E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο κοντά είμαστε σε ένα μεγάλο πόλεμο

Ερευνητές ψάχνουν να βρουν αν ζούμε σε μια ενδιάμεση περίοδο

Δημοσίευση 22/2/2018 | 11:25

Πόσο κοντά είμαστε σε ένα μεγάλο πόλεμο

Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η ανθρωπότητα είδε λίγους μεγάλης κλίμακας πολέμους και θανάτους στα πεδία των μαχών, σε σύγκριση με τους τελευταίους δύο αιώνες.

Αναλυτές αναφέρονται στην παρούσα εποχή ως «μακρά ειρήνη» σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Science. Αναρωτιούνται όμως είμαστε πραγματικά καλύτερα; Μια νέα μελέτη αναφέρει πως θα χρειαστούν ακόμα 100 χρόνια για να δούμε αν πραγματικά ζούμε σε μια ειρηνική περίοδο ή ζούμε σε ένα ενδιάμεσο στατιστικό κενό.

Ανθρωπολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες συζητούν πως κάποιες εξελίξεις στον 20ο αιώνα έχουν ελαττώσει το ρίσκο μιας μεγάλης διακρατικής σύγκρουσης και μεταξύ αυτών αναφέρουν την διάδοση της δημοκρατίας, την μεγάλη οικονομική αλληλοεξάρτηση και την απειλή της αμοιβαίας πυρηνικής εξόντωσης.

Από καθαρά μαθηματική οπτική αυτές οι εξελίξεις έχουν κάποια σημαντική βαρύτητα. Μόνο μια χούφτα πρόσφατων συγκρούσεων έχουν φτάσει στο επίπεδο του ολοκληρωτικού πολέμου και λιγότερες έχουν καταγραφεί με τεράστιες ανθρώπινες απώλειες εκατοντάδων και χιλιάδων που ήταν σύνηθες στους πολέμους του 19ου και 20ου αιώνα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Για να βρουν αν πράγματι ζούμε σε μια ενδιάμεση περίοδο αληθινής αρμονίας ο επιστήμονας ηλεκτρονικών υπολογιστών Ααρόν Κλάουσετ στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο έβαλε τα σχετικά δεδομένα μέσα σε υπολογιστές.

Η βάση δεδομένων συμπεριλάμβανε χρόνια και αριθμούς θανάτων στα πεδία μαχών 95 διακρατικών συγκρούσεων μεταξύ του 1823 και 2003. Ο πόλεμος της Κριμαίας για παράδειγμα ξεκίνησε το 1853 και τελικά σκοτώθηκαν 264.000 στρατιώτες στην μάχη. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος σκότωσε πάνω από 16.6 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ σκότωσε 143.000 στρατιώτες το 1973. Δεδομένα εμφυλίων πολέμων και μη κρατικών οντοτήτων όπως τρομοκρατικές ομάδες δεν εισήχθησαν στην ανάλυση.

Για τους σκοπούς της ανάλυσης ο Κλάουσετ καθόρισε ως μεγάλο πόλεμο οποιονδήποτε είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 26.625 νεκρούς στο πεδίο της μάχης.

Ένα από τα ευρήματα ήταν πως η σφαγή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν ήταν μια στατιστική ανωμαλία. Βρήκε επίσης πως στατιστικά περνώντας δεκαετίες χωρίς μεγάλης κλίμακας πολέμους είναι ένα σπάνιο γεγονός και η ειρήνη μπορεί γρήγορα μπορεί να διαδεχθεί από μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση.

Από στατιστικής πλευράς δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο σχετικά με την παρούσα «μακρά ειρήνη» αναφέρει ο Κλάουσε στο περιοδικό Science Advances.

Προκειμένου η παρούσα ειρηνική περίοδο να υπάρξει πραγματικά σημαντική ώστε να μπορεί να πει κανείς πως βρήκαμε ως άνθρωποι να συμβιώνουμε ειρηνικά, θα χρειαστεί να διαρκέσει τουλάχιστον άλλα 100 με 140 χρόνια.

«Δεν είναι μικρό» ανέφερε ο Κλάουσετ όταν ρωτήθηκε για το στατιστικό ρίσκο να είμαστε μπροστά σε μιας μεγάλης κλίμακας σύγκρουση σύντομα.

Ωστόσο υπάρχει και λόγος να είναι κανείς αισιόδοξος. Ανάμεσα στα στατιστικά μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν μια περίοδο μεγάλης βίας όπως οι δύο παγκόσμιοι που ακολουθήθηκε αμέσως από μια μακρά περίοδο σχετικής ειρήνης είναι πραγματικά σπάνια και προκύπτει λιγότερο από 1% στις προσομοιώσεις.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χαμός στον αέρα: Επεισοδιακή πτήση με οπαδό της Σέλτικ να γρονθοκοπεί αστυνομικό και πλήρωμα ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 23.04.2024
Το προηγούμενο Σάββατο σημειώθηκε το επεισόδιο, κατά την προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Αττάλειας

Κακοκαιρία Daniel: Σήμερα η πληρωμή αποζημιώσεων 38,5 εκατ. ευρώ στην Πελοπόννησο

Ελλάδα 23.04.2024
Το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel καταβάλλεται στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας

Καλλιακμάνης για δολοφονία Λυγγερίδη στου Ρέντη: «Ακούγονται στα τηλέφωνα να λένε «τα καταφέραμε, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός»

Ελλάδα 23.04.2024
Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας, αναφορικά με τις 67 συλλήψεις που σχετίζονται με την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη

Ροζ πανσέληνος του Απριλίου: Πότε θα τη δούμε στην Ελλάδα

Ελλάδα 23.04.2024
Η πανσέληνος του Απριλίου ή αλλιώς ροζ πανσέληνος ή Πασχαλινό φεγγάρι έχει πολλές ακόμα ονομασίες

Καιρός: Μέχρι πότε θα παραμείνει η χώρα σε κλοιό αφρικανικής σκόνης

Καιρός 23.04.2024
Η στροφή των ανέμων σε δυτικούς θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της σκόνης στα Δωδεκάνησα και την προοδευτική απομάκρυνσή της προς τα ανατολικά

Διαγράφονται φόροι και πρόστιμα

Οικονομία 23.04.2024
Για 1 στους 4 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές

Χαλκιδική: Η στιγμή της επίθεσης με φτυάρι σε δημοτικό υπάλληλο

Ελλάδα 23.04.2024
Ένας δημοτικός υπάλληλος στη Χαλκιδική δέχθηκε επίθεση με φτυάρι από καταστηματάρχες στα Νέα Μουδανιά

Στέφανος Κασσελάκης: «Καλά έκανα που διέγραψα τον Δημήτρη Παπανώτα»

Ελλάδα 23.04.2024
Σαφές μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη για την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το δόλωμα στη δολοφονία ήταν μια γυναίκα» ‑ Καταπέλτης η εισαγγελέας για τον φόνο εργάτη στη Μεσσηνία

Ελλάδα 23.04.2024
Ενώπιον της δικαιοσύνης οι κατηγορούμενοι για το έγκλημα στη Μεσσηνία