LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αφιέρωμα «Μειονότητες»

Με ελεύθερη είσοδο, στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση 3/3/2017 | 00:33

Αφιέρωμα «Μειονότητες»
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ημερομηνίες: από 3/3/2017 έως 12/3/2017
ΜΑΡ 2017
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


Η πρώτη transgender πυροσβέστης της Νέας Υόρκης, οι Ρομά επιζώντες του Ολοκαυτώματος, η οδύσσεια των Κούρδων προσφύγων, ο διωγμός της φυλής των Σάμι, μια λεσβία πρόσφυγας σε αναζήτηση μιας νέας ζωής.


Φέτος, στη 19η διοργάνωση, οι μειονότητες ανά τον κόσμο που υπομένουν, διεκδικούν και αγωνίζονται για ίσες ευκαιρίες κι ένα καλύτερο μέλλον, πρωταγωνιστούν στο αφιέρωμα «Μειονότητες», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από τη μέρα που γεννήθηκε, δίνει φωνή σε όσους παλεύουν να ακουστούν, προκαλώντας την κοινωνική ευαισθησία, μιλώντας διαρκώς για ανθρώπινα δικαιώματα. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 5 ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής και φωτίζει διάφορες όψεις ενός θέματος που δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.


Τα ντοκιμαντέρ μιλούν από μόνα τους:

«Θαρραλέα» είναι το λιγότερο που θα έλεγε κανείς για την Μπρουκ Γκίναν, την πρώτη transgender πυροσβέστη της Νέας Υόρκης, που παλεύει όχι μόνο με τις φλόγες, αλλά κυρίως με τις προκαταλήψεις, στο Φλεγόμενη γυναίκα της Τζούλι Σόκολοου (ΗΠΑ).

Ζουν με τα σημάδια και τις ουλές του παρελθόντος. Η τραγωδία των Ρομά κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ Μια τρύπα στο κεφάλι του Ρόμπερτ Κίρχοφ (Σλοβακία, Τσεχία).

Ένας καταυλισμός Κούρδων προσφύγων. Μια νεαρή εθελόντρια νοσοκόμα και μια γυναίκα που αρνείται πεισματικά την τροφή και οποιαδήποτε επαφή με τον κόσμο έξω από την σκηνή της. Εικόνες που δεν περιγράφονται με λόγια στο ντοκιμαντέρ Η επιστροφή του Ζαχάβι Σαντζάβι (Σουηδία).

Μια ζεστή φιλία πέρα από σύνορα κι ένας αγώνας ανά την Ευρώπη με σκοπό τη σωτηρία της φυλής των Σάμι αποτυπώνονται στο Το μαγικό δάσος της Κάιζα της Κάτια Γκάουριλοφ (Φινλανδία). Η σκηνοθέτιδα αφηγείται την ιστορία της προγιαγιάς της αλλά και ενός ολόκληρου έθνους που υπέφερε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μια λεσβία πρόσφυγας από τη Συρία διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον. Θα φτάσει με μια βάρκα του θανάτου στη Λέσβο και έπειτα στο γερμανικό κοινοβούλιο για να πει την ιστορία της: Για μια άλλη ζωή του Λώρεντ Λάφλιν (Ελλάδα).

Το αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν στην  ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Διά Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές Χτες
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές Χτες
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση

Millenium: Η σουηδική σειρά μυστηρίου στο Ertflix που θα τεντώσει τα νεύρα σου

TV Σειρές 12.04.2024
Αλλο ένα αριστούργημα από τη Σουηδία

Ταινίες «γλυκιές σαν μέλι» για να δεις αυτή την άνοιξη

ΝΕΑ 10.04.2024
Θα σε κάνουν να χαμογελάσεις. Και λίγο να κλάψεις!