LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εξελίξεις στο «Σκοπιανό»: Ο Αλ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών

Από το πρωί συνάντησε τους Μητσοτάκη, Γεννηματά, Κουτσούμπα, Θεοδωράκη και Λεβέντη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/1/2018 | 19:50

Εξελίξεις στο «Σκοπιανό»: Ο Αλ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις εξελίξεις στο «Σκοπιανό». Οι πρώτη εκτίμηση επιβεβαιώνει την λαϊκή ρήση "όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι". Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά που εξελίχθηκαν από το πρωί.

Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η δηλώσεις από τη Βουλή

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κράτησε 40 περίπου λεπτά.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν έκανε δηλώσεις εξερχόμενος του Μαξίμου, αλλά από το γραφείο του στη Βουλή όπου έκανε λόγο για παιγνίδια του κ. Τσίπρα, ότι απέτυχε να δημιουργήσει συνθήκες συνεννόησης καθώς και ότι ο κατακερματισμός της λύσης στο «Μακεδονικό» δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός. Δήλωσε ότι προσήλθε στη συζητήση ως υποχρέωση που απορρέει από τον θεσμικό του ρόλο.

Κατηγόρησε ακόμη τον Πρωθυπουργό ότι απέφυγε να δημιουργήσει συνθήκες συνεννόησης και συναίνεση ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Ο Τσίπρας δίχασε τους Έλληνες με τις επιλογές και τις προτάσεις του».

«Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό,» είπε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. «Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύοντα τον κ.Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε: «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».

Η Φώφη Γεννηματά και ο πόλεμος με το Μαξίμου

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κυρία Φώφη Γεννηματά συναντάται το μεσημέρι του Σαββάτου με τον Πρωθυπουργό. H κυρία Γεννηματά έφτασε στις 12:30, όπως ήταν προγραμματισμένο προκειμένου να ενημερωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και συγκεκριμένα για όσα συζητήθηκαν με τον κ. Ζάεφ στο Νταβός.

Την κυρία Γεννηματά υποδέχτηκε στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού.

Το πρώτο τετ α τετ των δυο πολιτικών, μπροστά στην κάμερα, ήταν σε καλό κλίμα, με την Φώφη Γεννηματά και τον Αλέξη Τσίπρα να μιλούν για τα παιδιά τους. Η συνάντησή τους κράτησε περισσότερο από μια ώρα.

Η Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε ότι τόνισε και πάλι στον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».

Η κ. Γεννηματά εξήγησε γιατί χθες ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, «γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή -ως όφειλε και οφείλει- και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησής του».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε ότι «η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα».

Την Παρασκευή υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γεννηματά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε στον Πρωθυπουργό: «Θα έλθω θεσμικά. Δεν έχεις εξασφαλίσει συναινέσεις». Μάλιστα του προσάπτει μυστική διπλωματία και κινήσεις που διχάζουν τον ελληνικό λαό. Ζήτησε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το οποίο ο κ.Τσίπρας επιφυλάχθηκε.

«Η κυρία Γεννηματά πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική δυσκολία για να προβαίνει σε ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων της με τον πρωθυπουργό, πριν ακόμα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση«, σχολιάζει κυβερνητικός αξιωματούχος για τη διαρροή του ΠαΣοΚ σύμφωνα με την οποία η πρόεδρός του ζήτησε σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών από τον Αλέξη Τσίπρα. «Λίγο περισσότερη εθνική υπευθυνότητα σε τέτοια συγκυρία δεν θα έβλαπτε«, προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος.

Η ανταπάντηση από κύκλους του ΠαΣοΚ ήταν άμεση: «Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα το ποιος λέει ψέματα σ’ αυτόν τον τόπο είναι πια γνωστό».

Η συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα

Μετά τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου, πέρασε περίπου στις 13:30, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προκειμένου να ενημερωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και συγκεκριμένα για όσα συζητήθηκαν με τον κ. Ζάεφ στο Νταβός. Ο κ. Κουτσούμπας χρειάστηκε να περιμένει λίγο καθώς έφτασε στο Μαξίμου λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με την κυρία Γεννηματά.

«Η ενημέρωση "κάλλιο αργά παρά ποτέ", πάντα καλοδεχούμενη είναι», είπε προσερχόμενος ο κ. Κουτσούμπας. «Καλό είναι να αναπτύσσονται διακρατικές σχέσεις αλλά χωρίς εφησυχασμό. Προέχει να λυθούν ζητήματα αλυτρωτισμού και εθνικιστικών τάσεων που αφορούν το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΚΚΕ.

«Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση. Κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την περιοχή, την πολιτική ΝΑΤΟ και ΕΕ γι' αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντηση.

«Κυρίαρχα ζητήματα, ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων και η αναγκαιότητα -άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας- να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, αφού δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Σε ερώτηση για τη στάση του κ. Καμμένου τόνισε ότι «έχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει δεν το ξέρει ούτε ο κ. Τσίπρας».

Οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έφτασε στο Μαξίμου στις 15:00 το μεσημέρι. Εξερχόμενος από το Μαξίμου στις 17.00 ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει τη διγλωσσία. Το Ποτάμι τόνισε, είχε από την αρχή καθαρή στάση στο ζήτημα με στόχο λύση σύνθετης ονομασίας και εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι είναι θετική η διάθεση που δείχνουν οι γείτονες για λύση αλλά απαιτούνται δεσμευτικές εγγυήσεις για εγκατάλειψξ του αλυτρωτισμού.

Επέκρινε τον Πρωθυπουργό ότι καθυστέρησε να συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς το ζήτημα, ενώ ο ίδιος του είχε ζητήσει να το συζητήσουν στη Βουλή από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ακόμα ο κ. Θεοδωράκης μιλώντας για το όνομα αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο λύσης με ένα μόνον όνομα, σλαβικό κατά προτίμηση και αμετάφραστο. Τέλος τόνισε ότι είναι επικίνδυνο και γελοίο να έχει διαφορετική γραμμή από την κυβέρνηση ο υπουργός Αμυνας.

Με τρία αιτήματα ο Λεβέντης στο Μαξίμου

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19:00 του Σαββάτου η συνάντηση που πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει . Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα, απάντησε ο πρωθυπουργός

Ο Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία .«Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε: « Σκόπια»

Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα, είπε ο Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα 19.04.2024
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα 19.04.2024
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα 19.04.2024
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα 19.04.2024
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος 19.04.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος 19.04.2024
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Ελλάδα 19.04.2024
Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος 19.04.2024
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες