LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Aφιερωμένο στη μεγάλη κυρία του ελληνικού χορού Ζουζού Νικολούδη

Δημοσίευση 5/7/2017 | 12:48

23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Working Dancers, Ramiro Peri
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ημερομηνίες: από 14/7/2017 έως 23/7/2017
ΙΟΥΛ 2017
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31


– Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Κεντρική Αίθουσα: 15€ & 12€ (φοιτητικό/ μειωμένο)
– Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Στούντιο : 12€ (Γενική είσοδος)
– Παραστάσεις στο Πνευματικό Κέντρο: 12€ (Γενική είσοδος)
– Ειδική τιμή για τους συμμετέχοντες στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Φεστιβάλ: 10€
– Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις και στην παράσταση Ανύποπτος Χρόνος της Αντιγόνης Γύρα με τον ΚΙΝΗΤΗΡΑ στην Κεντρική Πλατεία ελεύθερη.

H έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολιτισμού / Κάρτα ανεργίας / Κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / Κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού / Κάρτα ΑΜΕΑ).

Προπώληση:

– Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά

– Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard) καθημερινά εκτός απογεύματος Σαββάτου και Κυριακής
T: +30 27210 28193 & +30 27210 96753 F: +30 27210 89416

Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά: kalamatadancefestival.gr

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, είναι αφιερωμένο στη μεγάλη κυρία του ελληνικού χορού Ζουζού Νικολούδη, που το στήριξε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή της.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται οι ομάδες και οι χορογράφοι Moving Into Dance Mophatong από τη Νότια Αφρική με χορογράφο την Τζέσσικα Νιούπεν, και οι ομάδες των Χελένα Φρανσίν και Όρι Φλόμιν από τη Σουηδία, της Ισπανο-ολλανδής Μαρίνας Μασκαρέλ, του Άντι Μπούτρους, Άραβα του Ισραήλ, και του Ιταλού Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι.

Ακόμα, για μία ακόμη φορά συμμετέχουν στο Φεστιβάλ το Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο – Μπαλέτο της Λoρραίνης, με τα έργα των Ματίλντ Μοννιέ, Τρίσα Μπράουν και Μερς Κάννιγχαμ,  το CCN2-Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της Γκρενόμπλ με του Ρασίντ Ουραμντάν, όπως και  η Vertigo Dance Company, με έργο της Νόα Βερτχάιμ και οι ελληνικές ομάδες Κινητήρας σε χορογραφία Αντιγόνης Γύρα και της ομάδας, η Ομάδα Χορού Ζήτα με  έργο της Ίριδας Καραγιάν, η Ομάδα Σύγχρονου Χορού Creo, με έργο της Πωλίνας Κρεμαστά και οι χορογράφοι Γιάννης Μανταφούνης και Ίφε Μακατάμνυ από την Ιρλανδία.



Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο – Μπαλέτο της Λωρραίνης, το οποίο θα παρουσιάσει από ένα έργο τριών ξεχωριστών χορογράφων:

Rose-variation της Mathilde Monnier:

Το έργο “Rose” δημιουργήθηκε το 2001 για το Βασιλικό Μπαλέτο της Σουηδίας. Όλα είναι ντυμένα στα ροζ: η σκηνή, τα σκηνικά αντικείμενα, οι χορευτές. Η αναδημιουργία του, το “Rose-variation”, αποδομεί το λεξιλόγιο του κλασικού μπαλέτου, καθώς επανεξετάζει και παραλλάσσει τα γνωστά βήματα της κλασικής χορογραφίας, διαμορφώνοντας νέες κινήσεις.  Κινούμενοι με την ακρίβεια ενός κορ ντε μπαλέ, οι 24 χορευτές γίνονται σολίστ, καθένας εκ των οποίων συνδημιουργεί το μέρος του με τον χορογράφο.

Εγκατάσταση Opal Loop/Cloud Installation #72503 (1980) της Trisha Brown:

Η χορογράφος εκκινεί από την ιδέα μιας αέναης χορευτικής φράσης,  η οποία μέσω της κίνησης looping επιστρέφει στο κέντρο του χώρου.

