E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιταλία: Ερευνητές θα ψάξουν το πλοίο των οργίων του Καλιγούλα στον βυθό λίμνης

Οι ιστορικοί το χαρακτηρίζουν ως το πρώτο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο

Δημοσίευση 6/4/2017 | 21:53

Ιταλία: Ερευνητές θα ψάξουν το πλοίο των οργίων του Καλιγούλα στον βυθό λίμνης

Ο αυτοκράτορας Καλιγούλας φημιζόταν για την βίαιη τετραετή βασιλεία του και την αγάπη του για τα... όργια. Τώρα, οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν το σκάφος που χρησιμοποιούσε για φιλοξενεί τα όργιά του πριν από 2.000 χρόνια.

Όπως ανακοινώθηκε ερευνητές σχεδιάζουν να βουτήξουν στη λίμνη Νέμι στην Ιταλία, για να βρουν το 120 μέτρων σκάφος του φημισμένου ηγεμόνα. Ελπίζουν πως το σκάφος – που περιγράφεται ως το πρώτο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο – θα δώσει μια εικόνα για το διεφθαρμένο τρόπο ζωής του αυτοκράτορα.

Ο αυτοκράτορας Καλιγούλας είχε μία άγρια τετραετή βασιλεία από το 37μ.Χ. έως το 41 μ.Χ., στην οποία ήθελε συνέχεια να διασκεδάζει, προσπάθησε να διορίσει το άλογο του ως πρόξενο και κοιμήθηκε με την αδερφή του, προτού δολοφονηθεί από τους διαδόχους του.

Ο απείθαρχος Καλιγούλας φημιζόταν για τα τεράστια πάρτι στο σκάφος του περιελάμβαναν όργια, αλλά οι ερευνητές τόσα χρόνια δεν έχουν καταφέρει να το εντοπίσουν. Τώρα, οι δύτες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν σαρωτές για να ερευνήσουν το βυθό της λίμνης Νέμι. Δύο μικρότερα πλοία έχουν ανακαλυφθεί κατά το παρελθόν στην ηφαιστειακή λίμνη, αλλά οι ερευνητές υποπτεύονται πως το πλοίο του Καλιγούλα μπορεί να εξακολουθεί να παραμένει εκεί.

Ο Αλμπέρτο Μπερτούτσι δήμαρχος της Νέμι, δήλωσε στους Times: «Αν είναι εκεί κάτω, και είναι τόσο μεγάλο, τότε μιλάμε για το πρώτο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο. Κάθε αυτοκράτορας είχε μία βίλα – αλλά ο Καλιγούλας απαιτούσε επιπλέοντες βίλες εφοδιασμένες με κίονες, ζεστό νερό, χρυσό και ψηφιδωτά».

Η ομάδα των ερευνητών έφτασε στη λίμνη πριν από τρεις ημέρες, οπλισμένη με ένα σόναρ για να αναζητήσει για χαμένα αντικείμενα στο νερό και ένα σκάνερ που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να εντοπίζει αντικείμενα θαμμένα μέχρι και 2,7 μέτρα από το έδαφος. Ο κος Μπερτούτσι είπε: «Οι δύτες έχουν προσπαθήσει να βρουν το πλοίο στη λίμνη, αλλά η λάσπη περιορίζει την ορατότητα στα 15 εκατοστά».

Τον 16ο αιώνα ο Φραντσέσκο ντε Μάρκι, ένας Ιταλός ευγενής, είχε ανακαλύψει δύο μικρότερα πλοία στη λίμνη Νέμι. Ο κος Μπερτούτσι είπε: «Ανέφερε πως έφερε στην επιφάνεια λείψανα από τα άλλα δύο πλοία και μίλησε για ένα σκάφος που είχε μήκος πάνω από 400 πόδια. Από τότε έχουμε προφορικές μαρτυρίες από τους ψαράδες που πιάνουν στα δίχτυα τους διάφορα αντικείμενα σε εκείνο το σημείο».

Σε βιβλίο του με τίτλο «Οι ζωές των Δώδεκα Καισάρων» ο Ρωμαίος ιστορικός, Σουετώνιος, περιέγραψε τα τεράστια σκάφη του Καλιγούλα. Έγραψε: «Δέκα σειρές κουπιών… συμπληρώνονται με άφθονα λουτρά, στοές και σαλόνια και εφοδιασμένο με μια μεγάλη ποικιλία από αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα».

Όταν ο Καλιγούλας δολοφονήθηκε το 41 μ.Χ., πιστεύεται πως τα σκάφη του μπορεί να βυθίστηκαν σε μια προσπάθεια να χαθεί η κληρονομιά του. Τα δύο μικρότερα πλοία, τα οποία ήρθαν στην επιφάνεια το 1920, ήταν πολύ προχωρημένα για την εποχή τους. Ήταν εξοπλισμένα με μοντέρνα ναυτική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των αντλιών εμβόλου και μια άγκυρα την οποία επανευφήρε το Βασιλικό Ναυτικό το 1841. Είχαν επίσης περίτεχνα χάλκινα κεφάλια λιονταριού, αν και αυτά αφαιρέθηκαν και τώρα στεγάζονται στο Εθνικό Ρωμαϊκό Μουσείο της Ρώμης.

Τα ίδια τα πλοία φυλάσσονταν σε ένα μουσείο δίπλα στη λίμνη, το οποίο δυστυχώς, κάηκε το 1944. Οι ερευνητές θα σαρώσουν τώρα τη λίμνη μέσα σε δέκα ημέρες προς αναζήτηση του πλοίου. Ο Μπερτούτσι πρόσθεσε: «Τώρα, μετά από 2.000 χρόνια, μπορούμε να ανακαλύψουμε επιτέλους, αν υπάρχει ένα τρίτο πλοίο εκεί κάτω».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βουλή: Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος ‑ Καρέ καρέ το κεφαλοκλείδωμα στον Γραμμένο

Ελλάδα 25.04.2024
Η Εισαγγελία προχώρησε στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για βιαιοπραγία κατά βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του

Βενεζουέλα: H πιο αποτυχημένη απόδραση ‑ Έσκαψαν τούνελ και έπεσαν σε αστυνομικούς

Κόσμος 25.04.2024
Συνολικά 20 οι κρατούμενοι που προσπάθησαν να αποδράσουν - 30 οι αστυνομικοί που τους συνέλαβαν

Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς

Κόσμος 25.04.2024
Η χορήγηση της έκδοσης μεγάλου βεληνεκούς του οπλικού συστήματος βάζει τέλος σε μια μακρά διαφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου

Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα για άνδρα που έκλεβε χαλκό

Ελλάδα 25.04.2024
Ο άνδρας συνελήφθη μετά από μισή ώρα επικίνδυνων κινήσεων

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για την επίθεση στον Γραμμένο

Ελλάδα Χτες
Βρίσκεται στον ανακριτή και αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί

Ο Μπάιντεν επικύρωσε τους νόμους για παροχή βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ καθώς και την απαγόρευση του TikTok

Κόσμος Χτες
To TikTok απαντά «δεν πάει πουθενά» καθώς πιστεύει ότι θα δικαιωθεί στα δικαστήρια και θα μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου

Βίκυ Φλέσσα για Τέμπη: «Τα παιδιά αυτά τα σκοτώσαμε όλες και όλοι μαζί»

Ελλάδα Χτες
Αντιδράσεις για τη κυνική δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ

Αφρικανική σκόνη: Ποιες χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στην Αττική

Καιρός Χτες
Η ΕΑΓΜΕ συνέλεξε και ανέλυσε δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική τις τελευταίες ημέρες

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia μετά τις συλλήψεις φοιτητών

Πολιτισμός Χτες
Η ανάρτηση του τραγουδοποιού για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο Columbia μετά τις κινητοποιήσεις φοιτητών που αντιδρούν με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα