LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πολλές οι ζημιές από την πρωτοφανή ανεμοθύελλα

Εξασθενούν σήμερα οι άνεμοι

Δημοσίευση 19/1/2018 | 08:15

Πολλές οι ζημιές από την πρωτοφανή ανεμοθύελλα

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα δυτικά και εξασθένηση των ισχυρών ανέμων περιμένουμε σήμερα Παρασκευή, μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας την Πέμπτη εξαιτίας της πρωτοφανούς ανεμοθύελλας.

Πρωτοφανής η ανεμοθύελλα που «χτύπησε» τη χώρα

Οι θυελλώδεις άνεμοι που επικράτησαν την Πέμπτη και που είχαν ως αποτέλεσμα να παρασυρθούν πλοία, να ξεριζωθούν δέντρα και να ξεκολλήσουν στέγες, ξεπέρασαν τα 10 μποφόρ.

Στα αεροδρόμια οι παρατηρητές της ΕΜΥ κατέγραψαν ριπές ανέμου που ξεπέρασαν τα 100 χλμ την ώρα.

Συγκεκριμένα στη Σούδα 115 χλμ/ώρα, στη Σκύρο 113 χλμ/ώρα, στο Ελ. Βενιζέλος 104 χλμ/ώρα, στη Σητεία 108 χλμ/ώρα, στην Κάρπαθο 104 χλμ/ώρα και στην Θεσσαλονίκη τα 93 χλμ/ώρα.

Ταυτόχρονα, πάνω από 20 σταθμοί του δικτύου αυτομάτων σταθμών του Αστεροσκοπείου κατέγραψαν ριπές ανέμου πάνω από 100 χλμ. Με τις μεγαλύτερες ταχύτητες στη Φινοκαλιά Λασιθίου 132 χλμ/ώρα, στην Μικρή Βίγλα Νάξου 124 χλμ/ώρα και στην Παξιμάδα Καρύστου 121 χλμ/ώρα.

Θεσσαλονίκη: Ο θυελλώδης άνεμος πήρε και σήκωσε ακόμη και τις...ομπρέλες

Σοβαρές ζημιές στο γλυπτό «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που βρίσκεται τοποθετημένο στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην πόλη.

Λόγω των ισχυρών ανέμων «λάσκαρε» μία από τις συνολικά 40 ομπρέλες, ενώ ζημιές προκλήθηκαν στο μεταλλικό πλαίσιο που τις στηρίζει.

«Η διεύθυνση κατασκευών θα δει το έργο και θα το επισκευάσει» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς.

Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος «Γεώργιος Ζογγολόπουλος», Άγγελος Μωρέτης, από την πλευρά του, ανέφερε πως «το έργο θα πρέπει να φτιαχτεί σωστά, ώστε να μην αλλοιωθεί και να μην είναι επικίνδυνο λόγω του μεγάλου βάρους τής κάθε ομπρέλας».

Εξαιτίας των ανέμων, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, έπεσαν δέντρα και διάφορα αντικείμενα, ακυρώθηκαν και καθυστέρησαν πτήσεις, στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", ενώ τραυματίστηκε ελαφρά ένας οδηγός φορτηγού στη βιομηχανική περιοχή Σίνδου.

Μεγάλο αριθμό κλήσεων δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την παροχή βοήθειας. Μέχρι στιγμής χρειάστηκε να επέμβει σε 28 περιπτώσεις για κοπή δένδρων και σε 38 περιπτώσεις για απομάκρυνση αντικειμένων όπως τέντες και πινακίδες. Κλήσεις δέχθηκε επίσης, η Πυροσβεστική σε Σέρρες, Γιαννιτσά και Χαλκιδική.

Στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" ακυρώθηκαν 8 πτήσεις, σύμφωνα με τον υπεύθυνο τύπου της Fraport, Γιάννη Παπάζογλου, ενώ σημειώνονται καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες πτήσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Οι θυελλώδεις ανέμοι στάθηκαν αιτία για τραυματισμό οδηγού φορτηγού στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου. Όταν επιχείρησε να κατέβει από το όχημα, η πόρτα του φορτηγού έκλεισε από τον δυνατό άνεμο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο πόδι. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, τον μετέφερε για την παροχή πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Οι άνεμοι παρέσυραν πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Λιμενικό όταν ενημερώθηκε ότι το παροπλισμένο πλοίο Παναγιά Αγιάσου που ήταν στο αγκυροβόλιο από το λιμάνι του Πειραιά πλέει ακυβέρνητο.

