E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Tα μεγαλύτερα αδέλφια είναι και τα πιο έξυπνα!

Οι πρωτότοκοι έχουν το αβαντάζ

Δημοσίευση 21/10/2015 | 00:10

Tα μεγαλύτερα αδέλφια είναι και τα πιο έξυπνα!

Φαίνεται πως η σειρά γέννησης επηρεάζει σε κάποιο βαθμό το πόσο έξυπνος θα είναι ένας άνθρωπος. Σύμφωνα με μια νέα γερμανική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι τα πρωτότοκα παιδιά, τείνουν να είναι πιο έξυπνα από τα αδέρφια τους, ενώ κάθε επόμενο παιδί, είναι λιγότερο έξυπνο.

Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Λειψίας και του Μάιντς, που δημοσίευσαν την εν λόγω μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, ανέλυσαν στοιχεία περισσοτέρων από 20.000 ενηλίκων από τρεις χώρες του κόσμου, τη Γερμανία, την Αμερική και τη Βρετανία. Σχεδόν εδώ και μια εικοσαετία, οι επιστήμονες προσπαθούν να αντιληφθούν σε ποιο βαθμό η σειρά γέννησης ενός ανθρώπου επιδρά στην διαμόρφωση του, καθώς επίσης και το κατά πόσο ισχύουν διάφορες λαϊκές πεποιθήσεις όσον αφορά τα πρωτότοκα παιδιά, όπως π.χ. το είναι πιο προστατευτικά, σε σχέση με τα αδέρφια τους.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν, ήταν ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης προσωπικότητας όπως η εξωστρέφεια/εσωστρέφεια, η συναισθηματική σταθερότητα, η αίσθηση καθήκοντος, η φαντασία κ.α., δεν έχουν καμία σχέση με τη σειρά γέννησης, ενώ μια μικρή επίπτωση φαίνεται να έχει στην εξυπνάδα, μιας και οι πρωτότοκοι, έχουν συνήθως πιο πλούσιο λεξιλόγιο και αντιλαμβάνονται πιο εύκολα αφηρημένες έννοιες.

Επιπλέον, η έρευνα επιβεβαίωσε ότι κάθε επόμενο παιδί που γεννιέται στην ίδια οικογένεια, είναι οριακά λιγότερο έξυπνο, από το προηγούμενο αδερφάκι του.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης νοημοσύνης φαίνεται να πέφτει κατά μιάμιση μονάδα, σε κάθε επόμενο παιδί. Όσο για τα αίτια αυτού του γεγονότος, παραμένουν αδιευκρίνιστα, όμως μπορεί να σχετίζονται με το ότι το πρώτο παιδί είναι πάντα υπό την πλήρη προσοχή των γονιών, ενώ στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του για να «διδάξει» τα μικρότερα αδέρφια του.

Βέβαια, οι λόγοι μπορούν να είναι και βιολογικοί, μιας και πιθανόν οι γονείς μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί με γενετικά προβλήματα. Οι επιστήμονες τόνισαν όμως, ότι τα πλεονεκτήματα των πρωτότοκων, αφορά μέσους όρους σε μεγάλο δείγμα πληθυσμών, σε αντίθεση με το ατομικό επίπεδο, όπου διαπιστώθηκε ότι πολύ συχνά, το τελευταίο παιδί είναι πολύ πιο έξυπνο από το πρώτο.

Πάντως, διαπιστώθηκε ακόμα ότι τα ίδια τα μικρότερα παιδιά, θεωρούν πως δεν είναι τόσο έξυπνα όσο τα πρώτα αδέρφια τους. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, η μελέτη δεν απέδειξε κάποια ουσιαστική επίπτωση από τη σειρά γέννησης, στην προσωπικότητα των ατόμων, σε αντίθεση με προηγούμενες ψυχολογικές θεωρίες, αλλά και με το ένστικτο πολλών ανθρώπων.

Μια άλλη έρευνα από τη Νέα Ζηλανδία πάντως, απέδειξε ότι τα πρώτα παιδιά τείνουν να είναι υπέρβαρα, σε σχέση με τα τελευταία, που είναι πιο αδύνατα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Style 24.04.2024
Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει

Ταξίδια 24.04.2024
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις

Ποια εποχή επιλέγουν οι περισσότεροι για να χωρίσουν

Σχέσεις 24.04.2024
Ο λόγος που συμβαίνει

Cocktail trends για το 2024

Food Χτες
Ο κόσμος της mixology συνεχίζει να εξελίσσεται

Όλες οι αλλαγές στο dating, που ίσως να μην γνωρίζεις

Σχέσεις Χτες
Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που γνωρίζουμε κόσμο

Τι είναι τα προβιοτικά καλλυντικά και γιατί γίνεται τέτοιος χαμός;

Body+Mind Χτες
Τα προβιοτικά συμβάλλουν σε μια πιο λαμπερή και νεανική επιδερμίδα

Οι 10 καθημερινές συνήθειες που μας κάνουν εξυπνότερους

Body+Mind Προχτές
«Τα μυαλά είναι σαν τα αλεξίπτωτα… για να λειτουργήσουν πρέπει να είναι ανοιχτά», όπως λέει και διάσημο ρητό

Το μόνο μπουφάν που χρειάζεσαι την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι αυτό

Style Προχτές
Προσθέτει μια νότα casual κομψότητας σε κάθε σύνολο

Ο βασικός «ένοχος» για καρδιακά προβλήματα

Body+Mind Προχτές
Πως μπορούμε να μειώσουμε την επίδραση του