Sounddance του Merce Cunningham:

Το έργο, που βρίσκεται στον αντίποδα της ομοιομορφίας και της αρμονίας που απαιτεί η τέχνη του μπαλέτου, έχει αγαπηθεί εξίσου από κοινό και κριτικούς. Πρόκειται για μια γρήγορη και δυναμική δημιουργία «οργανωμένου χάους», που αποδίδεται από 10 χορευτές.

Info: Παρασκευή 14, & Σάββατο 15. 7. 2017, στις 22:00,  Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού

Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της Γκρενόμπλ | Tordre του Rachid Ouramdane:

Ένα δυνατό ντουέτο, για δύο γυναίκες, σαν εκτυφλωτικό φως, που δείχνει τι συνιστά τη μοναδικότητα. Με αυτό το διπλό πορτρέτο, που έκανε πρεμιέρα το 2014, ο Ρασίντ Ουραμντάν σχολιάζει την ευαίσθητη αμφιταλάντευση της κίνησης ανάμεσα στην ποίηση και τη θεραπεία. Στην αρχή το έργο ξεγελάει. Υπό τους ήχους του αμερικάνικου μιούζικαλ «Ένα αστείο κορίτσι» του Ουίλλιαμ Ουάιλερ, φέρνει συνειρμικά στο μυαλό το κυρίαρχο πρότυπο ομορφιάς του Μπρόντγουεϊ, ενώ οι δύο χορεύτριες εφορμούν στη σκηνή. Το έργο βρίσκει νόημα στην ασταμάτητη περιδίνηση της Λόρας (Lora Juodkaitè) ή στον πρόσθετο βραχίονα της Άννι (Annie Hanauer).

Info: Σάββατο  15.7.2017, στις 20:00,  Στούντιο Μεγάρου Χορού

Κινητήρας: Ανύποπτος Χρόνος | Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα και η ομάδα:

Ο Ανύποπτος Χρόνος είναι ένα ερευνητικό καλλιτεχνικό εγχείρημα το οποίο δημιουργήθηκε από την ομάδα επαγγελματιών και ερασιτεχνών του Κινητήρα κατά τη διάρκεια ενός χρόνου. Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο ποίημα του Χρήστου Πολυμενάκου, που εξερευνά τη διάρκεια του χρόνου σε σχέση με τη στιγμή όπου ξαφνικά όλα αλλάζουν – λίγο ή πολύ. Συμμετέχουν πάνω από 20 χορευτές.

Info: Κυριακή 16.7.2017, στις 20:00, Κεντρική Πλατεία

Ομάδα Χορού Ζήτα,  Αλάσκα της Ίριδας Καραγιάν:

Το έργο «Αλάσκα» σχεδιάζεται πάνω στις επιφάνειες των σωμάτων και στο χώρο ανάμεσά τους. Η χορογραφία είναι σαν ένας μηχανισμός που λειτουργεί σε συνθήκες εναλλασσόμενων ταχυτήτων, έντασης και χαλάρωσης, συμφωνίας και παραφωνίας, θολού και καθαρού, κοντινού και μακρινού.

Σε έναν άδειο λευκό χώρο, πέντε σώματα κινούνται σε διαρκή επαφή, γλιστράνε το ένα πάνω στο άλλο, ενεργοποιούν και δέχονται κινητικά ερεθίσματα και δημιουργούν χώρους, δράσεις ανάμεσα στο φανταστικό και το ρεαλιστικό. Η λεπτομέρεια της κίνησης του συνόλου και του καθενός ξεχωριστά, σαν σε κοντινό πλάνο (close up), προσκαλεί τον θεατή στη θέαση μιας μικρο-χορογραφίας.

