E-Daily

Πήρε ένα παλιό εργοστάσιο τσιμέντου και το μετέτρεψε σε ένα πολυτελές σπίτι

Το εσωτερικό του θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Δημοσίευση 5/3/2017 | 00:16

Όταν ο αρχιτέκτονας Ricardo Bofill ανακάλυψε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο τσιμέντου, δεν είδε ένα σωρό από ερείπια αλλά ένα project με αμέτρητες δυνατότητες. Έτσι δημιούργησε την «La Fabrica», και περίπου 45 χρόνια μετά, η δομή του εργοστασίου έχει μεταμορφωθεί σε ένα πλήρες και πολυτελές σπίτι.

Το εργοστάσιο βρίσκεται λίγο έξω από την Βαρκελώνη. Λειτουργούσε κατά την περίοδο του Α’ παγκοσμίου Πολέμου και επειδή αποτελούσε πηγή μόλυνσης της ατμόσφαιρας, έκλεισε. Όταν ο Ricardo Bofill το αγόρασε, μαζί με την ομάδα του, έκανε διάφορες αλλαγές και μετά από πολλά χρόνια αποδόμησης και αναδόμησης, αποφάσισε να επικαλύψει το εξωτερικό με βλάστηση και να διαμορφώσει το εσωτερικό του, ως έναν χώρο που θα μπορούσε άνετα ο καθένας να ζει και να δουλεύει.

Η «La Fabrica», είναι υπό κατασκευή μέχρι και σήμερα. Ο Bofill έχει αφιερώσει την ζωή του σε αυτό, αφού τα οράματα και η φαντασία του συνεχίζουν να αλλάζουν μορφές στο σπίτι. Κάποτε οι καμινάδες του εργοστασίου μόλυναν την ατμόσφαιρα γεμίζοντάς την με καπνό. Σήμερα, είναι καλυμμένες με πλούσια πράσινη βλάστηση, κάτι που δείχνει πόσο σκέψη και μεράκι έχει βάλει ο αρχιτέκτονας σε αυτήν την απίθανη μεταμόρφωση.

Δείτε τις φωτογραφίες: