E-Daily

Τι θα σου συμβεί αν φας τρόφιμα που έχουν πιάσει μούχλα;

Οι επιστήμονες σε προειδοποιούν πάντως να μην το κάνεις!

Δημοσίευση 5/3/2018 | 17:51

Θα σου έχει τύχει να ξεχάσει κάποια φορά τροφές ή φαγητά για καιρό και αυτά να μουχλιάσουν σε κάποιο σημείο τους. Αν είσαι από εκείνους που δεν τους νοιάζει και πολύ, πιθανότατα να έχεις αφαιρέσει το σημείο της μούχλας και να έχεις φάει κανονικά το υπόλοιπο μέρος.

Πόσο ασφαλή είναι όμως αυτή η συνήθεια; Τι έχει να πει η επιστήμη πάνω στο θέμα;

Δυστυχώς τα νέα δεν είναι ευχάριστα, μιας και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ελάχιστες οι φορές που επιτρέπεται να καταναλώσεις φαγητό που έχει πιάσει μούχλα, ακόμα και αν οπτικά, σου φαίνεται εντάξει. Όπως λένε, όταν το τρόφιμο ή το φαγητό μουχλιάσει σε μια περιοχή, δε σημαίνει ό,τι έχει χαλάσει μόνο εκεί, αλλά ό,τι η μούχλα έχει προχωρήσει πιο βαθιά και ας μη διακρίνεται αλλοίωση στο υπόλοιπο τμήμα.

Η έκθεση σε τέτοιους είδους τροφές, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς οι μούχλα παράγει ένα είδος ουσιών, τις μυκοτοξίνες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο αναπνευστικό και στο γαστρεντερικό σύστημα, αλλεργίες, αλλά και να ρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μάλιστα, μια εξ αυτών των μυκοτοξινών, η αφλατοξίνη, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο.

Επιπροσθέτως, οι επιστήμονες επισημαίνουν ό,τι πρέπει να εντοπίζεις τη μούχλα μόνο μέσω της οπτικής επαφές με τα τρόφιμα και όχι με την όσφρηση, καθώς κινδυνεύεις να εισπνεύσεις σπόρια μούχλας. 

Σε περίπτωση δε που δεν μπορείτε να καταλάβετε αν μια τροφή έχει πιάσει μούχλα, τότε δείτε αν μοιάζει βρεγμένη και αν ναι, πετάξτε την διότι έχει αρχίσει να σαπίζει.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, όπου η μούχλα δεν καταστρέφει ολόκληρο το τρόφιμο. Τα σκληρά τυριά, όπως η παρμεζάνα, το τσένταρ και το ελβετικό κίτρινο τυρί είναι ασφαλή στην κατανάλωση, διότι συνήθως η μούχλα είναι κυρίως τοπική. 

Αυτό που έχετε να κάνετε στην προκυμμένη περίπτωση, είναι να κόψετε το αλλοιωμένο σημείο, σε βάθος 2,5 εκατοστών από το υπόλοιπο τρόφιμο, ώστε να το καθαρίσετε. 

Το ίδιο με παραπάνω ισχύει και στην περίπτωση των σκληρών αλλαντικών, όπως το σαλάμι και το καπνιστών ζαμπόν. Η μούχλα δεν καταφέρνει να εισχωρήσει βαθιά, όμως τα κομμάτια που θα κόψετε, φροντίστε να τα πετάξετε απευθείας στα σκουπίδια και όχι στο νεροχύτη ή να τα αφήσετε στο τραπέζι, διότι έτσι κινδυνεύετε από την εξάπλωση σποριών της.