Info: Δευτέρα 17.7.2017, στις 20:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού

Vertigo Dance Company, Yama της Noa Wertheim σε συνεργασία με τη Rina Wertheim-Koren:

Η Ομάδα Χορού Vertigo, μέσα από τις παραστάσεις της θέλει να αφυπνίσει την κοινή γνώμη για θέματα κοινωνικά και κοινοτικά, να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά και ταυτόχρονα να διευρύνει τα όρια της σωματικής έκφρασης των χορευτών.  Η χορογράφος Νόα Βέρτχαϊμ δημιουργεί ένα κολάζ περίπλοκων και μοναδικών έργων, ένα εντυπωσιακό ρεπερτόριο από πρωτότυπες,  συνεργατικές δημιουργίες που προσκαλούν  το κοινό σε ένα μαγευτικό ταξίδι.

Info: Τρίτη 18.7.2017, στις  22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού

Ομάδα Σύγχρονου Χορού Creo, Απόγειος της Πωλίνας Κρεμαστά:

Η παράσταση «Απόγειος» αφηγείται ένα ταξίδι χορού και μουσικής. Μια περιπλάνηση από το χθες προς το σήμερα, από το μαζί προς τη μνήμη, το συναίσθημα, την κάθαρση και τη λύση. Οι χορευτές περιπλανιούνται πάνω σε έξι «τοπία» νεόκτιστων χορών και σαρώνουν το χώρο και το ρυθμό με τα κινητικά τους μοτίβα.

Info: Τετάρτη 19.7.2017, στις 20:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού

Meeting You, των Helena Franzén & Ori Flomin:

To έργο “Meeting You” πραγματεύεται το θέμα της φιλίας και της συντροφικότητας. Τι δημιουργεί μια φιλία; Το θέμα παρουσιάζουν ο Όρι Φλόμιν και η Χελένα Φρανσίν, παλιοί φίλοι, χορευτές, χορογράφοι και καθηγητές χορού από τη Σουηδία με διεθνή καριέρα και συμμετοχές, που συνεργάζονται εδώ ως χορογράφοι και ερμηνευτές.

Info: Παρασκευή 21 & Σάββατο 22.7.2017, στις  20:00, Πνευματικό Κέντρο

Moving Into Dance Mophatong, Romeo & Juliet / Rebellion & Johannesburg της Jessica Nupen:

Στο χοροθεατρικό Ρωμαίος & Ιουλιέτα / Εξέγερση και Γιοχάνεσμπουργκ,  η Νοτιοαφρικανή χορογράφος, Τζέσσικα Νιούπεν, που έχει την έδρα της στη Γερμανία αφηγείται εκ νέου, με προκλητική διάθεση, το κλασικό αριστούργημα του Σαίξπηρ, τοποθετώντας το στους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ και της υποκουλτούρας του.  «Εξεγειρόμαστε για να επιβιώσουμε στη Βαβέλ του Γιοχάνεσμπουργκ, στα φανταχτερά προάστια, τα αναρίθμητα εμπορικά κέντρα, στις παραγκουπόλεις και τις φτωχογειτονιές με τους αυτόκλητους σωτήρες. Εξεγειρόμαστε αναζητώντας την ταυτότητά μας, την έκφρασή μας, την κοινότητά μας, τη θέση μας» λέει η ομάδα.

Info: Παρασκευή 21.7.2017, στις 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού

Three Times Rebel, της Marina Mascarell:

Το έργο διερευνά τις απαρχές της ανισότητας των φύλων και τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκαν οι σχετικές αντιλήψεις στη σύγχρονη κοινωνία. Μέσα από επισταμένη αναζήτηση σε έργα λογοτεχνίας, ντοκιμαντέρ, εκθέσεις και συνεντεύξεις με ειδικούς, η Ισπανο-ολλανδή Μαρίνα Μασκαρέλ, συνειδητοποίησε την ανάλγητη φύση της ανισότητας.

Info: Σάββατο 22.7 στις 22:00, &  Κυριακή  23.7.2017, στις 20:30, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού

Οne One One, του Γιάννη Μανταφούνη και της Aoife McAtamney:

Στο διαδραστικό έργο “One One One” ο χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης σε συνεργασία με Ιρλανδή, Ίφε Μακατάμνυ, προσκαλεί τον θεατή να μοιραστεί μαζί του το χρόνο, σε έναν κοινό χώρο, με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο. Τον προσκαλεί να καθίσει σε μία καρέκλα απέναντί του, να μείνει εκεί όση ώρα θέλει και να κοιταχτεί στα μάτια  με τον χορευτή – έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν προσωπικό χώρο.

