E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

5 λόγοι που το χιούμορ είναι η καλύτερη ασπίδα για την ψυχική υγεία μας

Συμβουλές για καλύτερη ζωή

Δημοσίευση 13/2/2017 | 00:15

5 λόγοι που το χιούμορ είναι η καλύτερη ασπίδα για την ψυχική υγεία μας

Τι θα ήταν η ζωή χωρίς χιούμορ και γέλιο; Πώς θα ήταν αν ήμασταν πάντα ανέκφραστοι και λυπημένοι; Οι άνθρωποι χωρίς χιούμορ, εκτός από τη δυσκολία να συνάψουν κοινωνικές σχέσεις μπορεί να έχουν λιγότερη υγεία από τους έχοντας χιούμορ.

1.Το χιούμορ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αφού χαλαρώνει την αυξημένη ροή αίματος και μειώνει την πίεση. Την ίδια στιγμή μας κάνει λιγότερο ευάλωτους στον πόνο. Όταν γελάμε ενισχύεται η εκγύμναση των μυών του ώμου και της κοιλιάς, ενώ βοηθιέται και χαλαρώνει το διάφραγμα.

Είναι σημαντικό να κάνουμε παρέα με ανθρώπους που έχουν χιούμορ, παρά με ανθρώπους που προβάλλουν συνέχεια προβλήματα, τα οποία δημιουργούν έναν δυσλειτουργικό χαρακτήρα. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι το χιούμορ και το γέλιο μειώνονται με την ηλικία.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας γελάνε τουλάχιστον 300 φορές κατά την διάρκεια μιας ημέρας, ενώ ο ενήλικας γύρω στις 15.

2.Το γέλιο είναι, επίσης, αγχολυτικό. Μειώνει στο αίμα τις ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη, η κορτιζόνη και η ντοπαμίνη, παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα ορμονών που προάγουν την καλή υγεία όπως οι ενδορφίνες. Όταν γελάμε αποσπάται η προσοχή από καταστάσεις που προκαλούν θυμό, ενοχές και άλλα αρνητικά συναισθήματα.

3.Με το χιούμορ προσπαθούμε να προκαλέσουμε γέλιο, το οποίο είναι το ζητούμενο στην ζωή των ανθρώπων. Οι άνθρωποι που έχουν χιούμορ έχουν λιγότερα καρδιακά προβλήματα σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν. Το χιούμορ είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο στην ψυχοθεραπεία αλλά και στην αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου. Μέσω του χιούμορ μειώνεται η ανησυχία και επιλύονται ευκολότερα τα προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το χιούμορ μαζί με το γέλιο, μας βοηθά να συνάψουμε πιο δυνατές κοινωνικές σχέσεις. Προκαλεί θετικά συναισθήματα και σ’ αυτόν που γελάει αλλά και σε αυτούς που αποτελούν την παρέα του. Μεταδίδονται θετικά συναισθήματα, ώστε να μειωθεί η αρνητικότητα και η ένταση που μπορεί να έχει μια παρέα.

4. Η αλληλεπίδραση φυσιολογικών και ψυχολογικών διαδικασιών μειώνουν το στρες και αυξάνουν την θετική διάθεση. Ο Freud περιέγραψε το χιούμορ ως μία πράξη κάθαρσης του σώματος, η οποία διευκολύνει το άτομο ν’ απαλλαγεί από τα αρνητικά συναισθήματα παρά τις όποιες δυσκολίες έχει στην καθημερινότητά του. Η χρήση του χιούμορ στην θεραπευτική διαδικασία έχει διαπροσωπικά και συναισθηματικά οφέλη, αφού προάγει την επικοινωνία και συμβάλει στην δημιουργία υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Όταν γελάμε βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, μειώνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης και παρατηρείται αύξηση των ορμονών ικανοποίησης του εγκεφάλου.

5. Συμπερασματικά, το γέλιο και το χιούμορ θωρακίζουν την ψυχική και σωματική υγεία και βοηθούν να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τα προβλήματα της καθημερινότητας. Μερικοί ερευνητές προσομοιάζουν το γέλιο με την σωματική άσκηση, όπου 15΄ λεπτά γέλιου την ημέρα αντιστοιχούν σε 30΄ σωματικής άσκησης. Άρα καλό είναι να γυμναζόμαστε περισσότερο αλλά και να γελάμε συχνότερα!

Από τον Στάθη Μπαρτζώκα, ψυχίατρο - ψυχοθεραπευτή, www.stathisbartzokas.com/

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι 25.04.2024
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style 25.04.2024
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Body+Mind 25.04.2024
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Food 25.04.2024
Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Style Χτες
Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει

Ταξίδια Χτες
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις

Cocktail trends για το 2024

Food Προχτές
Ο κόσμος της mixology συνεχίζει να εξελίσσεται

Όλες οι αλλαγές στο dating, που ίσως να μην γνωρίζεις

Σχέσεις Προχτές
Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που γνωρίζουμε κόσμο

Τι είναι τα προβιοτικά καλλυντικά και γιατί γίνεται τέτοιος χαμός;

Body+Mind Προχτές
Τα προβιοτικά συμβάλλουν σε μια πιο λαμπερή και νεανική επιδερμίδα