LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε αρκετά υψηλούς τόνους η συζήτηση στην Βουλή για το σκάνδαλο Novartis

Οι δηλώσεις των εμπλεκόμενων

Δημοσίευση 21/2/2018 | 20:49

Σε αρκετά υψηλούς τόνους η συζήτηση στην Βουλή για το σκάνδαλο Novartis

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες 10 πολιτικών προσώπων σχετικά με την υπόθεση Novartis.

Τα πρόσωπα αυτά είναι: Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμένος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Στουρνάρας, Ανδρέας Λοβέρδος, Άδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Μάριος Σαλμάς.

Από το βήμα της Βουλής, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε: «Δίστασα προς στιγμήν αν θα ζητούσα να μιλήσω ή θα σας έστελνα υπόμνημα. Αλλά η απουσία μου από το κοινοβούλιο θα μπορούσε να εκληφθεί εσφαλμένως. Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία του διοικητή της ΤτΕ», υπογράμμισε. «Ζητώ συγγνώμη από τη σύζυγό μου για τις επιθέσεις που υφίσταται επειδή είναι παντρεμένη μαζί μου.

«Δεν είναι μια ευχάριστη μέρα για κανένα μέλος του Κοινοβουλίου να βρίσκεται στη θέση που βρίσκομαι εγώ σήμερα, όσο και αν εκ χαρακτήρος η φασαρία μου αρέσει. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι με συνείδηση να κρίνουν αυτά που θα πω με δικαιοσύνη και να βγάλουν από πάνω μου όλη αυτή τη συκοφαντία». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Υπόμνημα κατέθεσε στη Βουλή ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφορικά με την υπόθεση Novartis. «Πρέπει επίσης να συζητήσουμε, εάν η όποια ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητα της εταιρείας αυτής στην Ελλάδα, άρχισε απότομα το 2006, όταν ανέλαβα υπουργός Υγείας, και διεκόπη ομοίως απότομα την 26η Ιανουαρίου 2015 και έκτοτε, 'εξαφανίσθηκε' για πάντα, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις καταθέσεις τους», ανέφερε σε αυτό.

«Στο πρόσωπό μου δεν κατηγορείται ο τότε υπηρεσιακός πρωθυπουργός των ολίγων ημερών, αλλά και ο τότε πρόεδρος του ΣτΕ. Κατηγορούμαι ότι ως εν ενεργεία δικαστικός δωροδοκήθηκα» ανέφερε στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος και πρόσθεσε:

«Από τη μελέτη της υποθέσεως και τη στοιχειώδη γνώση των αρχών του νομικού μας πολιτισμού είναι πρόδηλο ότι οι μυθιστορηματικές κατηγορίες που μου αποδίδονται δεν συνιστούν βάσιμες ενδείξεις αλλά ούτε και επαρκή στοιχεία για να αμφισβητείται η ηθική ακεραιότητα και να σπιλώνεται βάναυσα η προσωπικότητα ενός ανθρώπου που προσέφερε πάνω από 40 χρόνια στη Δικαιοσύνη. Χειρίστηκα πολλές υποθέσεις μεγάλου ενδιαφέροντος. Πείτε μου, έχει ακουστεί οποιοσδήποτε υπαινιγμός εις βάρος μου ποτέ και από κανέναν;».

Στη δικογραφία κάτω από τον τίτλο «προκύπτουσες ενδείξεις» ουδένα στοιχείο υπάρχει που να με συσχετίζει με ενοχή, τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος διατύπωσε την οργή του για το γεγονός ότι επανέρχεται στο βήμα της Βουλής για να μιλήσει για μια δικογραφία.

«Στη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας είχα πρωταρχικό στόχο την πάταξη της διαφθοράς» είπε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς επιμένοντας σε πολλά σημεία του λόγου του ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας πήρε πολλές αποφάσεις για το φάρμακο που ωφέλησαν το δημόσιο συμφέρον και τους Έλληνες πολίτες. «Δεν απίστησα, δεν δωροδοκήθηκα, δεν φοβήθηκα, δεν λιποψύχησα, πέρασα μοναξιά όταν αποφάσισα να επιλύσω παθογένειες. Ίσως είμαι από τους ελάχιστους γιατρούς που δεν έχω πάει ένα ταξίδι πληρωμένο από εταιρεία», είπε με έμφαση ο Μάριος Σαλμάς επισημαίνοντας ότι το πόθεν έσχες του, μέχρι το 2014, μετά από ανώνυμη καταγγελία, έχει ελεγχτεί εξονυχιστικά και το έθεσε η αρμόδια επιτροπή στο αρχείο.

«Όταν ασχολείται κάποιος σε αυτήν τη χώρα με την πολιτική, είναι προετοιμασμένος να δεχθεί κριτική που πολλές φορές είναι και άδικη και αυστηρή. Δεν είχα, όμως, ποτέ φανταστεί ότι θα βρισκόμουν σε αυτό το βήμα να δώσω εξηγήσει ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση ενός σκανδάλου, εν προκειμένω στο σκάνδαλο της NOVARTIS». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την ομιλία του ο πρώην υπουργός Υγείας, Γιώργος Κουτρουμάνης, δηλώνοντας όχι μόνο ξαφνιασμένος αλλά και εξοργισμένος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τόνισε πως «ως εισαγγελέας τήρησα με τη μεγαλύτερη δυνατή ευλάβεια την αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας. Αυτό θα κάνω και τώρα». Όπως είπε το τεκμήριο αυτό «όμως κατακρεουργήθηκε από τον κ. Σαμαρά σε βάρος εμού και των προστατευόμενων μαρτύρων». Πρόσθεσε παράλληλα ότι «στη δήλωσή του ότι το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του ελληνικού κράτους, δεν αναφερθηκε στον κ. Σαμαρά».

Σημειώνεται πως μετά το πέρας των ομιλιών θα ξεκινήσει η ψηφοφορία που είναι μυστική. Η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν κάθε ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρεται στη δικογραφία πρέπει να συμπεριληφθεί στην έρευνα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Για το λόγο αυτό, η απόφαση της Διάσκεψης προβλέπει να στηθούν δέκα κάλπες. Η κάθε κάλπη θα είναι αριθμημένη. Σε κάθε βουλευτή θα διανεμηθούν δέκα ψηφοδέλτια με τα ονόματα και αδικήματα και δέκα λευκά με αντίστοιχους φακέλους. Για κάθε κάλπη θα οριστεί και τριμελής εφορευτική επιτροπή. Κάθε πολιτικό πρόσωπο, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, και αναφέρεται στη δικογραφία δεν θα μπορεί να ψηφίσει στην κάλπη που αφορά τον ίδιο παρά μόνο στις κάλπες που αφορούν τα άλλα πολιτικά πρόσωπα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος 19.04.2024
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες

Πρόστιμα σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ σε 11 μεγάλες επιχειρήσεις για παραπλανητικές εκπτώσεις

Οικονομία 19.04.2024
Σκρέκας: Αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι έλεγχοι που διεξάγονται είναι καθολικοί, εντατικοί και αποτελεσματικοί

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Πρώτη αντίδραση της Κίνας

Κόσμος 19.04.2024
Οι αντιδράσεις για τις εξελίξεις στο μέτωπο Ισραήλ - Ιράν

Αποθέωση για τον «σούπερ ήρωα» Τζολάκη και την ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού

Αθλητισμός 19.04.2024
Ο νεαρός τερματοφύλακας έπιασε 3 από τα 5 πέναλτι της Φενέρμπαχτσε

Κικίλιας: Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία

Ελλάδα 19.04.2024
Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες μέσα στα δάση

Τι ακολουθεί μετά το ισραηλινό χτύπημα ‑ απάντηση στο Ιράν

Κόσμος 19.04.2024
«Φαίνεται να είναι πολύ περιορισμένο σε μέγεθος και έκταση»

Politico: O Μπάιντεν αποκαλεί τον Τραμπ «γουρούνι του Χίτλερ»

Κόσμος 19.04.2024
Οι αναφορές για Τραμπ με την συμπάθειά του στον Χίτλερ

Καιρός – Σάκης Αρναούτογλου: 3 χάρτες με τις περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Καιρός 19.04.2024
Εν αναμονή της κακοκαιρίας που θα έρθει στην Ελλάδα τις επόμενες ώρες, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Βουτιά στις ασιατικές αγορές ‑ Ανοδικά το πετρέλαιο

Οικονομία 19.04.2024
Νευρικότητα και στο οικονομικό πεδίο μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Κόσμος 19.04.2024
Θρίλερ στη Μέση Ανατολή