Info: Κυριακή 23.7.2017, στις 11:00, Παραλία Καλαμάτας

Σε ενιαία παράσταση έργα δύο χορογράφων:

It’s Always Here, του Adi Boutrous:

Ο Άντι Μπούτρους είναι Άραβας χορογράφος και χορευτής. Τα έργα του μιλάνε για τη μειονοτική του ταυτότητα, για το πώς είναι να ζει ως Άραβας στην ισραηλινή κοινωνία. Στο συγκεκριμένο έργο αποφάσισε να «παραμερίσει» το ζήτημα της μειονοτικής ταυτότητας και να επικεντρωθεί στην έρευνα της σωματικότητας.
Scarabeo, Angles and The Void  του Andrea Costanzo Martini:

Κατά τη χορογραφική διαδικασία, ο Μαρτίνι  σκέφτηκε να μεταχειριστεί το σώμα του χορευτή αποκλειστικά ως φυσικό αντικείμενο και όχι ως πηγή συναισθημάτων,  έτσι δημιούργησε το υλικό των κινήσεων, και ύστερα έκανε διαφορετικούς συνδυασμούς για να δομήσει μια ξεκάθαρη λογική αφήγησης.

Info: Κυριακή 23.7.2017, στις 19:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού

Παράλληλες εκδηλώσεις

– Κυριακή 16.7.2017, στις 22:00,  Προαύλιο Μεγάρου Χορού
Προβολή ταινίας: Martha & Niki
Σουηδία 2015. Στα σουηδικά με ελληνικούς υπότιτλους

Σκηνοθεσία, Σενάριο: Tora Mkandawire Mårtens
Συμμετέχουν οι χορεύτριες:  Martha Nabwire & Niki Tsappos

– Δευτέρα 17.7.2017,  στις 22:00, Προαύλιο Μεγάρου Χορού
Προβολή ταινίας: Working Dancers
Αργεντινή – Ελλάδα, 2016. Στα ισπανικά με αγγλικούς υπότιτλους

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα & Julia Martinez Heimann

– Τετάρτη 19 & Κυριακή 23.7.2017, στις 22:00, Προαύλιο Μεγάρου Χορού
Προβολή ταινίας: Mr. Gaga
Ισραήλ, Σουηδία, Γερμανία, Ολλανδία 2015. Στα αγγλικά και τα εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους

Σκηνοθεσία: Tomer Heymann / 100’

– Τετάρτη 19.7. 2017, στις 20:00,  Στούντιο Μεγάρου Χορού
Παρουσίαση του έργου της Πωλίνας Κρεμαστά απόγειος με την ομάδα CREO.

– Πέμπτη 20.7. 2017, στις 21:00, Αμφιθέατρο του Κάστρου
Παρουσίαση του απογευματινού σεμιναρίου της Μπάρμπαρας Κέιν

– Πέμπτη 20.7.2017, στις 22:00, Αμφιθέατρο του Κάστρου
Ρεσιτάλ πιάνου της Αλεξίας Μουζά, Μασκαρεμένες μάχες
Έργα: Φρεντερίκ Σοπέν,  24 Πρελούδια, έργο 28
Σεργκέι Προκόφιεφ,  Σονάτα για πιάνο αρ. 6 σε λα μείζονα, έργο 82

– Παρασκευή 21.7.2017, στις 12:00, Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα
To Μουσείο χορεύει: Ξενάγηση στο Μουσείο και Παρουσίαση του πρωινού σεμιναρίου της Μπάρμπαρας Κέιν

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

– Οι Επαναστατικοί Χοροί της Ισιδώρας Ντάνκαν
Σεμινάριο χορού της Barbara Kane με τη Françoise Rageau και τη Σάντρα Βούλγαρη

Παρασκευή 14.7.2017  
10:00-12:00 | Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα
19:30-21:00 | Κάστρο

Σάββατο 15 – Τρίτη 18.7.2017  
10:00-12:00 | Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα
17:00-19:00 | Ζουμπούλειο Μέγαρο

Τετάρτη 19.7.2017   
9:30-11:30 | Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα
19:30-21:30 | Κάστρο

– Working Bodies, Ο χορευτής ως εργαζόμενος
Εργαστήρι με τη Σοφία Μαυραγάνη και την Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα

Σάββατο 15 – Δευτέρα 17.7.2017
12:00-15:00 | Ζουμπούλειο Μέγαρο

– Gaga – Εργαστήρι τεχνικής σύγχρονου χορού με τον Andrea Costanzo Martini
Τετάρτη 19.7.2017,  12:00-13:30 | Ζουμπούλειο Μέγαρο
Πέμπτη 20 – Σάββατο 22.7.2017,  10:00-11:30 | Ζουμπούλειο Μέγαρο

– Απόγειος
Masterclass σύγχρονου χορού με την Πωλίνα Κρεμαστά
Πέμπτη 20.7.2017, 12:30-15:30 | Στούντιο Μεγάρου Χορού

– Αφρικανικός σύγχρονος χορός / Afrofusion
Εργαστήρι χορού των Μoving Into Dance Mophatong με τον Sunnyboy Motau και τον Oscar Buthelezi
Σάββατο 22.7.2017, 12:00-14:00 | Ζουμπούλειο Μέγαρο

– Do You Speak Dance?
Masterclass λεκτικής επικοινωνίας της χορογραφικής έρευνας και δημιουργίας με τον Χρήστο Πολυμενάκο
Σάββατο 22.7.2017  (16:00-19:00) & 23.7 (13:00-18:00) | Ζουμπούλειο Μέγαρο

– Hold it and Let it Go
Εργαστήριo θεραπευτικού χορού με τη Σοφία Φ. Δρούμπαλη
Kυριακή 23.7.2017 | 10:00-13:00 | Στους χώρους του ΚΕΦΙΑΠ-Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Μεσσηνίας
Δηλώσεις συμμετοχής: Όλγα Μάλαμα, +30 6931512683

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Πεντάμορφη και το Τέρας ‑ Κλασικό Μπαλέτο

Θέατρο+Χορός 19.04.2024
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ - ΘΕΑΤΡΟΝ ΑΙΘ. ΑΝΤΙΓΟΝΗαπό 17/05 έως 19/0515

«ΜΠΙΖΖΖ…!» στο Θέατρο Επί Κολωνώ

Ραδιόφωνο 02.04.2024
ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩαπό 10/05 έως 01/069

«Spa‑σε κατάρα» στο Θέατρο Μικρό Ανεσις

Θέατρο+Χορός 02.04.2024
ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΣΙΣαπό 12/02 έως 23/049

Hip Hop International Greece 2024

Θέατρο+Χορός 23.03.2024
ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΡΟ Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ30/03

Las Vegas Magic Festival 5

Θέατρο+Χορός 11.03.2024
CHRISTMAS THEATERαπό 29/03 έως 31/0315

«Μικρά συζυγικά εγκλήματα» στο Θέατρο Αυλαία

Θέατρο+Χορός 09.03.2024
ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑαπό 13/03 έως 31/0315

FAME The Musical στο Christmas Theater

Θέατρο+Χορός 06.03.2024
CHRISTMAS THEATERαπό 01/03 έως 10/0315

Θα σε δω στον παράδεισο

Θέατρο+Χορός 16.02.2024
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΑΥΛΑΙΑαπό 17/02 έως 17/0312

Το αμάρτημα της μητρός μου

Θέατρο+Χορός 15.02.2024
TEMPUS VERUM ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣαπό 05/02 έως 26/0310

Έρως Μονόπτερος ο Πλάνης

Θέατρο+Χορός 14.02.2024
H.UG HUMAN UNDERGROUNDαπό 17/02 έως 10/0310

«Πλατόνοφ» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Θέατρο+Χορός 10.02.2024
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑαπό 21/02 έως 24/0315

«Ο μικρός Έγιολφ» στο Από Μηχανής Θέατρο

Θέατρο+Χορός 08.02.2024
από ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ - ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗαπό 28/01 έως 11/035