Το εν λόγω πλοίο ήταν κενό και αγκυροβολημένο 4,4 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Λόγω, όμως, των ισχυρών ανέμων έντασης 8 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή έσπασε η αλυσίδα της άγκυρας με αποτέλεσμα το πλοίο να αρχίσει να «ταξιδεύει» ακυβέρνητο.

Σημειώνεται ότι στο πλοίο δεν υπήρχε «βατσιμάνης», κάποιος ναύτης δηλαδή που να λειτουργεί ως προσωπικό ασφαλείας. Τελικά τα ρυμουλκά «ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ» και «ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ» έδεσαν, τελικά, το πλοίο στο οποίο έχουν καταφέρει να επιβιβαστούν κάποια άτομα από τα ρυμουλκά.

Σοβάδες έπεσαν στο κεφάλι γυναίκας στην Πάτρα

Προβλήματα σε παραλιακές περιοχές της Πάτρας προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Ειδικότερα, λόγω των ισχυρών ανέμων προκλήθηκε μεγάλος κυματισμός τόσο στον Πατραϊκό όσο και στον Κορινθιακό Κόλπο, με αποτέλεσμα πέτρες και άλλα φερτά υλικά να βγουν στην ξηρά.

Τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν στην παλαιά εθνική οδό Πατρών-Πύργου στο ύψος του Κόκκινου Μύλου, στην περιοχή της Πλαζ, στην οδό Ποσειδώνος στο Ρίο, στο Ακταίο, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Άγιο Βασίλειο και στην παραλιακή οδό στα Αραχωβίτικα.

Συνεργεία του δήμου βρίσκονται στις περιοχές που προκλήθηκαν τα προβλήματα και καθαρίζουν τους δρόμους, ώστε να αποκατασταθεί η προσβασιμότητα και η κυκλοφορία των οχημάτων.

Στο μεταξύ, από πτώση σοβάδων που σημειώθηκε από κτίριο επί της οδού Αγίου Ανδρέου τραυματίστηκε στο κεφάλι μία γυναίκα, η οποία χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Λάρισα: Οι άνεμοι ξερίζωσαν δέντρο που καταπλάκωσε αυτοκίνητα

Από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκε κανείς το πρωί της Τετάρτης σε υπαίθριο χώρο που χρησιμοποιείται ως πάρκγινκ στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας. Από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην πόλη τις τελευταίες ώρες, ένα θηριώδες δένδρο ξεριζώθηκε και έπεσε πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.Στο σημείο έσπευσε άμεσα κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας για να απομακρύνει το δέντρο, κόβοντάς το σε κομμάτια, ενώ εκτιμάται πως για λόγους ασφαλείας θα απομακρυνθεί και το διπλανό το οποίο προς το παρόν άντεξε στους ανέμους.

Εικόνες καταστροφής στη Λαμία - Ξηλώθηκαν σκεπές - έπεσαν δέντρα

Οι δυνατοί άνεμοι σάρωσαν όλο το νομό ρίχνοντας δέντρα και ξηλώνοντας σκεπές, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός παρά μόνο υλικές ζημιές.

Οι πυροσβέστες έτρεχαν για κοπές πεσμένων δέντρων στη Λαμία, τις Μεξιάτες, το ΣΣ Λιανοκλαδίου, την Πελασγία και στη δυτική Φθιώτιδα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ έτρεχαν να αποκαταστήσουν τις βλάβες από πτώσεις δέντρων σε καλώδια της ΔΕΗ.

Στην Αργολίδα ο άνεμος ξήλωσε ακόμη και πλακάκια!

Μέσα στο Άργος είχαμε πτώσεις δέντρων ακόμα και στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στο Ναύπλιο ξηλώθηκαν στην κυριολεξία ακόμα και οι πλάκες και τα μάρμαρα του μόλου, ενώ εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν σε καταστήματα καφέ και εστιατόρια που είδαν τις τέντες και τα τραπεζοκαθίσματα σήμερα το πρωί ένα κουβάρι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα 19.04.2024
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα 19.04.2024
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα 19.04.2024
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα 19.04.2024
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος 19.04.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος 19.04.2024
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Ελλάδα 19.04.2024
Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος 19.04.2024
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες