των ατόμων με αυτισμό και αφετέρου δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό εφαρμόζονται μέθοδοι προηγούμενων δεκαετιών όπως φαίνεται στις φωτογραφίες-γροθιά στο στομάχι που δείχνουν παιδιά να δένονται σε κρεβάτια.

«Επειδή δεν μπορούν να τα διαχειριστούν καταφεύγουν στην καταστολή» λέει ο κ. Μπαλακτάρης και προσθέτει: «Ακόμα και το κτήριο είναι ακατάλληλο. Τα τζάμια δεν είναι αύθραυστα και έτσι υπάρχει ο κίνδυνος αυτοτραυματισμού γιατί αυτά τα παιδιά έχουν τάσεις αυτοτιμωρίας. Παράλληλα έχουν παρατηρηθεί προσπάθειες παιδιών για να φύγουν γιατί τα τζάμια στις τουαλέτες δεν έχουν πλέγματα».

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος τόσο ο σύλλογος όσο και οι γονείς έχουν προσπαθήσει να επικοινωνήσουν με την αρμόδια υπουργό Θεανώ Φωτίου που είναι και η πολιτική προϊσταμένη των δομών αυτών, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια ανταπόκριση «ενώ το 2015 μιλούσαν (σ.σ. η Φωτίου και η κυβέρνηση) σε όλους».

Κατά τις ίδιες καταγγελίες ο λόγος για την έξωση των ατόμων αυτών ήταν γιατί σκέφτονται να μεταβιβάσουν το χώρο του θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση.

«Η κρίσιμη ώρα να ληφθούν αποφάσεις είναι χθες» καταλήγει ο κ. Μπαλακτάρης καθώς οι γονείς έχουν στείλει εξώδικα στο υπουργείο, τις αρμόδιες αρχές και την Εισσαγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου τα παιδιά να επιστρέψουν στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά αφού πρώτα αυτό αναβαθμιστεί.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για την επίθεση στον Γραμμένο

Ελλάδα Χτες
Βρίσκεται στον ανακριτή και αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί

Ο Μπάιντεν επικύρωσε τους νόμους για παροχή βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ καθώς και την απαγόρευση του TikTok

Κόσμος Χτες
To TikTok απαντά «δεν πάει πουθενά» καθώς πιστεύει ότι θα δικαιωθεί στα δικαστήρια και θα μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου

Βίκυ Φλέσσα για Τέμπη: «Τα παιδιά αυτά τα σκοτώσαμε όλες και όλοι μαζί»

Ελλάδα Χτες
Αντιδράσεις για τη κυνική δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ

Αφρικανική σκόνη: Ποιες χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στην Αττική

Καιρός Χτες
Η ΕΑΓΜΕ συνέλεξε και ανέλυσε δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική τις τελευταίες ημέρες

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia μετά τις συλλήψεις φοιτητών

Πολιτισμός Χτες
Η ανάρτηση του τραγουδοποιού για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο Columbia μετά τις κινητοποιήσεις φοιτητών που αντιδρούν με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

Νέο ξέσπασμα Καλλιάνου: Ο Γιαννάκης το καλό παιδί τελείωσε – Δεν σκαμπάζω από γλυκανάλατες ανακοινώσεις του «Αττικόν»

Ελλάδα Χτες
Οργισμένος και δακρυσμένος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απαντά στην ανακοίνωση του νοσοκομείου

Ευρωεκλογές: Αυτά είναι τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν

Πολιτική Χτες
Κόπηκαν 15 κόμματα, μεταξύ των οποίων οι «Σπαρτιάτες»

Φλώρος: «Μου έβρισε τη μητέρα, έκανε χειρονομίες. Δεν μετανιώνω»

Πολιτική Χτες
Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, έδωσε την δική του εκδοχή

Σπαρτιάτες: «Κόπηκαν» από τον Αρειο Πάγο

Πολιτική Χτες
Δεν θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές