E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί ασπρίζουν τελικά τα μαλλιά;

Εκτός από την κληρονομικότητα υπάρχει ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας

Δημοσίευση 8/5/2018 | 19:48

Γιατί ασπρίζουν τελικά τα μαλλιά;

Ο βασικότερος παράγοντας που καθορίζει το πότε θα εμφανιστούν οι πρώτες άσπρες τρίχες είναι η κληρονομικότητα, δηλαδή τα γονίδια που μας κληροδότησαν οι γονείς μας.

Φαίνεται όμως ότι και το ανοσοποιητικό σύστημα «βάζει το χεράκι» του στο γκριζάρισμα των μαλλιών, όπως αποκαλύπτει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS Biology, μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί οι ασθενείς με λεύκη παρουσιάζουν τοπικό αποχρωματισμό στο δέρμα τους.

«Το εργαστήριό μου αξιοποιεί ζωικά μοντέλα με στόχο τη βαθύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ βλαστοκυττάρων και γήρανσης. Τα βλαστοκύτταρα που μελετάμε είναι βλαστικά μελανοκύτταρα που βρίσκονται στον θύλακα της τρίχας, δηλαδή τα βλαστοκύτταρα από τα οποία παράγονται τα μελανοκύτταρα» εξηγεί η Μελίσα Χάρις, καθηγήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης.

Τα μελανοκύτταρα είναι κύτταρα που παράγουν χρωστικές ουσίες και καθορίζουν αν το φυσικό χρώμα της τρίχας θα είναι ξανθό, καστανό, κόκκινο ή μαύρο. Αν τα μελανοκύτταρα αυτά υποστούν κάποια βλάβη, για παράδειγμα λόγω της γήρανσης ή κάποιας σοβαρής ασθένειας, οι νέες τρίχες που αναπτύσσονται χάνουν το χρώμα τους. Στην περίπτωση αυτή εμφανίζονται οι λευκές ή γκρίζες τρίχες.

Παλαιότερες μελέτες από την ίδια ομάδα ερευνητών είχαν υποδείξει ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται MITF (melanogenesis-associated transcription factor) ελέγχει τα γονίδια που καθορίζουν το χρώμα της τρίχας. Σε μια δοκιμή σε ποντίκια που ήταν γενετικά «προγραμματισμένα» να εμφανίσουν πρόωρα άσπρες τρίχες οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα πειραματόζωα παρουσίαζαν υπερβολικά μεγάλη παραγωγή της πρωτεΐνης MITF. Ωστόσο, ακόμη κι όταν τα ποντίκια «προγραμματίστηκαν» ώστε να παράγουν την πρωτεΐνη σε μικρότερο βαθμό, και πάλι το τρίχωμά τους άσπρισε πρόωρα.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι στην πραγματικότητα η MITF απενεργοποιεί τα γονίδια που ελέγχουν μια αντι-ιική πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται ιντερφερόνη. Όταν οι ερευνητές προκάλεσαν την αντίδραση του ανοσοποιητικού στα ποντίκια, είδαν ότι τα πειραματόζωα στα οποία τα επίπεδα της MITF ήταν χαμηλά έχασαν μελανοκύτταρα και έβγαλαν γκρίζο ή λευκό τρίχωμα.

Δεδομένου ότι πρόκειται για ευρήματα σε ποντίκια, οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι πόσο ισχυρός είναι ο αντίστοιχος μηχανισμός στον άνθρωπο. Ωστόσο, η Χάρις επισημαίνει ότι μπορεί να εξηγήσει, εν μέρει τουλάχιστον, γιατί ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν ξαφνικά άσπρες τρίχες ακόμη και σε πολύ νεαρή ηλικία.

«Είναι πιθανό σε ένα άτομο που είναι απολύτως υγιές αλλά έχει γενετική προδιάθεση να εμφανίσει νωρίς άσπρες τρίχες, μια απλή λοίμωξη από ιό να φανεί αρκετή ώστε να λιγοστέψουν τα μελανοκύτταρά του και τα βλαστικά μελανοκύτταρά του και να εμφανιστούν τελικά οι άσπρες τρίχες» εξηγεί η ερευνήτρια.

Ο νεοανακαλυφθείς μηχανισμός, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει και διαταραχές της χρώσης του δέρματος, πέρα από διαταραχές της χρώσης των μαλλιών.

«Τα νέα ευρήματα θα ενισχύσουν πιθανώς τις γνώσεις μας σχετικά με τις αιτίες που γκριζάρουν τα μαλλιά. Ακόμη σημαντικότερο είναι όμως το ότι η ανακάλυψη του νέου μηχανισμού μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα διαταραχές της χρώσης στις οποίες εμπλέκεται το ανοσοποιητικό, όπως η λεύκη» αναφέρει ο Γουίλιαμ Παβάν, ο οποίος συμμετείχε στην εκπόνηση της μελέτης.

Η λεύκη είναι μια δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από τον αποχρωματισμό του δέρματος τοπικά, καθώς τα δερματικά κύτταρα χάνουν την ικανότητά τους να παράγουν μελανίνη. Η συγκεκριμένη πάθηση προσβάλλει ποσοστό 0,5-1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι 25.04.2024
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style 25.04.2024
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Body+Mind 25.04.2024
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Food 25.04.2024
Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Style Χτες
Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει

Ταξίδια Χτες
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις

Cocktail trends για το 2024

Food Προχτές
Ο κόσμος της mixology συνεχίζει να εξελίσσεται

Όλες οι αλλαγές στο dating, που ίσως να μην γνωρίζεις

Σχέσεις Προχτές
Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που γνωρίζουμε κόσμο

Τι είναι τα προβιοτικά καλλυντικά και γιατί γίνεται τέτοιος χαμός;

Body+Mind Προχτές
Τα προβιοτικά συμβάλλουν σε μια πιο λαμπερή και νεανική επιδερμίδα